Lambèr Gevers - Hart

Lambèr Gevers uit Schijndel is getrouwd en vader van 3 kinderen. Hij was van 2014-2022 raadslid en zat sinds 2017 namens Hart in de gemeenteraad van Meierijstad. Sinds maart 2022 is Lambèr burgercommissielid. Hij typeert zichzelf als iemand die meedenkt en concessies doet waar mogelijk. Hij schroomt niet om de grenzen op te zoeken om een standpunt kracht bij te zetten.

Politiek

Over de reden van zijn raadslidmaatschap zei Lambèr destijds: “Het overkwam me regelmatig dat ik om me heen keek en dacht: Dat kan anders, beter! Daarnaast presenteerde ik in Schijndel al meer dan 15 jaar een lokaal politiek tv-programma waarvoor ik me in politieke onderwerpen verdiepte. Aangezien ik niet iemand ben die zaken snel uit de weg gaat, heb ik de stap gezet om in de politiek te gaan. Daarom werd ik raadslid: om iets nuttigs te doen voor de gemeente waarin ik geboren en getogen ben.” Ook als burgercommissielid wil Lambèr zich inzetten voor Meierijstad.

Uitdaging

Volgens Lambèr kun je als raadslid en burgercommissielid dingen echt gedaan krijgen. “Je moet wel van een uitdaging houden en een doorzetter zijn. Zelfs als je met je fractie een meerderheid van de gemeenteraad weet te overtuigen, betekent dat niet dat er direct geld is. Ook niet of je idee wordt uitgevoerd zoals jij het hebt bedacht. Misschien moet je genoegen nemen met stap 1 om later stap 2 en 3 te bereiken. Daar moet je tegen kunnen. Sterker nog: je moet er plezier in hebben om, met de beperkingen die er zijn, toch zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen.“

Kloof

Lambèr wil de kloof tussen burgers en politiek overbruggen. “Het vertrouwen en de deelname van burgers in politiek is afgenomen. De burger is minder geneigd zijn oren te laten hangen naar autoriteit. Er is daarom behoefte aan bestuurlijke vormen die vertrouwen wekken en op termijn vertrouwen kunnen opleveren. Dat kan door burgers mee te laten denken binnen vooraf aangegeven kaders. Burgers zichtbare niet van bovenaf geregisseerde invloed te geven op politieke advisering en besluitvorming.