Symposium Cybercrime

‘Een boekje open’ over Cybercrime

Cybercrime

Dit symposium gaat over openheid. Gerenommeerde sprekers doen een boekje open over wat hen is overkomen op het gebied van cybercrime en wat het betekende voor hun gemeente of bedrijf. Te vaak is die openheid er nog niet. U krijgt ook een perspectief aangeboden: hoe ga ik vanaf morgen aan de slag met dit thema binnen mijn organisatie. Samenwerking en openheid is het antwoord op cybercriminaliteit. Samen is immers de sleutel!

Aan dit symposium zijn geen kosten verbonden. Het is een initiatief van de gemeente Meierijstad en de Programmaraad Cyber Oost-Brabant

  • Voor wie: voor bestuurders (en hun adviseurs) van de overheid, justitie en veiligheid en bedrijfsleven.
  • Locatie: CHV Noordkade – Theater de Blauwe Kei Veghel
  • Datum: Woensdag 16 februari 2022 van 15.00 tot 18.00 uur. 

Doelgroep

Dit symposium is gericht op overheden en bedrijven en hun bestuurders, directeuren of professionals die zich bezig houden met de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit en informatieveiligheid.

Aanmelden 

Interesse? Meldt u dan aan via de button hieronder.Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. 

Aanmelden symposium

Coronabewijs

Uw coronatoegangsbewijs wordt gescand bij binnenkomst. 

Sprekers symposium

Kees van Rooij, burgemeester Meierijstad

Kees van RooijVeilig zijn is een eerste levensbehoefte. Voor mensen, maar ook voor bedrijven.  Vandaag de dag is dat best ingewikkeld, want een goed slot op de deur geldt niet alleen fysiek maar ook digitaal. Steeds vaker zien we berichten in de media van slachtoffers van cybercriminaliteit. Die slachtoffers hebben vaak het idee dat ze ‘erin zijn getrapt’ bij bijvoorbeeld oplichting via WhatsApp of ‘tekort zijn geschoten’ in de digitale beveiliging van hun bedrijf. 
Maar dat is een misvatting: net zoals je van je huis geen bunker kunt maken tegen diefstal, is het een utopie dat je altijd en overal 100% veilig bent tegen cyberaanvallen. 

Meer openheid zou helpen onze weerbaarheid te vergroten. En meer openheid zou ervoor kunnen zorgen dat we de krachten, onze kennis en kunde kunnen bundelen om samen een vuist te maken tegen deze vorm van criminaliteit. 

Deze vorm van criminaliteit is vaak ongrijpbaar: de aanval kan van over heel de wereld komen. 
Samen met de Programmaraad Cyber Oost-Brabant, maak ik me sterk om meer aandacht te vragen voor cybercrime om zo te werken aan onze weerbaarheid. Met het landelijk Platform Cyberburgemeesters hebben we dit geluid – inmiddels met succes - ook in Den Haag laten horen. 

Dit symposium, dat in het teken staat van ‘een boekje open’ is me uit het hart gegrepen. In alle openheid onze kwetsbaarheid bespreken is de weg naar weerbaarheid! 

Burgemeester Kees van Rooij – gemeente Meierijstad
Voorzitter Programmaraad Cyber Oost-Brabant
Lid landelijk Platform Cyberburgemeesters

Chris van 't Hof, dagvoorzitter

Chris van het HofIs internetsocioloog, schrijver en presentator in cybersecurity. Als spreker en dagvoorzitter heeft hij 600 optredens op zijn naam. Nu doet hij vooral webinars en cybercrisis trainingen en heeft hij een eigen live praatprogramma: Hack Talk. In 2021 verscheen zijn negende boek “Cyberellende was nog nooit zo leuk”, een vervolg op “Helpende Hackers”. Hij is ook secretaris en medeoprichter van DIVD, het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, een hackercollectief dat het hele internet scant op kwetsbaarheden en die meldt om zo samen de onlinewereld veiliger te maken. 

Xander Koppelmans

Xander CoppelmansHeeft in 25 jaar een gezond en succesvol communicatiebedrijf opgebouwd. Hij werkt met zijn team voor de rijksoverheid, Danone, Nutricia en vele anderen. Het bedrijf is goed georganiseerd, geautomatiseerd en beveiligd maar dan wordt het bedrijf op een donderdagmorgen toch gehacked. Niemand is overstuur (het bedrijf is immers goed georganiseerd) maar toch loopt het allemaal heel anders…    Wat is er gebeurd en wat heeft hij verkeerd gedaan? Een aangrijpend verhaal dat duidelijk laat zien wat cybercriminaliteit met u en uw bedrijf kan doen.

Matthijs Jaspers, Politie Oost-Brabant

Mathijs JaspersDe strijd aangaan met cybercriminelen van over de hele wereld; dat vraagt om slimme samenwerking. Matthijs Jaspers werkt bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant en richt zich op de publiek-private aanpak van onder meer ransomware. Voordat hij in 2020 bij de politie aan de slag ging, heeft hij als directeur en programmamanager diverse innovatieve projecten, samenwerkingsverbanden en organisaties opgezet. Telkens met een bonte mix van partijen én belangen toewerken naar het grotere, gedeelde belang. Net als nu bij de politie: samenwerken aan een digitaal weerbaar Nederland. 

Ellen Nauta-van Moorsel, Dennis Lacroix & Richard Klein Tank, Gemeente Hof van Twente

Ellen NautaDennis LacroixRichard KleinTank 3"Hello, need data back? Contact us fast." De gemeente Hof van Twente werd in december 2020 getroffen door een allesvernietigende hack. Data en systemen waren in een klap onbereikbaar geworden. Burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel, gemeentesecretaris Dennis Lacroix en concerncontroller Richard Klein Tank bevonden zich midden in het oog van de storm. Hun besluit: we betalen geen losgeld en kiezen voor een volledige heropbouw van systemen. Geraamde kosten: 4 miljoen euro. De gemeente koos daarna voor volledige transparantie en deelt ruimhartig de lessen van het afgelopen jaar.  

Marion van Limpt, Senzer

Marion v LimptMarion van Limpt is een verbinder en bruggenbouwer pur sang. In diverse functies en invalshoeken in het publiek domein, zoals nu als directeur bij werkbedrijf Senzer in de regio Helmond-De Peel. Creatief en gedurfd waar het gaat om mensen toekomst te bieden in werk, maar conservatief en nauwgezet waar het om persoonsgegevens gaat. Het belang van informatieveiligheid heeft ze dit jaar aan den lijve ondervonden toen hackers het Senzer-netwerk gijzelden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar een voorbereid mens telt voor drie is haar devies.
 

Theo Olijve, Renewi

Theo OlijveWerkt ruim 25 jaar als algemeen directeur in de Rotterdamse haven. Opgeleid als chemisch technoloog aan de Universiteit van Groningen koos hij ervoor zijn kennis breed in te zetten. Zijn interesse voor het continu verbeteren van bedrijfsprocessen, richt hij op veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Theo geeft daarnaast training Chemische Technologie aan de VTH inspecteurs van de Omgevingsdienst en is voorzitter van Stichting Brandweerzorg Moerdijk. Ook CyberSecurity heeft zijn interesse. Momenteel werkt Theo als Divisie Directeur bij Renewi, dat toonaangevend wil zijn in waste-to-product en circulariteit.

Tim Murck, Hackshield

Tim MurckIs CEO en grootste fan van HackShield een (gratis te spelen) spel voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Bij HackShield leren kinderen spelenderwijs over Cybersecurity en worden ze Junior Cyber Agents die de mensen om hen heen helpen hun cybervaardigheden te verbeteren. Tim noemt zichzelf een geboren optimist met de drang om positiviteit te delen en te verspreiden. Hij combineert de kracht van interactieve storytelling en gamification om mensen te activeren om probleemoplossende helden te worden.

Cybercrime 5 jaar Meierijstad

Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant