Herdenking twee jaar corona

Op zondag 27 februari 2022 vond in de Hasseltse Kapel in Tilburg de Brabantse herdenking van twee jaar corona plaats.

Op zondag 27 februari 2022 vond in de Hasseltse Kapel in Tilburg de Brabantse herdenking van twee jaar corona in Nederland plaats. In aanwezigheid van commissaris van de Koning in Noord-Brabant, mevrouw Ina Adema en burgemeester van Tilburg, de heer Theo Weterings werd stilgestaan bij de gevolgen van twee jaar corona in Brabant.

Aanleiding

Op 27 februari 2020 werd bekend dat de allereerste patiënt die besmet was met het coronavirus in Nederland was opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Precies één jaar later stond Tilburg hierbij stil en werd voor alle hartverwarmende initiatieven in de stad een dankraam onthuld en een ‘boom van aandacht’ geplant. Ook vond, op initiatief van 50PLUS, in Tilburg een herdenking plaats ter nagedachtenis aan alle Brabantse slachtoffers.

Programma

Naast de sprekers is er in de herdenking aandacht voor Long COVID patiënt Marjolein Pauly uit Eindhoven, die nog dagelijks worstelt met de gevolgen van het virus. Tilburger Bryan Vreijsen vertelt over ‘Brabant Maatjes’, een initiatief dat eenzaamheid onder jongeren probeert tegen te gaan. Chris Teeken, ondernemer uit Breda, gaat in op de gevolgen van corona op zijn sportschool.

Ook is er een bijdrage uit de zwaar getroffen gemeente Meierijstad, waar twee jonge journalisten een podcast met coronaverhalen maakten en speciale ‘mijmerbankjes’ werden geplaatst. De herdenking wordt omlijst door een gedicht van Elianne van Elderen uit Best, dat ze in opdracht van Provincie Noord-Brabant schreef. Zangeres NOEK, student aan Fontys Rockacademie in Tilburg, zingt het lied ‘Dat jij er voor me was’, speciaal geschreven voor medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Aan het eind van de herdenking worden buiten de kapel kaarsen ontstoken.

Hasseltse Kapel

De Hasseltse Kapel in Tilburg is van oudsher de plek waar bezoekers terecht kunnen voor rust, bezinning en troost. Als u tijdens de herdenking een kaarsje wil laten branden in de kapel, kunt u dat bestellen via www.hasseltsekapel.nl.