Centrumgebieden

In de gemeente Meierijstad bevinden zich een aantal kernwinkelgebieden. Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel hebben ieder hun eigen identiteit, sfeer en dynamiek maar onderscheiden zich alle drie door een gevarieerd aanbod van speciaalzaken en landelijk opererende winkelketens.

Schijndel

Op winkelgebied vervult Schijndel een regionale functie. Het aanbod is goed en gevarieerd, zowel voor dagelijkse boodschappen als voor duurzame gebruiksgoederen. Uitgaansgelegen­heden zijn er in Schijndel in overvloed. Er is het museum Jan Heestershuis, een bioscoop en een discotheek. Daarnaast zijn er diverse cafés, bistro’s, cafetaria’s en restaurants.

In 2013 is op het centrale marktplein de Glazen Boerderij verrezen. Het is een uitvergrote, gemiddelde Schijndelse boerderij, geheel opgetrokken in glas. In de Glazen Boerderij zijn kantoren, winkels, restaurants en een wellness-centrum gehuisvest en verkrijgt nationale en  verkrijgt nationale en internationale (toeristische) aandacht vanwege het bijzonder ontwerp dat historie en kunst met elkaar verbindt.

Sint-Oeden­rode

Sint-Oeden­rode met zijn stadsrechten sinds 1232 heeft een innige relatie tussen stad en land en heeft jaarlijks vele evenementen op de kalender. De natuur dringt op veel plaatsen door tot in het historische centrum, De Dommel stroomt hier dwars doorheen en is daarmee een identiteitsdrager. Het is  ook een gastvrije gemeente waar men kan genieten van de terrassen, winkels, restau­rants, musea en de vele bezienswaardigheden. Het Bourgondische karakter is voelbaar in het centrum.

Veghel

Veghel biedt een compleet winkelaanbod voor de inwoners. De rivier de Aa stroomt dwars door het centrum en geeft deze daarmee een bijzondere kwaliteit. Ook de recreatiehaven en de aangrenzende kunst- en cultuurcluster Noordkade aan de rand van het centrum dragen bij aan een aantrekkelijk en dynamisch Veghel.

Stimulering gevelverbetering en verplaatsing centrumgebieden

Per 1 januari 2021 is de Tijdelijke subsidieregeling gevelverbetering en stimulering van binnengemeentelijke verplaatsing ondernemingen opengesteld. Deze regeling is open gesteld tot en met 31 december 2023. Deze tijdelijke regeling (2021-2023) is in het leven geroepen om de ambities voor vitale centra in onze gemeente te realiseren. Deze regeling is bestemd voor ondernemers én vastgoedeigenaren om de uitstraling van gevels te verbeteren en om horeca en detailhandel te verplaatsen naar één van onze drie centra. 

Vraag de subsidie aan

Aanvragen regeling

De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De regeling kent voor 2023 een subsidieplafond van € 60.000,-.