Paspoort

Voor het aanvragen van uw paspoort maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij aanvraag. Uw paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen en ophalen van hun paspoort. 

Met een paspoort kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Het is ook een officieel reisdocument. U kunt ermee reizen naar elk land in de wereld. 

 • Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn.
 • Een paspoort is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18. 

Maak een afspraak

Maak eerst een afspraak voor het aanvragen van een paspoort. Na 5 werkdagen kunt u uw reisdocument ophalen bij de receptie van de vestiging waar u het aangevraagd heeft. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken. Het document blijft 3 maanden bij ons liggen. Is het dan niet opgehaald? Dan wordt het vernietigd.

Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het afhalen van het paspoort. 

Afspraak maken aanvragen paspoort

Meenemen

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van het paspoort.

Ouder dan 18 jaar 

 • alle reisdocumenten (paspoort en ID-kaart) die in uw bezit zijn, ook als deze verlopen zijn
 • een pasfoto, let op de pasfoto-eisen
 • pinpas (alleen in het dienstverleningscentrum in Veghel kunt u ook nog met contant geld betalen)

Jonger dan 18 jaar 

 • alle reisdocumenten (paspoort en ID-kaart) die in uw bezit zijn, ook als deze verlopen zijn
 • een pasfoto, let op de pasfoto-eisen
 • schriftelijke toestemming van de ouder(s) of degene(n) die het gezag hebben: een ingevuld formulier Toestemming reisdocument minderjarige (Pdf, 306 kB)
 • een identiteitsbewijs van de ouder(s) of van degene(n) die het gezag hebben (origineel of kopie)
 • pinpas (alleen in het dienstverleningscentrum in Veghel kunt u ook nog met contant geld betalen)

Bij het afhalen van uw paspoort

 • het eventueel in te leveren document
Kosten

U betaalt de kosten van een paspoort bij de aanvraag.

In Schijndel en Sint-Oedenrode kunt u alleen met uw pinpas betalen.

Soorten paspoort Prijs 2023
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 77,75
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag  € 130,70
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar € 58,80
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag € 111,75
Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen.

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Formulier toestemming via de website Rijksoverheid.nl.

Spoedaanvraag

Hebt u uw paspoort snel nodig? Doe dan voor 14.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u het paspoort meestal de volgende werkdag afhalen. Bent u uw oude paspoort kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. De nevenvestigingen zijn beperkt geopend. Een spoedaanvraag kunt u alleen in het gemeentehuis van Meierijstad in Veghel doen.

Aanvragen vanuit het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de zogeheten grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Tips

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig hebt. Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig hebt? Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid. Wilt u daarna een visum aanvragen? Dan kunt u onder meer terecht bij de ANWB.

Veilige kopie

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Uitleg in beeld

IFrame

Mijnoverheid Berichtenbox

Via MijnOverheid ontvangt u serviceberichten (verlengen reisdocument) digitaal in plaats van via de reguliere post. Meer informatie over MijnOverheid vindt u op de website mijn.overheid.nl