Tweede paspoort

Reist u veel, ook naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of kunt u tijdelijk niet over uw paspoort beschikken door een visumaanvraag? U kunt dan op afspraak een tweede paspoort aanvragen. Uw 2e paspoort ligt na een week voor u klaar. 

Een 2e paspoort is 2 jaar geldig.

Maak een afspraak

Maak eerst een afspraak voor het aanvragen van een tweede paspoort. Na 5 werkdagen kunt u het document ophalen. 

Afspraak maken aanvragen tweede paspoort

De baliemedewerker maakt bij het aanvragen van uw tweede paspoort meteen een afspraak voor het ophalen van het document. Natuurlijk mag u dit ook zelf inplannen.

Afspraak maken ophalen tweede paspoort

Voorwaarden

Voor de aanvraag van een 2e paspoort toont u aan dat:

  • U landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. Toegang tot het ene land kan dan problemen geven, als van het andere land een stempel in hetzelfde paspoort staat. In de lijst met conflicterende landen kunt u zien voor welke landen dit geldt. Of:
  • U reist regelmatig naar landen reist waarvoor een visum is vereist. Is uw paspoort al bij een ambassade voor de aanvraag van een visum? Dan kunt u met het tweede paspoort reizen of een visum aanvragen voor een ander land. Een visum is geen los document. Het is een stempel of sticker in het paspoort. U geeft uw paspoort af aan de ambassade, zodat die het visum kan toevoegen.
  • Uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
Meenemen
  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als deze zijn verlopen.
  • De boeking van een reis naar een land dat (volgens de lijst van Buitenlandse Zaken) conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit, of
  • De boeking van een reis én een bewijs van de ambassade waaruit blijkt dat het eerste paspoort voor de aanvraag van een visum daar ligt
  • Een pasfoto, let op de eisen
  • Pinpas (alleen in het dienstverleningscentrum in Veghel kunt u ook met contant geld betalen)
Kosten

U betaalt de kosten voor een tweede paspoort bij de aanvraag.

In Schijndel en Sint-Oedenrode kunt u alleen met uw pinpas betalen.

Prijs in 2022:

  • Tweede paspoort:  € 75,80
  • Tweede paspoort met spoed: € 127,40
Spoedaanvraag

Hebt u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt het paspoort meestal de volgende werkdag afhalen. Als u uw eerder afgegeven paspoort kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. De nevenvestigingen zijn beperkt geopend. Een spoedaanvraag kunt u alleen in het gemeentehuis van Meierijstad in Veghel doen.

Kwijt of gestolen 

Is uw tweede paspoort kwijt of gestolen? Maak dan een afspraak. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in. Daarna kunt u direct uw nieuwe tweede paspoort aanvragen. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.