Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

Er zijn 3 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

  1. Als u trouwt, geeft u elkaar het ‘ja-woord’. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

  2. Als u geen minderjarige kinderen hebt, kan een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om eindigen. Bij een huwelijk moet u altijd naar de rechter om te kunnen scheiden.

  3. Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Wordt mijn geregistreerd partnerschap erkend in het buitenland?

Een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt overal ter wereld erkend. Maar een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen niet. Ook erkennen niet alle landen een geregistreerd partnerschap. Sommige landen kennen dit alleen voor twee mannen of voor twee vrouwen. Sommige landen erkennen het geregistreerd partnerschap helemaal niet. Als het land waar u op vakantie bent, gaat wonen of zaken mee doet het geregistreerd partnerschap niet erkend dan zien zij u als ongehuwde partners en heeft u mogelijk niet de rechten en plichten die gehuwde partners in dat land wel hebben.
Heeft u een vreemde nationaliteit? Heeft u bezittingen in het buitenland en wenst u dat uw partner die erft nadat u bent overleden? Heeft u plannen om te gaan emigreren? Ga zelf na of dat land uw geregistreerd partnerschap erkent. Doe dit vóórdat u het partnerschap sluit.