Dodenherdenking 2022 ‘Vrijheid in verbondenheid’

Tijdens de Dodenherdenking op woensdag 4 mei 2022 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. De beleidsvisie (2021-2025) van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als titel ‘Iemand stelt de vraag’ gekregen. Op basis van deze beleidsvisie wordt een aantal inhoudelijke accenten gelegd zoals ‘familieverhalen’, pijnlijke kanten van de geschiedenis’, ‘diversiteit’ en ‘het verdiepen van vrijheid’. De Tweede Wereldoorlog blijft het fundament voor het comité; het is het anker van waaruit gedacht en gewerkt wordt.

Het jaarthema voor 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid’ en Annelien den Dijn schreef hiervoor de jaarthematekst. Er is veel gaande in de wereld en daardoor is het in verbinding blijven met elkaar belangrijker dan ooit. 

In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen. Bij iedere herdenking is een vertegenwoordiger van het college van B&W aanwezig. 

Boerdonk 

Verzamelen vanaf 19.10 uur in Den Hazenpot. Vanaf daar vertrekt om 19.20 uur de stille tocht naar de begraafplaats en vervolgens naar het Lancaster Monument waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen worden en de kranslegging plaatsvindt.

Eerde 

In Eerde komen belangstellenden om 19.40 uur samen op het Kerkplein. Rond 19.50 uur start de stille tocht naar het Airborne-monument waar vanaf 20.00 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt. 

Erp  

Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15  uur bij het JJC-gebouw in de Ottenstraat waar men rond 19.35 uur vertrekt naar het kerkhof waar bij "De Propellor" een krans gelegd wordt en bloemen bij de oorlogsraven. Bij het oorlogsmonument bij de kerk zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn en vindt de kranslegging plaats.

Schijndel

Om 19.00 uur ontvangen leden van de stichting Oranjecomité Schijndel belangstellenden in ‘t Spectrum. De kranslegging vindt plaats op de Markt. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur komt men samen in de Sint Servatiuskerk voor een bijeenkomst met muziek, gedichten en enkele toespraken. 

Sint-Oedenrode

Vanaf het Bestuurscentrum start om 19.00 uur een stille tocht naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug. Daar wordt onder andere een gedicht voorgedragen, worden namen voorgelezen en vindt de kranslegging plaats. 

Veghel 

De herdenking in Veghel begint om 18.30 uur in de Blauwe Kei met een voorstelling die in het teken staat van ‘populisme, polarisatie en propaganda’. Het programma is gratis toegankelijk (let op: kaarten bestellen via www.blauwekei.nl). Na de herdenking vertrekt de stille tocht naar de Kolonel Johnsonstraat waar om 19.55 uur de herdenking begint.