Meierijstad genomineerd als 'Meest Inspirerende Global Goals Gemeente" 2022

Vandaag maakte de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend welke gemeenten zij genomineerd heeft voor de titel 'Meest Inspirerende Global Goals Gemeente’ 2022. In de categorie 'Verbinder' is gemeente Meierijstad genomineerd met het project ‘Spullenplein’. Daarin laten de gemeente en partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zien hoe je samen op een innovatieve wijze kunt bouwen aan een circulaire economie. Met dit project geeft Meierijstad invulling aan meerdere Global Goals; dat zijn de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Andere genomineerden in de categorie ‘Verbinder, samenleving en bedrijfsleven’ zijn Schiedam, Helmond en Aalten. Dinsdag 28 juni wordt de winnaar bekend gemaakt op het jaarlijkse VNG congres.

Het Spullenplein

Gemeente Meierijstad bouwt sinds haar ontstaan in 2017 met lokale partners aan een zo lokaal mogelijke circulaire economie. Het daarvoor opgerichte Circulair Ambacht Collectief Meierijstad is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en alle zes kringloopwinkels, één repaircafé, de twee sociale werkbedrijven, onderwijsinstellingen en welzijnsorganisaties. Binnen deze samenwerking is in 2021 het Spullenplein op de milieustraat in Sint-Oedenrode ontstaan. Daar kijkt men op een andere manier naar de afvalstroom. Voor inwoners is het eenvoudig en comfortabel om hun overtollige spullen in één keer aan te bieden. Medewerkers kijken hoe ze deze spullen een tweede leven kunnen geven; bijvoorbeeld als materiaal voor onderwijsactiviteiten, door bruikbare onderdelen te selecteren, te repareren, of de spullen te verkopen in één van de kringloopwinkels in de gemeente. Dit levert een circulaire afvalstroom op met véél minder restafval. Tegelijkertijd zijn er banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Spullenplein is nu nog een proef die draait in Sint-Oedenrode. Op een later moment kijkt de gemeente of ze het ook op de milieustraten in Schijndel en Veghel invoert.

Wethouders Jan van Burgsteden en Menno Roozendaal zijn super trots op deze nominatie. Jan van Burgsteden: “We hopen natuurlijk dat we op 28 juni de prijs in de wacht slepen. Maar nóg belangrijker is dat we in de praktijk van alledag goede resultaten halen door minder restafval én dat onze inwoners blij zijn met de dienstverlening op het Spullenplein.” Menno Roozendaal onderschrijft dat: “Het is prachtig om te zien hoe de medewerkers van de WSD en IBN op het Spullenplein, maar ook achter de schermen, structureel aan de slag zijn. Ze worden goed begeleid en opgeleid en hun kwaliteiten komen hierin helemaal tot hun recht.”