Dodenherdenking 2022: Vrijheid in verbondenheid

Tijdens de Dodenherdenking op woensdag 4 mei 2022 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Onder de titel ‘Iemand stelt de vraag’ wordt een aantal inhoudelijke accenten gelegd zoals ‘familieverhalen’, pijnlijke kanten van de geschiedenis’, ‘diversiteit’ en ‘het verdiepen van vrijheid’. De Tweede Wereldoorlog blijft het fundament voor het comité; het is het anker van waaruit gedacht en gewerkt wordt.
Het jaarthema voor 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid’ en Annelien den Dijn schreef hiervoor de jaarthematekst. Er is veel gaande in de wereld en daardoor is het in verbinding blijven met elkaar belangrijker dan ooit.

In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen.

Boerdonk

Vanaf 19.10 uur zijn belangstellenden welkom bij den Hazenpot. Om 19.20 uur vertrekt men in stille tocht (voor minder valide mensen rijdt de dorpsauto van Boerdonk mee) richting de begraafplaats. Daar worden bloemen gelegd bij een aantal graven. Daarna gaat de stille tocht
verder naar het Lancaster monument. Om 20.00 uur wordt daar twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden bloemen gelegd en houdt gemeentesecretaris Marijke Wilms - Wils namens het college van B&W van de gemeente Meierijstad een toespraak. Na de herdenking
keert men terug naar Den Hazenpot voor een kort samenzijn.

Eerde

In Eerde komen belangstellenden vanaf 19.40 uur samen op het Kerkplein. Rond 19.50 uur start een stille tocht naar het Airborne-monument. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Daarna is er een programma met onder andere een activiteit van de schoolklas die het monument heeft geadopteerd, muziek van Muziekvereniging Meierijstad en een aantal toespraken. Namens het college van B&W van Meierijstad is wethouder Harry van Rooijen aanwezig om een toespraak uit te spreken. Na de ceremonie is er gelegenheid een kopje koffie te drinken bij de Sint Antoniusmolen.

Erp

In Erp verzamelen belangstellenden zich vanaf 19.15 uur bij het JJC-gebouw in de Ottenstraat. Na het vlaggenprotocol vertrekt omstreeks 19.35 uur de groep belangstellenden, voorafgegaan door Harmonie OBK, richting het kerkhof. Daar wordt bij het herdenkingsmonument "De Propeller" een krans gelegd. Verder worden er bloemen gelegd op de 9 oorlogsgraven door de leerlingen van groep 8 van de basisschool Maria, die dit monument geadopteerd hebben. Tevens zal door een leerling een gedicht/verhaaltje worden voorgelezen. Harmonie OBK luistert de herdenking muzikaal op door het spelen van koraalmuziek. Na het aansteken van de fakkel gaat het gezelschap naar het oorlogsmonument bij de kerk. Daar wordt om precies 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen waarna ‘Het Wilhelmus’ gespeeld zal worden. Vervolgens wordt er een krans gelegd door onder andere de leerlingen van groep 8 van basisschool De Empel, die dit monument geadopteerd hebben. Ook hier leest een leerling een gedicht voor. Namens het gemeentebestuur van Meierijstad is wethouder Coby van der Pas – Van Nuland aanwezig die een toespraak uitspreekt. Ook Wim van Geelkerken (voorzitter van de Dorpsraad) houdt een toespraak. Zij leggen samen een krans. Harmonie O.B.K. verzorgt ook hier verder de muzikale ondersteuning.
Na de ceremonie is er voor alle aanwezigen gelegenheid om een kopje koffie te gebruiken in het zorgcentrum Simeonshof.

Schijndel

Om 19.00 uur wordt men door leden van de stichting Oranjecomité Schijndel ontvangen in ‘t Spectrum. Vervolgens vertrekt men onder begeleiding van de Drumfanfare naar de Markt. Bij de gedachteniskapel zullen namens de gemeente Meierijstad, stichting Oranjecomité Schijndel, de Veteranen Schijndel en de parochie Heilige Michaël kransen en bloemen worden neergelegd, begeleidt door Scouting Schijndel. De herdenking wordt opgeluisterd door muziek van de drumfanfare van Koninklijke Harmonie Sint Cecilia. Het Gilde Sint Catharina en Barbara brengt een vendelgroet. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur komt men samen in de Sint Servatiuskerk voor een bijeenkomst met muziek, verzorgt door de Harmonie van Koninklijke St. Cecilia en enkele gedichten en toespraken. Tijdens de dodenherdenking op de Markt en in de Kerk wordt door een leerling een gedicht voorgelezen. Burgemeester Kees van Rooij is namens het college van Meierijstad aanwezig.

Sint-Oedenrode

Vanaf het Bestuurscentrum start om 19.00 uur een stille tocht naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug. De route loopt via de Hertog Hendrikstraat, Heuvel, Markt en Borchmolendijk. Bij het monument wordt door de scouting de vlag halfstok gehesen.
Daar draagt voorleeskampioen van 2020, Kirsten van den Berkmortel, het 4 mei-gedicht voor Namens de Gemeente Meierijstad houdt wethouder Rik Compagne een korte toespraak. Een lid van de scouting leest de namen van de oorlogsslachtoffers voor, bij elke naam wordt, uit dankbaarheid, een witte roos bij het monument gelegd.
Na de Taptoe en de twee minuten stilte, om precies 20.00 uur, zingt Carla van de Wetering onder begeleiding van Fanfare Nos Jungit Apollo het Wilhelmus. Daarna volgt de kranslegging en kunnen belangstellenden bloemen leggen. Namens de H.Oda-parochie en de Protestantse Gemeenschap wordt een kort woord gesproken. Tot slot staat de voorzitter van de Oranjevereniging, Peter de Koning, stil bij het jaarthema: ‘Vrijheid in Verbondenheid’. Om 20.20 uur zal de herdenking ten einde zijn.

Veghel

In Veghel bent u vanaf 18.00 uur welkom in de Blauwe Kei / Theater aan de Noordkade. Het programma is gratis toegankelijk en start om 18.30 uur. Let wel: u bestelt hiervoor kaartjes via de website van de Blauwe Kei.
We zeggen altijd ‘Dat nooit meer!’ Maar hoe dan? Met de voorstelling ‘Reclamebedrijf Goebbels’ probeert de werkgroep Dodenherdenking Veghel jong en oud een tegengif te bieden aan populisme, polarisatie en propaganda in onze gemeente en ver, ver daarbuiten.
Vanaf de Blauwe Kei start rond 19.30 uur een stille tocht naar de Veghelse monumenten aan de Kolonel Johnsonstraat waar de herdenking en kranslegging plaatsvindt. Harmonie Frisselstein, het Sint Barbara Gilde en de kinderen van groep 8 van Basisschool Bernadette verlenen medewerking aan dit buitenprogramma.
Namens het college van B&W van Meierijstad is wethouder Jan Goijaarts aanwezig.