Uitnodiging ondernemers: verminder je kans op cybercrime met 50%

Cybercrime: De mens als zwakste schakel

  • Voor wie: ondernemend Meierijstad
  • Datum: 25 november 2022
  • Tijd: 08.00 - 10.00 uur
  • Locatie: het Spectrum, Steeg te Schijndel, Blauwe zaal
  • Organisatie: gemeente Meierijstad
  • Aanmelden: via mvinju@meierijstad.nl

Op vrijdag 25 november organiseert de gemeente Meierijstad met medewerking van het POM een bijeenkomst over de niet-technische kant van cybercrime voor ondernemend Meierijstad. 

Groei cybercriminaliteit

Volgens recent onderzoek is het percentage bedrijven dat te maken heeft gehad met cybercriminaliteit gegroeid. Vorig jaar was dit nog rond de 29% en dit jaar is het 45%.

Social engineering

We starten deze bijeenkomst met het verhaal van Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers techniek. Dit bedrijf kreeg vorig jaar te maken met cybercrime. Vervolgens gaan we naar de vraag hoe pakken ze dat nu aan. Via twee korte filmpjes met praktische voorbeelden wordt het begrip social engineering geïntroduceerd. De techniek die criminelen steeds vaker gebruiken om bedrijven binnen te dringen. Bij social engineering gaat het om de technieken die criminelen inzetten om door middel van psychologische manipulatie onder andere ondernemers te verleiden persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie prijs te geven. Peter Lahaousse werkzaam als cyberspecialist voor de politie en maker van de website cybercrimeinfo.nl neemt u mee in de wereld van de social engineering. Na een inleidend gedeelte waarin ingegaan wordt wie deze criminelen zijn, waarom ze het doen en wie ze willen pakken kruipen we aan de hand van een actueel praktijkvoorbeeld middels een interactieve tool in de huid van een cybercrimineel. We sluiten af met tips hoe we er ons tegen kunnen beschermen.