Crisisnoodopvang in Bestuurscentrum, Burgemeester Wernerplein 1 in Sint-Oedenrode

In Nederland heeft iedereen die asiel aanvraagt, recht op opvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt die opvang: veilige huisvesting, noodzakelijke middelen en begeleiding als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst. 

Het COA luidt de noodklok

De toestroom van asielzoekers naar het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel is nog steeds erg groot. Er is te weinig ruimte om alle mensen goed op te vangen. Mensen slapen noodgedwongen buiten en de omstandigheden zijn erbarmelijk. U heeft er ongetwijfeld iets over gezien in de media. Het COA luidt de noodklok en heeft alle Veiligheidsregio’s in ons land gevraagd of er ruimte is om mensen tijdelijk op te vangen. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de staatssecretaris hebben een oproep gedaan aan de Veiligheidsregio's om ondersteuning.

Opvang tot uiterlijk 1 november 2022

Gemeente Meierijstad behoort tot de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Verschillende gemeenten in deze Veiligheidsregio hebben hun verantwoordelijkheid al genomen. En wij nu ook. Vanaf donderdag 15 september tot uiterlijk 1 november vangen wij maximaal 100 asielzoekers op. Daarvoor wordt het achterste deel van het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode als crisisnoodopvanglocatie ingericht. Dit deel van het gebouw staat al langere tijd leeg.

Uiteraard maken wij het Bestuurscentrum voor deze opvang geschikt. Denk aan een eigen toegangspoort en voldoende ruimte voor voorzieningen zoals beveiliging, recreatieve dagbesteding, maaltijden en sanitaire voorzieningen. Vanaf half oktober 2022 is een centrale opvanglocatie voor 400/450 personen in onze regio - buiten de gemeente Meierijstad – ingericht. De noodopvang in het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode kan dan worden beëindigd. 

Aankomst asielzoekers

Op 15 september zijn de eerste asielzoekers aangekomen op de locatie in Sint-Oedenrode. De aankomst is goed gegaan en ook de eerste dag is heel rustig verlopen. Deze eerste groep asielzoekers bestaat uit 36 personen, waaronder veelal gezinnen met kinderen, waaronder twee baby’s van 6 en 8 maanden. Daarnaast is er ook een alleenreizende jongeman van 22 jaar bij. Er zijn inmiddels ook babybedjes geplaatst. Deze waren nog bij het Klooster in Veghel vanuit de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne beschikbaar. Voor de kinderen is er via Welzijn de Meierij ook wat speelgoed gebracht.

Er zijn naast de locatiemanager 5 woonbegeleiders, beveiliging, catering en schoonmaak aanwezig. En vanaf volgende week zal er iedere dag iemand zijn van Welzijn de Meierij aanwezig zijn, die voor de bewoners activiteiten gaat organiseren, aangepast op de wensen en behoeften van onze tijdelijke bewoners. 

Mochten de mensen het dorp in willen dan gaat er iemand van de begeleiding mee. 

Wilt u spelletjes, kleding of andere spullen doneren, dan graag dit af te geven bij Welzijn de Meierij, omdat in het opvangcentrum zelf geen opslagruimte is.

Op zaterdag 17 september aan het einde van de dag is de tweede bus uit Ter Apel aangekomen

We hopen op uw begrip

Wij voelen ons als gemeente Meierijstad ook uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren aan de verzoeken van COA, VNG en de staatssecretaris. Dit hebben wij eerder dit jaar ook gedaan voor vluchtelingen uit Oekraïne. We hopen op uw begrip en op dezelfde warmte en gastvrijheid die u eerder hebt getoond voor mensen in nood.

Informatiebijeenkomst

Omwonenden van het Bestuurscentrum zijn inmiddels per brief door ons geïnformeerd over de komst van de noodopvang. Daarnaast organiseerden wij op maandag 12 september een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden.

Belangrijkste vragen en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft.

De belangrijkste vragen en antwoorden

Staat uw vraag er niet bij?

Dan kunt u ons bellen via 14 0413 of mailen naar noodopvang@meierijstad.nl 

Contactgegevens voor omwonenden

Omwonenden kunnen bij vragen telefonisch contact opnemen via 06 25 26 29 59 (telefoonnummer vanaf 15 september operationeel) en per mail via locatiemanagercno@meierijstad.nl