Muurvectoren 'Liberation route Europe' geplaatst

In Meierijstad zijn drie muurvectors geplaatst. Deze vectoren maken deel uit van de markering van de Brabantse etappe van de ‘Liberation Route Europe’.

De Liberation Route Europe 

De ‘Liberation Route Europe’ is een wandelroutenetwerk door Europa, in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45. De Liberation Route Europe is een door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route. De route is een netwerk van maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten. De etappe door Meierijstad volgt grotendeels het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van ‘Operation Market Garden’. 

De drie geplaatste vectors

De drie nu geplaatste vectors zijn te vinden op:

De vectors wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over de belangrijke gebeurtenissen tijdens de bevrijding. De vectors zijn ontworpen door de internationaal bekroonde architect Daniel Libeskind. 

Wandelroutekaart en routeplanner

De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en OLAT bij de realisatie van dit project in Brabant. De route volgt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk en is volledig bewegwijzerd. Ook is een wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en vectoren in de Brabantse gemeentes. Het project wordt ondersteund door V-fonds en het Mondriaanfonds.

Op liberationroute.com

  • is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden
  • staan ook alle verhalen langs de route
  • staat een routeplanner om een eigen wandelroute uit te stippelen.