Gastlessen ‘Samen voor een duurzame wereld’ op basisscholen

Alle basisscholen in de gemeente Meierijstad kunnen weer deelnemen aan gratis gastlessen over duurzaamheid. Naast de inmiddels bekende thema’s zoals het voorkómen van zwerfafval en voedselverspilling, zijn er dit jaar ook nieuwe gastlessen over energiebesparing. Een heel actueel thema natuurlijk!

Binnen de thema’s zwerfafval gaan de kinderen in op afval scheiding, het belang van recyclen en circulariteit. Bij het voorkomen van voedselverspilling wordt de hele cyclus van ‘boer tot bord’ meegenomen.

Fruit met een plekje wordt supergezonde smoothie

Maar het belangrijkste is dat de kinderen leren dat ze van groenten met een andere vorm (de buitenbeentjes) en fruit met een plekje een supergezonde smoothie kunnen maken in plaats van weg te gooien. In de energielessen kijken ze hoe je zelf energie kunt besparen door bijvoorbeeld maar maximaal 5 minuten te douchen.

De gemeente Meierijstad wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter klimaat. Daarom is gekozen om het al goed lopende project zwerfafval  en voedselverspilling uit te breiden met een ander duurzaamheidsvraagstuk: energiebesparing. Er is een doorlopende leerlijn waarbij de allerkleinsten via een theatershow, een voorleesboekje en een technische knutselkoffer met de thema’s aan de slag gaan. Voor groep 5 tot en met 8 zijn er gastlessen bestaande uit een interactief deel, een quiz om de opgedane kennis te toetsen en een praktijkopdracht.
In de gastlessen is er aandacht voor de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.

Gastlessen

Ervaren gastdocenten nemen de kinderen mee in de wereld van afval.

  • Wat is zwerfafval?
  • Is een bananenschil in de bosjes net zo schadelijk als een plastic flesje?
  • Wat gebeurt er met zwerfafval in de natuur?
  • Wat is ‘plasticsoep’ en hoe ontstaat die?

In de bovenbouw is de gastles meer gericht op afval scheiden, recyclen en duurzaam gebruik. Samen gaan de kinderen op zoek naar oplossingen voor (zwerf-)afval en spelen ze het (zwerf-)afvalspel, gevolgd door (zwerf-)afval onderzoek en opruimen in de wijk.

Bij het thema verminderen van voedselverspilling maken leerlingen kennis met verspilling en voedselschaarste en maken ze hun eigen smoothie op kliekjesdag. 

De doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8 is ook inzetbaar tijdens een thema week duurzaamheid.
De gastlessen energie zijn alleen voor groep 7 en 8.

De organisatie en alle materialen worden door de gemeente en Facet verzorgd. De lessen kunnen ingepland worden tot en met december 2023. 
De gastlessen zijn geheel gratis en worden volledig verzorgd. Scholen kunnen zich aanmelden via duurzaam@facetadvies.nl

Let op er is een beperkt aantal gastlessen beschikbaar, wie het eerst komt die het eerst maalt.