Vervangen cv-ketel

Wij raden u aan om te kiezen voor een moderne ketel die zuinig en milieuvriendelijk is.

Is uw cv-ketel nu aan vervanging toe of stuk, dan raden wij u aan te kiezen voor een moderne ketel die zuinig en milieuvriendelijk is.

Gebruik van gas

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is ongeveer 1.300 m3 (kuub) per jaar. Hiervan gaat zo'n 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein deel wordt maar gebruikt om mee te koken. Hoeveel gas een huishouden verbruikt, hangt af van verschillende dingen: het soort huis en het gasverbruik, het bouwjaar, isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water.

CV-ketel?

Dat hangt af van wat er in de plaats komt voor aardgas in uw buurt. Op dit moment weten we dat nog niet, en dus ook niet wat het betekent voor uw cv-ketel. Als uw wijk verwarmd gaat worden met een warmtenet of helemaal elektrisch, heeft u geen cv-ketel meer nodig. Als in uw wijk groen gas komt, dan kan de cv-ketel blijven. Het is helaas nog niet duidelijk welke soort warmte er voor aardgas in de plaats gaat komen. Dit moet de komende tijd duidelijk gaan worden.

Nu al verwarmen zonder aardgas

Als u nu al aardgasvrij wilt wonen, raden wij u aan u hierover goed te laten informeren. Dat kan bijvoorbeeld bij Milieu Centraal. Houd er hierbij wel rekening mee dat de gemeente op dit moment nog onderzoekt welk soort warmte past in welke wijk. U ontvangt vanzelf bericht wanneer we in uw wijk starten met verder onderzoek om te bepalen welke soort warmte het best passend is voor uw wijk.

CV-ketel vervangen

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Nu we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, is het niet altijd logisch een nieuwe ketel aan te schaffen. Op dit moment weten wij niet wanneer uw wijk of buurt van het aardgas af gaat en welk soort warmte daarvoor in de plaats komt. Bij sommige oplossingen is straks een cv-ketel niet nodig. Kunt u wachten, dan raden wij u aan nog even te wachten met het vervangen van de ketel.

Is uw cv-ketel nu aan vervanging toe of stuk, dan raden wij u aan te kiezen voor een moderne ketel die zuinig en milieuvriendelijk is. Een cv-ketel kopen is best duur. Bij veel energie- en installatiebedrijven kunt u daarom steeds vaker ketels huren of leasen. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie over de voor- en nadelen bij het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.