Afval scheiden

Wat mag in welke afvalbak? Inleverpunten voor apparaten, lampen, gebruikt frituurvet en bakolie. En antwoord op wat wel en niet door de gootsteen of wc mag.

Niet alles kan gerepareerd of doorverkocht worden, maar afval is geen rotzooi. Veel afval kunnen wij recyclen tot nieuwe grondstoffen. Om afval te kunnen recyclen is het wel belangrijk om het goed te scheiden, zodat het op de juiste plek terecht komt. Daarnaast kan het lozen van afval op de verkeerde plek zorgen voor milieuschade. Lees hieronder waar je je afval kunt laten.

Afvalscheidingswijzer

Afval scheiden is niet altijd even makkelijk. Wat mag in welke afvalbak? Vuurhard glas mag niet in de glasbak, plastic producten mogen niet bij het plasticafval. Raadpleeg het overzicht.

WeCycle

Als u een oud elektrisch apparaat of kapotte spaarlamp (e-waste) inlevert bij een Wecycle-inleverpunt, is dit niet het einde. Het is een nieuw begin. Door apparaten en lampen te recyclen tot nieuwe grondstoffen, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Kijk voor inleverpunten op wecycle.nl.

Frituurvet recyclen

Gebruikt frituurvet en bakolie krijgen na inzameling een tweede leven als biobrandstof. Het gebruik van biobrandstof is goed voor het milieu. Het enige dat u hoeft te doen is de gebruikte oliën en vetten apart inleveren voor recycling. Lees waar u frituurvet kunt recyclen op frituurvetrecyclehet.nl.

Doorspoelen door wc of gootsteen?

Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc of het doucheputje spoelt, komt in het riool terecht. Dat kan daardoor verstopt raken. Slecht voor uw humeur en het milieu. Kom te weten wat wel en niet door de gootsteen of de wc kan op milieucentraal.nl.

Milieustraat

De milieustraat is vooral bedoeld voor afval dat u niet mee kunt geven als huisvuil met het huishoudelijk afval. Bekijk de openingstijden en adresgegevens van de milieustraten.