Doe mee met het NK Tegelwippen!

Gemeente Meierijstad doet mee, helpt u ook mee?

Van 21 maart tot en met 31 oktober speelt gemeente Meierijstad mee aan het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels uit en vervangt deze door groen? Doe ook mee en help ons aan de overwinning! Wip een tegel in uw eigen tuin en vervang deze door groen. Meld uw actie daarna op de site van het NK-Tegelwippen. U maakt dan kans op een Publiekswipper award, mooie prijspakketten én u helpt ons. Samen krijgen we meer voor elkaar!

Meld uw actie op de site van NK-Tegelwippen

Meer groen helpt en is gezond

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Meierijstad klimaatbestendiger. Dit maakt het beter voor insecten en dieren én koeler op warme dagen. Daarnaast heeft een groenere leefomgeving een positief effect op onze mentale gezondheid.

Spelregels

 • Een tegel is 30×30 cm en er gaan 11 standaard stoeptegels in een m2. Alle stenen die kleiner of groter zijn, mogen ook ingeleverd worden maar moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.
  • Voor 40x60 cm en 50x50 cm tegels geldt 4 tegels per vierkante meter
  • Voor 20x5 cm tegels (een klinker) geldt 100 tegels per vierkante meter
 • Maak een foto van de nieuwe situatie waarin wij zien dat de tegels zijn vervangen door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen.
 • Geef het aantal gewipte tegels door.

Wat te doen met de tegels

 • Hergebruik de tegels.
  • Bouw er iets mooi van, zoals een mooie bank of moestuinbak.
  • Of ga voor een kruidenkrul, een ronde toren van stenen, met uitsparingen voor tuinaarde met daarin kruiden.
  • Een insectenhotel bouwen is ook een goed idee. Het gaat slecht met onze bijen en andere insecten, dus alle hulp is welkom. Maak van de tegels een toren met gaatjes ertussen voor beschutting.
  • Of geef de tegels weg aan iemand anders.
 •  Lever de tegels gratis in bij 1 van onze milieustraten. U mag gratis compost mee terug nemen (alleen bij de milieustraten Veghel en Sint-Oedenrode).

Proces en voorwaarden inleveren tegels

 1. Meld de tegels inclusief foto aan op de website van het NK Tegelwippen.
 2. Print de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen uit en neem deze mee naar een van de milieustraten van de gemeente Meierijstad. Geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op via info@nk-tegelwippen.nl.
 3. Alleen tegels en klinkers mogen worden ingeleverd, dus geen ander afval, zoals zand of (tuin)aarde.
 4. Toon bij binnenkomst bij de milieustraat aan de medewerker en lever de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen in.
 5. Volg de aangegeven route op milieustraat.
 6. Stort de tegels en klinkers in de daarvoor bestemde container.
 7. Als bedankje mag men gratis compost ophalen (maximaal 0,5 m3, op=op). Alleen beschikbaar bij de milieustraten Veghel en Sint-Oedenrode.
 8. Het gratis inleveren bij onze milieustraten geldt tot en met 31 oktober 2023.

Tegelwippen met de buren

Heeft u meer dan 200 tegels of 20 m2 en wilt u samen met de buren in de straat een dag tegelwippen. Dan is een container wel handig. Deze kan op kosten van de gemeente geplaatst worden. Let op: dit geldt alleen voor tegels en stenen uit tuinen en het is niet de bedoeling dat ze worden vervangen door andere tegels.

Vraag een container aan

Inspiratie

Inspiratie en tips kunt u vinden op de website van het NK Tegelwippen en de tuintips op de website van Steenbreek.

Subsidie

Combineer het wippen van tegels met onze subsidie voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van uw tuin. Kijk hier voor meer informatie over deze subsidie.