Laten we kijken wat we lokaal samen kunnen doen om onze eigen dorpen vitaal en zelfredzaam te maken.

U bent hier:

Interview met mevrouw Maayke Boon van Ostade, woontachtig in Schijndel. Zij is erg betrokken bij natuur, milieu en ongelijkheid, maar wel op een kleine lokale manier. Zij zet zich in en inspireert anderen.

Maayke BoonBetrokken bij energie coöperatie Schijndel

Mevrouw Maayke Boon van Ostade is vanaf het begin betrokken bij de energie coöperatie in Schijndel. Daar is ze meer van het doen, dus verzorgt ze de nieuwsberichten en vormt ze het geweten van de coöperatie.

Zwerfafval

Ze zet zich vooral in op het gebied van zwerfafval in Schijndel en omstreken. Ze is in oktober 2017 zelfstandig begonnen met het rapen van afval om aan te tonen hoeveel er ligt. Binnen een paar dagen had ze een paar afvalzakken vol en dat zette haar aan om door te gaan. Inmiddels zijn andere vrijwilligers aangehaakt om af en toe mee te rapen. Maayke coördineert dat in een app. In twee jaar tijd heeft de groep al 34.000 stuks afval geraapt in Schijndel en omgeving. Haar initiatief werkte inspirerend voor de wijkraad Plein, die het opruimen van zwerfafval nu systematisch oppakt via buurt- en straatambassadeurs.

Toekomstplannen

Mevr. Boon van Ostade gaat zich in de toekomst meer richten op het voorkomen van zwerfafval, bijvoorbeeld door winkeliers aan te sporen geen nutteloze verpakkingen te gebruiken. Dit doet ze vanuit het landelijke initiatief Zero-waste Nederland.