Inburgeren

U bent hier:
  • Wat is het?

    De meeste vreemdelingen die in Nederland komen wonen moeten inburgeren. Dit betekent dat u de Nederlandse taal leert lezen, schrijven en spreken. U moet ook leren over het leven in Nederland. U bent ingeburgerd als u het inburgeringsexamen hebt gehaald.

    Als u na 1 januari 2013 een verblijfsvergunning heeft gekregen, dan verloopt uw inburgering niet via de gemeente maar via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U moet uw inburgering zelf regelen en zelf betalen.

    Meer informatie over inburgeren in Nederland

  • Zo werkt het

    Wie moet inburgeren?

    U moet inburgeren als:

    • u een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd hebt .
    • u geestelijk bedienaar bent: u werkt als voorganger of pastor (imam, dominee, rabbijn, pandit), godsdienstleraar, leraar levensbeschouwing of zendeling.

    Wie hoeft niet in te burgeren?

    U hoeft niet in te burgeren als u:

    • jonger bent dan 18 jaar
    • de pensioenleeftijd hebt bereikt
    • een paspoort hebt van een land in de Europese Unie of van Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein, of familielid bent van iemand met zo’n paspoort
    • 8 jaar of langer in Nederland naar school bent geweest, voordat u 16 jaar werd
    • een psychische, lichamelijke verstandelijke beperking hebt
    • Nederlandse diploma’s hebt of bewijzen dat u een opleiding in de Nederlandse taal doet of hebt gedaan
    • tijdelijk naar Nederland komt voor studie of werk

    Wat gebeurt er als ik niet wil inburgeren?

    Inburgeren is verplicht. Dit betekent dat u moet slagen voor het inburgeringsexamen. Werkt u niet mee? Dan kunt u een boete krijgen. Het kan zelfs gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning.

  • Meenemen

    • identiteitsbewijzen van u en uw eventuele partner
    • bewijs van uw verblijfsstatus
    • bewijs van de burgerservicenummers van u en uw eventuele partner
    • bewijzen over uw opleidings- en arbeidsverleden
  • Hoe lang duurt het?

    Moet u inburgeren vanaf 1 januari 2013? Dan moet u binnen 3 jaar voor het examen slagen. Was u vóór 1 januari 2013 al verplicht om in te burgeren? Dan moet u binnen 3,5 jaar voor het examen slagen.

    U kunt het examen maken binnen 8 weken nadat u betaald hebt.

    Bent u geslaagd? Dan krijgt u binnen 4 weken een brief dat u uw diploma kunt ophalen.