Cursusaanbod CJG Schijndel

U bent hier:

CJG Schijndel biedt diverse cursussen aan voor kinderen en/of hun ouders. Deze cursussen bieden de mogelijkheid om te leren gaan met moeilijke situaties die u of uw kind tegen komt. Het is ook een leuke manier om anderen te leren kennen die zich vaak in soortelijke situaties bevinden en ervaringen uit te wisselen.

Agenda cursusaanbod

Cursus Voor wie Datum Tijd Aanmelden tot
Cursusaanbod CJG Schijndel
KIES (kinderen in echtscheidingssituaties) kinderen uit groep 1 t/m 4 Start bij voldoende aanmeldingen
KIES (kinderen in echtscheidingssituaties) kinderen uit groep 5 t/m 8 Start bij voldoende aanmeldingen
Oppascursus kinderen vanaf 12 jaar Start bij voldoende aanmeldingen
Cursus Rots en Water kinderen uit groep 3 t/m 5 Start bij voldoende aanmeldingen
Cursus Rots en Water kinderen uit groep 6 t/m 8 Start bij voldoende aanmeldingen

Alle cursussen zitten op dit moment vol, of zijn afgelopen. Bij voldoende aanmeldingen starten er nieuwe cursussen. Data zullen hier worden gepubliceerd zodra deze bekend zijn.

Aanmelden

Voor de cursussen Rots en Water, KIES en oppassen zijn aanmeldformulieren beschikbaar. Download het gewenste formulier hieronder, vul het in en mail het naar info@cjgschijndel.nl. Of stuur het per post naar Centrum voor Jeugd en Gezin, Steeg 1, 5482 WN Schijndel. U kunt het formulier ook telefonisch aanvragen.

Aanmelden voor overige cursussen kan telefonisch of via e-mail: tel. (073) 543 21 96 of info@cjgschijndel.nl

Aanmeldformulier cursus oppassen (pdf, 102 kB)

Aanmeldformulier cursus Rots en Water groep 3 t/m 5 (pdf, 103 kB)

Aanmeldformulier cursus Rots en Water groep 6 t/m 8 (pdf, 103 kB)

Aanmeldformulier cursus KIES (pdf, 328 kB)

Cursus: kinderen in echtscheidingssituaties (KIES)

KIES is een praat‐ en spelgroep voor alle kinderen in echtscheidingssituaties. Voor kinderen is het niet makkelijk wanneer de ouders zijn of gaan scheiden. Er verandert veel in een korte tijd. Het is fijn om met andere kinderen hierover te praten. Ze kunnen elkaar helpen, elkaar steunen en elkaar nieuwe inzichten geven.

Door het uitwisselen van ervaringen en tips helpen we elkaar om het beter te begrijpen en een plaats te geven. KIES draagt bij aan een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en manieren om gevoelens te uiten in een veilige sfeer. Bij KIES staat ieders persoonlijke verhaal voorop. Met twee coaches begeleiden we groepen van maximaal 10 kinderen. Er zijn 8 bijeenkomsten van 1 uur.

De thema’s die aan bod komen zijn:

 • Kennismaken met verschillende situaties van kinderen en echtscheiding
 • De situatie van jezelf
 • Je gevoel en je gedrag
 • Je uiten
 • Hoe ga je om met iets wat je moeilijk vindt

Aanvullende informatie vindt u op kiesvoorhetkind.nl. Met vragen kunt u ook terecht bij CJG Schijndel.

KIES voor uw kind…..

Cursus: oppasdiploma

Ben jij een meisje of jongen vanaf 12 jaar? En vind jij het leuk om met kinderen om te gaan? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil jij goed voorbereid naar je oppasadres gaan? Of wil je gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen?

Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

Oppassen op jonge kinderen als bijbaantje. Dat is vaak iets waar je zomaar in rolt, maar waar toch heel wat bij komt kijken. Daarom kun je nu bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Schijndel, je oppasdiploma halen!

In 4 bijeenkomsten hebben we het onder meer over:

 • Kennismaken met de oppaskinderen en hun ouders
 • Positief omgaan met kinderen
 • Verwachtingen van ouders
 • Veiligheid, spelen, eten, bedtijd
 • Andere handige tips!

Tijdens de cursus krijg je informatie en zijn er leuke opdrachten. Je leert door te oefenen, bekijkt voorbeelden en wisselt ervaringen uit. Na afloop krijg je een diploma waarop staat dat je aan deze cursus hebt deelgenomen en wat je allemaal hebt geleerd. Handig voor als je een oppasadres zoekt! Dan kun je ouders laten zien dat je hebt deelgenomen aan deze cursus.

Cursus: rots en Water

Rots & Water, een psychofysieke training voor jongens en meisjes voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, jeugdhulpverlening, jeugddetentie en GGZ.

Doel

Doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatievaardigheden (de manier waarop kinderen met elkaar praten en elkaar benaderen), sociale vaardigheden (omgang met anderen) en het welzijn (zich goed voelen) bij kinderen en jongeren. Hierdoor kunnen een aantal sociale problemen worden voorkomen of verminderd. Denk aan:

 • pesten,
 • conflicten (ruzies),
 • niet meetellen of niet mee mogen doen,
 • meeloopgedrag (meedoen met anderen omdat het kind niet voor zichzelf of anderen opkomt) en 
 • seksueel grensoverschrijdend gedrag (seksueel gedrag dat te ver gaat)

Rots & Water is een weerbaarheidstraining en anti-pestprogramma. De cursus is andere dan andere cursussen, doordat het meerdere doelen nastreeft en doordat er rekening gehouden wordt met veel verschillende opvoedsituaties. In de cursus zijn weerbaarheid (rots) en sociale vaardigheden (water) in balans met elkaar. Beiden komen aan bod en worden getraind. 

De manier waarop

Positieve sociale vaardigheden worden aangeleerd op een actieve en fysieke (lichamelijke) manier. Al spelenderwijs en via fysieke oefening wordt het kind geleerd hoe het kan handelen in situaties waarin het in contact komt met anderen, met anderen praat of meningsverschillen heeft met anderen.  

Spel en fysieke oefening worden voortdurend afgewisseld door momenten van zelfreflectie (nadenken over eigen gedrag), kringgesprek en het maken van opdrachten ,waardoor alles goed verwerkt kan worden.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?