Coronavirus laatste updates (06-05-2020)

U bent hier:

Deze webblog wordt vanaf 15 mei 2020 niet meer bijgehouden. 

Wij verwijzen u, voor de laatste stand van zaken, naar de  webpagina Coronavirus COVID-19.

Volg ons ook op Twitter (@GemMeierijstad) en op Facebook (@gemeentemeierijstad). 

Informatie 6 mei

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. (Bron: website Rijksoverheid).

Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Daarom blijft voor iedereen gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis 

Bent u ziek?

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. 

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

 • Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

 • Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
 • Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Stap voor stap

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Vanaf 11 mei geldt:

School

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.

Sport en spel

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).

Contactberoepen

 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
 • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
 • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Bibliotheken

 • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar vervoer

 • Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
 • In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Over mondkapjes

In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Hoe verder

De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein.

Ook in andere sectoren, zoals de horeca, is de roep om versoepeling van maatregelen groot. Dat begrijpt het kabinet heel goed, want de maatregelen vergen veel van ons en de gevolgen zijn groot. Daarom wil het kabinet stap voor stap verder gaan, samen met bedrijven en organisaties die plannen hebben gemaakt voor de 1,5 meter samenleving.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.

Verwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: 
  • een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni

Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Factsheet

 Wat kan wanneer? Dat staat vermeld in de factsheet die op de website van Rijksoverheid te downloaden is.

Informatie 21 april

Het kabinet besloten de meeste coronamaatregelen te verlengen tot en met 19 mei. In de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Op de website van de Rijksoverheid vindt u alles over de verlengde maatregelen.

Informatie 6 april

In verband met het Coronavirus is de afgelopen weken geen oud papier opgehaald. De gemeente had dit uit voorzorg stilgelegd.

We willen de dienstverlening vanaf 7 april weer oppakken. Dat doen we heel zorgvuldig, in goed overleg met de inzamelaar en de verenigingen. Ook hebben we advies bij de GGD ingewonnen over de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo kunnen we het samen veilig organiseren.

Eerstvolgende inzameling op afvalkalender

U kunt het oud papier vanaf 7 april weer aanbieden op de wijze die normaal voor uw wijk geldt. Raadpleeg de afvalkalender op de Afvalwijzer app of op www.meierijstad.nl voor de juiste datum in uw wijk. Bied het papier pas op die datum aan en niet al eerder.

De meeste mensen hebben het papier van de afgelopen weken thuis bewaard. Dat is inmiddels een hele stapel. Daarom is het prima als u bij de eerstvolgende inzameling meer papier aanbiedt dan gebruikelijk.

Het kan zijn dat de inzameling wegens grotere hoeveelheden papier en minder beladers op de wagen langer duurt. Het is dan de bedoeling, dat papier de daaropvolgende dag verder wordt ingezameld. We adviseren u het papier in dat geval te laten staan tot einde volgende dag.

Fijn dat u de afgelopen weken zo goed hebt meegewerkt!

Brenglocatie Oud-Rijsingen

De brenglocatie Oud-Rijsingen aan de Ollandseweg in Sint-Oedenrode is tot nader order gesloten. Hou de website www.meierijstad.nl in de gaten voor nieuwe informatie over deze locatie.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met afval@meierijstad.nl

Informatie 1 april

De drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s hebben voor Brabant twee toevoegingen vastgesteld op het landelijke model voor de noodverordening. Deze aanvullingen hebben als doel reisbewegingen in en naar Noord-Brabant te voorkomen. Hiermee voorkomen we een extra claim op de al overbelaste zorg en verdere verspreiding van het Coronavirus. De aanvullingen leest u op de website van Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Informatie 31 maart 19:34 uur

Statement voorzitters veiligheidsregio's in Noord-Brabant

Zojuist is er een persconferentie geweest vanuit rijksoverheid over de maatregelen tegen het coronavirus. De drie voorzitters van de Veiligheidsregio's in Noord-Brabant hebben kennisgenomen van de aanscherping van de maatregelen. Het volledige statement is te lezen op de website van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Informatie 31 maart 19:00 uur

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Meer informatie over het verlengen van de coronamaatregelen kunt u nalezen op de website van Rijksoverheid.nl

Informatie 27 maart 12:15 uur

Vanaf vrijdag 27 maart 2020 is er een nieuwe noodverordening van kracht in onze veiligheidsregio.

Informatie 23 maart 21:50 uur

Statement voorzitters veiligheidsregio's in Noord-Brabant

De drie voorzitters van de Veiligheidsregio's in Noord-Brabant hebben vanavond een statement gegeven omtrent de aanvullende en aangescherpte maatregelen die door het kabinet zijn genomen. Het volledige statement is te lezen op de website van de Veiligheidsregio Brabant-Noord

Informatie 23 maart 19:23 uur

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen staan hieronder en kunt u  nalezen op de website van Rijksoverheid.nl. 

Blijf zoveel mogelijk thuis

Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Koorts

Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

Alle bijeenkomsten worden verboden (tot 1 juni)

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

Winkels en openbaar vervoer moeten maatregelen nemen

Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

Contactberoepen

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

Casino's

Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

Vakantieparken

Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

Groepsvorming verboden

Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Uitgezonderd markten

Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

Nieuwe noodverordening

De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Informatie 23 maart 09:40 uur

Extra tijdelijke ondersteuning voor ondernemers/zzp-ers.

Op 17 maart 2020 is door de Rijksoverheid bekend gemaakt dat er een aparte, tijdelijke Bbz-regeling komt voor ondernemers/zzp-ers.

Deze regeling kent naar verwachting weinig beperkende voorwaarden. Daardoor is deze regeling in vergelijking met de al bestaande Bbz-regeling voor meer mensen wellicht een oplossing.

Uitwerking nieuwe regeling

De nieuwe regeling moet nog door Rijksoverheid verder worden uitgewerkt. Wij houden dit goed in de gaten en wachten op meer informatie. Daarna kunnen wij de uitvoering van deze tijdelijke Bbz-regeling verder gaan inrichten.

Aanmelden is mogelijk

U kunt zich op dit moment al wel melden voor deze regeling. Start via SOLO een aanvraag via www.ondernemersregelingen.nl/meierijstad/. Het invullen van de doelgroep scan is niet van toepassing. Vanuit deze melding kunnen wij met u contact opnemen zodra er meer duidelijkheid is over de nieuwe regeling. Het invullen van de vragen in SOLO neemt ongeveer 30 minuten tijd in beslag. Als toevoeging van verplichte documenten hoeft alleen een kopie van uw identiteitsbewijs toegevoegd te worden.

Technische problemen met SOLO

Heeft U  als  ondernemer/aanvrager  technische problemen met SOLO? Ervaart u problemen met  de aanvraag, dan verwijzen wij naar u de veelgestelde vragen pagina van SOLO. Hier vindt u als  ondernemer direct de meest voorkomende oplossingen en kunt u rechtstreeks contact opnemen met de  helpdesk van SOLO. Uiteraard is het ook mogelijk om direct een e-mail te sturen naar it@imk.nl.

Voortgang volgen

Volgt u vooral de voortgang van de nader uit te werken maatregelen hiervan op

Deze laatste twee websites geven de meest volledige en actuele informatie aan ondernemers. Kijk ook vooral naar de overige regelingen waar u als ondernemer een beroep op kunt doen.

Wij passen de informatie op de gemeentelijke website weer aan op het moment dat we nieuwe informatie hebben.

Vragen

Heeft u dringende vragen stel ze gerust via zelfstandigen@meierijstad.nl.

Informatie 20 maart 23:30 uur

De (week)markten kunnen aangepast doorgaan.

Omdat er onduidelijkheid was over het doorgaan van de weekmarkten is door de drie Veiligheidsregio’s een eenduidig besluit genomen. De weekmarkten in Brabant kunnen vanaf aanstaande maandag 23 maart in aangepaste vorm doorgaan. De reden hiervoor is dat markten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte.

Er moet hierbij wel voorkomen worden, dat er grote groepen mensen (meer dan 100 personen) tegelijk op de markt zijn. Dat betekent dat:

 • er geen non-food kramen zijn toegestaan op de weekmarkten.
 • kramen waar ter plekke eten genuttigd kan worden, zijn niet toegestaan. Bij deze kramen kan alleen eten worden afgehaald. Dit is in lijn met de maatregel die nu ook al geldt voor horecagelegenheden.

Natuurlijk gelden voor het bezoek aan de weekmarkt de richtlijnen die eerder zijn gegeven:

 • blijf thuis als je niet fit bent, schud geen handen en houd 1,5 meter afstand.
 • Aan kraamhouders wordt het dringende advies gegeven hun klanten hierop te wijzen en hier ook de ruimte voor te geven.
 • Daarnaast wordt geadviseerd om contactloos te betalen.
 • Verder is het advies om ervoor te zorgen dat er borden bij de markten worden geplaatst waarop deze regels duidelijk worden aangegeven.

Informatie 19 maart 14:59 uur

Gemeente Meierijstad verstuurt tot en met 31 juli 2020 geen nieuwe aanslagbiljetten

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Hierdoor zijn er huishoudens en bedrijven die minder of geen inkomsten hebben de komende tijd. Het college van burgemeester en wethouders wil de inwoners van Meierijstad graag tegemoet komen en heeft daarom een aantal maatregelen genomen.

Uitstel van betaling tot 31 juli 2020

Alle bedragen die nu nog open staan en waarvoor u geen volmacht voor automatische incasso heeft gegeven, hoeven nu pas 31 juli 2020 betaald te zijn. Dat geldt voor het aanslagbiljet 2020 dat u eind februari heeft ontvangen. Maar het geldt ook voor aanslagbiljetten, aanmaningen of dwangbevelen die u eerder al ontvangen heeft.

Verruimde betalingsregeling

Kunt u het bedrag dat u nog moet betalen niet voor 31 juli 2020 betalen? En heeft u geen automatische incasso? Neem dan contact met de gemeente op voor een betalingsregeling. Bel naar 0413-381030 of mail naar belastingen@meierijstad.nl.

Automatische incasso wordt ook voor maart en april opgeschort

Heeft u een automatische incasso? Dan schrijft Meierijstad het eerste maandelijkse bedrag eerst eind mei van uw rekening af. De automatische incasso loopt daarna tot en met februari 2021 door.

Vier maanden geen nieuwe aanslagbiljetten, aanmaningen en dwangbevelen

Tot en met 31 juli 2020 verstuurt Meierijstad geen nieuwe aanslagbiljetten. Meierijstad verstuurt in deze periode ook geen aanmaningen en dwangbevelen.

Informatie 17 maart 13:00 uur

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351. Vanaf nu is het callcenter bereikbaar van 08:00 uur tot 22:00 uur.

Informatie 17 maart 09:00 uur

Gewijzigde openingstijden gemeentehuis en nevenvestigingen voor de periode van 23 maart tot en met 7 april 2020.

Informatie 16 maart 13:30 uur

Statement burgemeester Kees van Rooij.

Informatie 15 maart 19:19 uur

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. De lijst vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen

Aanvulling vanuit Veiligheidsregio’s Noord-Brabant:

Gebleken is dat kinderopvang en scholen over het algemeen goed in staat zijn deze opvang voor kinderen met ouders in vitale beroepen te organiseren. Dat is op veel plekken al volop in voorbereiding. De Veiligheidsregio’s willen deze organisaties niet voor de voeten lopen en hen vanuit de aanwezige zelfredzaamheid de ruimte geven. Mocht het organisaties niet lukken, dan kunnen zij terecht bij de gemeente waarin ze actief zijn.

 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel https://www.kvk.nl/coronaloket/  

Om de nieuwe maatregelen te kunnen handhaven heeft de Veiligheidsregio Brabant-Noord een nieuwe noodverordening opgesteld. Deze noodverordening is vanaf zondag 15 maart 18:00 uur van kracht.

Maatregelen voor scholen en kinderopvang

Maatregelen voor ondernemingen en verenigingen

Voor de laatste ontwikkelingen onderhouden we als gemeente contacten met de GGD, het RIVM en de Veiligheidsregio Brabant Noordoost, waar onze gemeente onderdeel van is. Op de website van het RIVM vindt u alle actuele en algemene informatie over het Coronavirus, maar ook de meest gestelde vragen en antwoorden.

Informatie 13 maart 16:00 uur

Om het afgelasten van evenementen / bijeenkomsten van meer dan 100 personen te kunnen handhaven heeft de Veiligheidsregio Brabant-Noord een regionale noodverordening opgesteld. Deze noodverordening is vanaf vrijdag 13 maart van kracht.

Informatie 12 maart 18:00 uur

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt én koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie aangevuld en worden de vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus aangevuld.

Informatie 11 maart 16:20 uur

Indoor Brabant

Dit evenement gaat door zonder publiek.

Informatie 11 maart 13:54 uur

Heeft u een afspraak bij de gemeente Meierijstad maar heeft u klachten als verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u om de afspraak te verzetten en een nieuwe afspraak in te plannen. In de e-mail die u heeft gekregen toen u de afspraak maakte, staat hoe u de afspraak kunt verzetten.

Informatie 10 maart 20:00 uur

Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid

Vanmiddag maakten de drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Brabant tijdens een persconferentie in ’s-Hertogenbosch bekend hoe we in Brabant omgaan met evenementen vanwege het Coronavirus: 

 • Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers. Bijvoorbeeld: betaald voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven.
 • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten.
 • Bescherm ouderen en kwetsbare extra.
 • Een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten.

Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde.

Indoor Brabant

Voor Indoor Brabant wordt gekeken of dit evenement opgeknipt kan worden in kleinere evenementen van minder dan 1.000 personen. 

Sociale onthouding

Op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten zonder evenementenvergunning van meer dan 1.000 personen (zoals concerten in poppodia en horecagelegenheden) doet de overheid in Brabant een dringend beroep om te handelen in de lijn van sociale terughoudendheid en het gezond verstand te gebruiken. 

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregel vragen oproept bij organisatoren van evenementen. Met die vragen kun je terecht bij de gemeente Meierijstad. De gemeente zal wellicht niet direct antwoord hebben, maar doet er alles aan om vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.

Onderwijs en kinderopvang

De overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om de opvang van kinderen zoveel als mogelijk te blijven verzorgen. Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.

Informatie 10 maart 13:02 uur

Maatregelen Corona gemeente Meierijstad

Als werkgever en overheidsorganisatie wil de gemeente Meierijstad graag het goede voorbeeld geven. Het college heeft daarom besloten bijeenkomsten voor deze week uit te stellen: “Wij vinden het belangrijk om de inwoners niet onnodig voor dilemma’s te stellen en iedereen zoveel mogelijk de gelegenheid bieden deel te nemen, óók de mensen die nu om diverse redenen de keuze maken om niet te gaan”.

De dienstverlening door de gemeente gaat gewoon door: de medewerkers nemen alle hygiënemaatregelen zeer serieus. De medewerkers die thuis kúnnen werken, wordt gevraagd dit te doen. Zo hoopt het college een bijdrage te kunnen leveren aan het indammen van het Coronavirus.

Deze maatregel geldt tot aanstaande maandag 16 maart 2020.

De gemeente Meierijstad volgt de richtlijnen van het RIVM. De situatie verandert steeds alsook de afgekondigde maatregelen. Blijf onze berichten daarover volgen!

Informatie 9 maart

Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding Coronavirus tegen te gaan

 • Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.
 • Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen te schudden. 
 • Blijf thuis bij acute luchtwegklachten.

Inwoners van Noord-Brabant

Sinds vrijdag 6 maart gelden voor inwoners van de provincie Noord-Brabant specifieke adviezen. Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, wordt Brabanders gevraagd sociale contacten te beperken. Dat betekent: ga niet naar school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Inwoners van Brabant kunnen contact met de huisarts opnemen als de klachten erger worden. Deze oproep blijft gelden tot en met maandag 16 maart.

De Rijksoverheid roept werkgevers op om, waar dit redelijkerwijs mogelijk is, het mogelijk te maken dat inwoners van Noord-Brabant thuis werken. Ook wordt gevraagd om te bekijken of werktijden gespreid kunnen. Die aanvullende maatregelen kunnen eraan bijdragen om besmetting tegen te gaan, en geldt ook tot en met maandag 16 maart.

Rest van Nederland

Voor inwoners van de rest van Nederland blijft de oproep gelden

 • om thuis te blijven bij verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius,
 • wanneer je contact hebt gehad met een patiënt met het Coronavirus of
 • wanneer je in een gebied bent geweest waar het Coronavirus heerst.

Bij milde klachten hoeft de huisarts niet gebeld te worden, omdat het een gewone verkoudheid kan zijn. Advies is om thuis uit te zieken en te zorgen dat je anderen niet besmet. Als de klachten erger worden, moet de huisarts gebeld worden.

Informatie 7 maart 9:52 uur

Eerste Coronabesmetting Meierijstad in Keldonk

Bij een inwoner uit Keldonk, gemeente Meierijstad is het Coronavirus vastgesteld door de GGD. De inwoner is op dit moment in isolatie in ziekenhuis Bernhoven te Uden. De GGD brengt de contacten van de patiënt nader in kaart. Naar aanleiding daarvan worden deze contactpersonen de komende twee weken nauwlettend in de gaten gehouden en gemonitord.

,,Mijn gedachten gaan uit naar de patiënt en ik wens hem een spoedig herstel. Ik wens hem en zijn familie van harte sterkte toe. Ik vraag iedereen om de privacy van de patiënt te respecteren’', zegt burgemeester Kees van Rooij van gemeente Meierijstad.

“Daarnaast heb ik alle vertrouwen in de professionals van de GGD en het RIVM. Ik kan me heel goed voorstellen dat er onder onze inwoners vragen en zorgen leven. Ik raad iedereen aan de informatie van het RIVM en de GGD goed te volgen en adviezen van deze organisaties op te volgen. Voor onze provincie is er het aanvullende advies om bij verkoudheid, hoesten of koorts de sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Zo beperken en voorkomen we samen verdere verspreiding van dit virus.‘’

Informatie 6 maart 18:00 uur

Extra aanwijzing inwoners Noord-Brabant

RIVM geeft extra aanwijzing voor inwoners Noord-Brabant. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Of check de veelgestelde vragen op de website van rijksoverheid.

Vragen over uw eigen gezondheid?

Neem telefonisch contact op met uw huisarts, of met de GGD Hart voor Brabant. U kunt ook bellen met het landelijke telefoonnummer 0800 – 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?