Eerste elektrische afvalinzamelwagen in Meierijstad (02-03-2021)

U bent hier:

Het resultaat van de aanbesteding waarbij de duurzaamheidsambities van de gemeente een belangrijke factor waren.

Op de foto staan wethouder Harry van Rooijen en Rob Meulendijks, Directie Van Kaathoven.Vanaf vandaag (1 maart 2021) rijdt er een 100% elektrisch aangedreven truck van Van Kaathoven door de straten van gemeente Meierijstad. De wagen wordt exclusief voor Meierijstad ingezet op de routes voor inzameling van PMD-afval en is voorzien van een kraakpers. Elektrisch rijden betekent minder fijnstof, minder CO2 uitstoot en minder geluid. Het is het resultaat van de aanbesteding waarbij de duurzaamheidsambities van de gemeente een belangrijke factor waren.

Boter bij de vis

Wethouder van Rooijen: “We nemen onze duurzaamheidsambitie serieus. En dat betekent dan ook, dat we deze moeten doorvertalen in onze inkoop en daar de benodigde middelen voor over moeten hebben. Zoals bij de huisvuilinzameling; In het eisenpakket voor de aanbesteding hebben we partijen gevraagd vervoersdiensten zonder emissies aan te bieden. Van Kaathoven gaf invulling aan die uitdaging door onder andere als een van de eerste afvalinzamelaars een order te plaatsen voor een elektrisch voertuig.” “Koploper van een duurzame vloot worden kun je niet alleen. Daar zit de kracht van samenwerking in. Door het elektrische voertuig in te zetten voor huishoudelijke inzameling werken we als team samen met Gemeente Meierijstad, Volvo en BAS Truck Center. We voelden een gezonde spanning toen onze chauffeurs vanochtend de weg op gingen. De huidige vloot kennen we van binnen en van buiten. Hier zijn extra inspanningen voor nodig om het voertuig goed te snappen, maar onze chauffeurs houden alles nauwlettend in de gaten”, aldus Rob Meulendijks, Directie Van Kaathoven.

De wagen is vorige week door het Veghelse bedrijf BAS Truck Center afgeleverd bij Van Kaathoven in Sint-Oedenrode. De wethouder ging de nieuwe aanwinst vanmorgen bekijken.

Duurzaam wagenpark

Een duurzaam wagenpark is een van de bijna 40 projecten uit het gemeentelijk uitvoeringsprogramma Duurzaamheid. Het moet bijdragen aan een reductie van CO2 en fijnstof. In totaal bevat het wagenpark van de eigen buitendienst zo’n 35 voertuigen (denk aan vrachtwagens, bestelbusjes, kranen en strooiwagens). 12 kleine bestelauto’s zijn al vervangen door elektrische. En binnenkort is een deel van de deelauto’s voor dienstreizen van medewerkers ook elektrisch.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?