Geslaagde tegelruilactie (22-05-2019)

U bent hier:

Op zaterdag 18 mei 2019 werd weer de actie ‘tegel eruit, plant erin’ georganiseerd in samenwerking met Operatie Steenbreek. In ruil voor een stoeptegel of twee klinkers, ontvingen inwoners van Meierijstad een gratis plantje. In totaal heeft de gemeente zo’n 500 plantjes uitgedeeld aan enthousiaste inwoners. Hiermee hebben we samen het begin gemaakt om onze buurt te vergroenen.

Meer groen is niet alleen mooi maar ook goed voor mens, dier en natuur. Het regenwater kan beter in de bodem zakken, riolen worden minder belast, de temperatuur in het dorp wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen en meer groen in de tuin vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. Deze tegelruilactie werd gelijktijdig georganiseerd bij diverse ondernemers in gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden. 

Alle kleine beetjes helpen

Met deze ludieke tegelruilactie zijn we er natuurlijk nog niet. Wat kunt u nog meer doen?

  • Vervang overbodige tegels in de tuin door groen
  • Vang regenwater op in de tuin
  • Ga moestuinieren
  • Kies makkelijke planten
  • Onderhoud uw tuin
  • Lok dieren naar de tuin
  • Maak uw dak groen

Beter voorbereid

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: riolen kunnen het water niet aan, straten of kelders lopen onder water. En vergeet niet dat langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Dit alles heeft verschillende oorzaken. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten op de gezondheid van mens, dier en natuur.

Gemeenten en waterschappen in Nederland ondernemen maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Maar ondanks alle maatregelen, is de hulp van alle inwoners van Nederland nodig aangezien zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren. Help mee! Want samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving voor mens en dier!

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?