Vergunningverlening sneller en goedkoper (30-08-2019)

U bent hier:

Meierijstad gaat proefdraaien met het online programma BLITTS om sneller een omgevingsvergunning aan te vragen.

Gemeente Meierijstad gaat vanaf 1 september proefdraaien met het online programma BLITTS. Inwoners kunnen dan binnen enkele stappen zelf een omgevingsvergunning aanvragen. Het gaat dan om kleine vergunningen voor bijvoorbeeld een dakkapel, erfafscheiding, aanbouw of zonnepanelen. Door het voorwerk dat de aanvrager doet, kan de gemeente de vergunningaanvraag binnen 2 in plaats van de nu gebruikelijke 8 weken afhandelen.

Pilot in De Bunders

Om uit te proberen of dit voor alle partijen goed bevalt, gaat de proef de eerste 5 maanden alleen in de wijk De Bunders draaien. Wethouder Jan Goijaarts: "Deze nieuwe manier van aanvragen helpt om onze online dienstverlening nog verder te verbeteren. Het zorgt voor minder regels, een administratieve lastenverlichting en kostenbesparing. En we lopen hiermee vooruit op de komende Omgevingswet. We hopen dit dan ook snel uit te kunnen rollen voor de hele gemeente."

Hoe werkt BLITTS?

Tijdens het aanvragen van een vergunning wordt de aanvrager door het beantwoorden van vragen door de regelgeving geleid. Als er iets wordt ingevuld, dat niet aan de regelgeving voldoet, wordt de aanvrager hierop attent gemaakt en is er de mogelijkheid om dit aan te passen. Het programma controleert ook of het bouwplan vergunningvrij is. Aan het einde van de stappen komt er een voorgetoetste aanvraag uit, die snel en adequaat door de gemeente afgehandeld kan worden. Daar zit ook automatisch een tekening bij, wat als voordeel heeft dat de aanvrager niet apart naar een tekenaar/architect hoeft. Het gebruik van BLITTS is gratis. De aanvrager krijgt alleen een rekening voor de leges. Aanvragers voor de wijk De Bunders kunnen vanaf 1 september 2019 hun vergunning aanvragen via BLITTS.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?