Waarderingsprijs meedoen in Meierijstad (27-05-2021)

U bent hier:

Wil je iemand aanmelden voor de prijs?

Wethouder Rik Compagne:  “Iedereen moet mee kunnen doen, dat vinden we als gemeente Meierijstad belangrijk. Daarom is de waarderingsprijs Meedoen in Meierijstad in het leven geroepen. Een prijs bedoeld om een organisatie, vereniging, individu of ondernemer in het zonnetje te zetten. Voor hen die iets goeds doen, waardoor inwoners ongeacht beperking, afkomst, geaardheid of religie mee kunnen doen. Met de uitreiking van de prijs willen we de waardering uitspreken voor de inzet van die persoon of organisatie die de prijs wint. Anderzijds laten we hiermee zien welke mooie activiteiten of mogelijkheden er zijn voor iedereen in Meierijstad. Hiermee hopen we ook anderen te inspireren, enthousiast te maken en de bewustwording te vergroten.”

Een prijs  om trots op te zijn: in gesprek met de ontwerper

In de inspirerende omgeving achter het DAF museum in Eindhoven ontmoeten we Marlies Crooijmans in haar atelier, Fabrique Ceramique. Omgeven door vele maaksels/kunstwerpen, in allerlei fasen: van ont­werp naar definitieve vorm. De nog naakte vazen voor de waarderingsprijs zijn nadrukkelijk aanwezig. Wat worden ze mooi, alle onderdelen liggen klaar en Marlies gaat binnenkort de laatste stappen doen voor de uiteindelijke vazen, iedere vaas in een heel eigen ontwerp. Het is prachtig, nu al.

Wie is de kunstenares?

Marlies vertelt dat ze zichzelf geen kunstenaar noemt, omdat zij vaak in opdracht werkt en niet bedenkt. Kunstenaars komen bij haar om hun creatieve idee te toetsen aan haalbaarheid. Marlies denkt dan voor hen in oplossingen en maakt prototypes voor ontwerpen en unieke projecten. Marlies: “Ik werk heel graag in kaders, volgens vooraf bepaalde richtlijnen qua prijs, qua oplage, qua vorm. Wat ik voor de gemeente Meierijstad mag doen is daar een goed voorbeeld van. Ik ben benaderd door Phoenix met de vraag om een object te maken als uniek stuk. Het wordt maximaal 12 keer uitgereikt aan iemand die zich inzet voor ‘meedoen voor en door iedereen’. Met een moeilijk woord ‘inclusief denken’. Ik vond het daarom hartstikke vanzelfsprekend om bij dit unieke kunstwerk mensen met een beperking, met een afstand tot de arbeids­markt te betrekken.”

We nemen de visie ‘niet over ons zonder ons’ serieus

 “De gemeente Meierijstad heeft daarnaast de voorwaarde mee­gegeven om mensen uit de verschillende kernen van Meierijstad te benaderen. Deze mensen kunnen ook personen of organisaties voordragen die de waarderingsprijs zouden moeten krijgen. Ik heb zes instellingen/organisaties gevraagd om ieder twee sets tekenin­gen te maken, die op de vazen worden gedrukt. De vaas kan in verschillende opstellingen als kunstwerk of daadwerkelijk als vaas worden gebruikt. Wat ik heb ontvangen van Tinks, Pieter Brueghel­huis, Kamille, Dommelhoeve, Welzijn de Meierij en Dichterbij is zo mooi. De tekeningen vormen de prachtige ‘finale versiering’ voor de vazen. Het is een heel mooie opdracht en ik ben zeer trots dat ik dit mag verzorgen voor gemeente Meierijstad.”

Marlies Crooijmans heeft haar sporen zeker verdiend. Zelf is ze heel trots op het werk wat van haar getoond wordt in het Zuider­zee museum. Daar mocht ze een opdracht verzorgen wat in het restaurant van het Zuiderzee museum als servies ook daadwerke­lijk gebruikt wordt. Kijk maar eens op de website  www.fabriqueceramique.nl. Haar bolvaasjes zijn sinds kort ook te koop bij de Fabriekswinkel Noordkade.

Elke twee maanden wordt de waarderingsprijs uitgereikt aan een organisatie, vereniging, individu of ondernemer die iets goeds doet voor onze inwoners zodat iedereen in Meierijstad mee kan doen. Er zijn in totaal 12 waarderingsprijzen om uit te reiken.

Wil je iemand aanmelden voor de prijs?

Ken je iemand, een vrijwilliger, een verenging, een organisatie en werkgever die het mogelijk maakt dat mensen ongeacht beperking, afkomst, geaardheid of religie mee kunnen doen en waarvan jij vindt dat hij of zij in het zonnetje gezet moet worden? Mail je reden(en) waarom jij vindt dat hij/zij de prijs moet krijgen naar meedoen@meierijstad.nl. De jury zal dan de aangedragen partijen (nominaties) beoordelen en kiezen wie de prijs krijgt.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?