Winterterrassen in Meierijstad (08-10-2020)

U bent hier:

De tijdelijke richtlijnen voor terrassen zijn aangepast aan het naderend seizoen

Vanaf 1 juni 2020, de dag dat de horeca weer open ging, mogen horecaondernemers in Meierijstad tijdelijk een groter terras dan normaal opzetten. Zo kunnen zij hun tafels en stoelen wat verder uit elkaar zetten, zodat gasten op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten. Tientallen horecaondernemers maakten al gebruik van deze lokale regeling. De ontheffing die ondernemers hiervoor kregen geldt tot 1 november 2020. Omdat de Coronamaatregelen langer aanhouden verlengt de gemeente deze ontheffingen tot 1 april 2021 én maakt aanpassingen mogelijk die beschutting en warmte bieden.

De tijdelijke richtlijnen voor terrassen zijn aangepast aan het naderend seizoen. Het wordt toegestaan om een terras te overkappen, of om andere voorzieningen aan te brengen waardoor het terras ook in de winter bruikbaar is. De gemeente komt hiermee tegemoet aan de wens van de horeca; Op deze manier kunnen zij zitplaatsen buiten wat vaker gebruiken en terrasbezoek in de koudere herfst- en wintermaanden aantrekkelijk maken.

Een ondernemer die een dergelijke voorziening wil aanbrengen, kan hierover contact opnemen met de gemeente. Die geeft een advies over welke vergunningen eventueel aangevraagd moeten worden en wat de ondernemer hiervoor moet doen.

Veilig, wam en beschut

Wethouder van Rooijen: "De horeca is een van de sectoren die fors omzet hebben moeten inleveren in het afgelopen half jaar en het eind is nog niet in zicht. We willen deze ondernemers faciliteren om de winter door te komen. Samen met het centrummanagement en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben we gekeken wat daarbij helpt. En hoe we tegelijkertijd de veiligheid van eenieder waarborgen. Daar zijn we goed uitgekomen".

Elke overkappingsconstructie moet brandveilig zijn en de constructie zelf moet tegen een stootje kunnen, ook als er veel sneeuw zou vallen. Daarnaast is het van belang dat terrassen toegankelijk blijven voor mensen met een beperking. Voor parasols en terrasheaters die niet vast in de grond staan is geen vergunning nodig maar ook hierbij geldt dat de veiligheid gewaarborgd moet zijn.

Terrasverwarming moet zo energiezuinig mogelijk zijn en zuinig gebruikt worden. Dat betekent dat die alleen aan is als er gasten zijn en bij voorkeur LED is. Er zijn ook alternatieven voor centrale terrasverwarming, bijvoorbeeld warmtekussens. Muziek is niet toegestaan.

De lokale spelregels voor winterterrassen gelden tijdelijk tot 1 april 2021, zolang de Corona-maatregelen van kracht zijn. Ze zijn te vinden op www.meierijstad.nl/winterterras. Als er nieuwe richtlijnen uit de Veiligheidsregio komen, kan de gemeente de regels aanpassen.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?