Ondersteuning mantelzorg

U bent hier:

Een mantelzorger zorgt langere tijd intensief en onbetaald voor iemand uit zijn/haar omgeving met een ziekte, psychische aandoening of handicap. Denk bijvoorbeeld aan een partner of kind die chronisch ziek is, of een vriend, bekende, familielid die hulpbehoevend is. Mantelzorgers nemen fysieke zorgtaken en/of regeltaken op zich en zijn vaak ook emotioneel belast door wat er aan de hand is met de persoon waar ze voor zorgen.

Meestal verloopt het zorgen voor een ander probleemloos en is het iets heel moois. Maar mantelzorgers lopen ook het risico om overbelast te raken of zich eenzaam te voelen. Door middel van goede hulp en ondersteuning kan dit voorkomen worden. De behoefte aan ondersteuning is voor iedere mantelzorger verschillend. In Meierijstad zijn zorg, begeleiding en ondersteuning van onze inwoners van hoge kwaliteit. Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden gewaardeerd, gestimuleerd en ondersteund.

Hulp aan en ondersteuning van mantelzorgers

Heeft u behoefte aan ondersteuning? U kunt terecht bij Steunpunt Mantelzorg:

  • Mantelzorgers uit Veghel: ONS Welzijn, ons-welzijn.nl, tel. (088) 374 25 25
  • Mantelzorgers uit  Sint-Oedenrode en Schijndel: Welzijn De Meierij, welzijndemeierij.nl, tel. (073) 544 14 00.

Zij bieden informatie, individuele begeleiding, lotgenotencontact, respijtzorg, praktische hulp, een luisterend oor en nog meer.

Meer informatie mantelzorg

Praktische aspecten

Bent u op zoek naar meer informatie rondom mantelzorg of heeft u vragen over praktische aspecten. Kijk dan eens op rijksoverheid.nl en regelhulp.nl.

Financiële aspecten

Heeft u vragen over financiën? U vindt alle informatie over geldzaken rondom mantelzorg op mantelzorg.nl Zorgverzekeraars kunnen ook (financiële) ondersteuning bieden bij mantelzorg. Zie hiervoor het overzicht Informatie over vergoedingen voor mantelzorg per verzekeraar.

Vervangende zorg (respijtzorg)

Soms kan het fijn of noodzakelijk zijn om de zorg die u verleent voor een korte periode aan iemand anders over te laten. Bijvoorbeeld als u er echt even doorheen zit, als u even wat zaken voor uzelf moet regelen, of voor een uurtje sporten. Dan kunt u gebruikmaken van zogenaamde respijtzorg. U vindt informatie over respijtzorg op mantelzorg.nl.

Registreren

U kunt zich bij de gemeente registreren als mantelzorger. Dat levert vele voordelen op. Zo kunt u op de hoogte worden gebracht van nieuws over mantelzorgondersteuning. Daarnaast komt u door registratie in aanmerking voor een van de diverse bijeenkomsten, workshops en trainingen en cadeautjes die wij aanbieden. U vindt meer informatie op de pagina ‘registreren als mantelzorger’.

Mantelzorgcompliment!

Wij hebben veel respect en waardering voor mantelzorgers. Om dit te uiten bieden wij u als mantelzorger een mantelzorgcompliment aan. Kijk snel voor meer informatie en opgeven op de pagina ‘compliment voor mantelzorgers'.

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?