Symposium

U bent hier:

Banner Symposium Morele Dilemma's

Symposium Morele dilemma’s

Voor bestuurders (en hun adviseurs) van (inter)nationale bedrijven, de overheid, zorg en welzijn, justitie en veiligheid, onderwijs en woningbouwcorporaties.

 • Locatie: CHV Noordkade – Theater De Blauwe Kei Veghel
 • Datum: woensdag 27 november van 13.30 uur tot 17.00 uur
 • Kosten: aan dit symposium zijn geen kosten verbonden

Waar het gesprek zelden over gaat…

Dit symposium gaat over morele dilemma’s waar bestuurders uit verschillende sectoren soms voor staan. Is dan uw geweten van invloed op het te nemen besluit? Hoe gaat u om met tijdsdruk of de publieke opinie? En vooral: hoe vóelt die verantwoordelijkheid? Dat waar maar zelden het gesprek over gaat: dát staat in dit symposium centraal.

Dit symposium trapt af met de theatervoorstelling ‘Burgemeesters in Oorlogstijd’. Daarna volgt een interessant programma rondom morele dilemma’s waar bestuurders van nu voor staan.

Zijn er parallellen te vinden tussen de dilemma’s van toen en nu? Onze gastsprekers delen open en eerlijk hun persoonlijke verhalen.

Aanmelden symposium

 • Daan Roovers

  Daan Roovers, Fotograaf: Ruud Pos

  Denker des Vaderlands Daan Roovers wil filosofie toegankelijk maken voor een breder publiek. Zij ziet het als haar taak om mensen aan het denken te zetten. Niet vanuit hun privéperspectief, maar met het oog op gezamenlijkheid. ‘Denken vanuit de mensheid’; noemde ze dat eerder. Daan Roovers studeerde filosofie en medicijnen, was onder meer hoofdredacteur van Filosofie Magazine en doceert publieksfilosofie aan de universiteit van Amsterdam. Haar vak verwoordt ze heel simpel als ‘een manier om ruimte creëren in je hoofd om hetzelfde anders te zien’.

 • Boudewijn Boots

  Boudewijn Boots

  Passend bij zijn functie als marineofficier is Boudewijn Boots recht door zee en koersvast. Hij heeft vele zeeën bevaren. Letterlijk en figuurlijk. Hij was onder meer betrokken bij embargo-operaties in voormalig Joegoslavië, drugsbestrijding in het Caribisch gebied en anti-piraterij optredens bij Somalië. Ook was hij eskadercommandant van de permanente internationale vloot van de NAVO op onder meer de Middellandse, Egeïsche en Zwarte Zee. Boudewijn Boots woonde en leefde in Nederland, op Curaçao en in Engeland. Hij heeft zowel operationeel als bestuurlijk een rugzak vol ervaring. 

 • Yasser al Hamzeh

  Yasser al Hamzeh

  In Syrië werkte Yasser  Al Hamzeh als huisarts. Hij volgde de opleiding tot neuroloog in de ziekenhuizen in Idlib, Aleppo en Damascus. Tot de oorlog uitbrak en hij, omdat het te gevaarlijk werd om in zijn land te blijven, moest vluchten. In een volgepakte vissersboot belandde Yasser via Turkije en een Grieks vluchtelingenkamp in Limburg. Later kwam ook zijn gezin. Hij is tegenwoordig bezig met de assessment procedure om als arts in Nederland te mogen werken. Yasser werkt nu als stagiair bij ziekenhuis VieCuri Venlo. Tevens werkte hij als stagiair bij Ambulancedienst Limburg-Noord. “Mensen realiseren zich niet altijd in welke rijkdom ze hier leven. De vrijheid die ze hier hebben. Dat is soms een groot contrast.”

 • Guido Rijnja

  Guido Rijnja

  Hij is een warm pleitbezorger van een open overheid. Openheid creëert inzicht en daarmee begrip, is zijn verhaal. Het betrekken van belanghebbenden kan niet vroeg genoeg beginnen: ‘waarom komen we met oplossingen zonder goed stil te staan bij het probleem?’ vraagt Guido Rijnja zich af. Hij is adviseur communicatiebeleid bij de Rijksvoorlichtingsdienst en promoveerde als gedragswetenschapper op de wijze waarop ambtenaren met tegenspel omgaan. Hij publiceerde eerder onder meer ‘Halte ongemak’ over het aanspreken van waarden bij conflicten in het publieke domein (met Els van der Pool).

 • Petra Dassen

  Petra Dassen

  Petra Dassen gelooft in een maatschappij waarin wordt omgezien naar elkaar. Waarin dogma’s niet relevant zijn. Het gaat haar om de mens. Petra is burgemeester van Kerkrade en was dat eerder van de Limburgse gemeente Beesel. Daar maakte ze destijds onder meer een gezinsdrama mee waarbij een vader zijn 3-jarige dochter gijzelde. Later schoot de man zijn dochter en zichzelf dood. Petra Dassen is gepromoveerd in de politicologie en zoekt haar ontspanning in literatuur en muziek. Ze werd eerder tot twee keer toe gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente.

 • Kees van Rooij

  Kees van Rooij

  De keuzes die een burgemeester moet maken, kunnen een behoorlijke impact hebben op iemand anders leven. Daarvan is Kees van Rooij zich zeer bewust. Hij vindt dan ook dat een burgemeester meer moet zijn dan puur de uitvoerder van regels en wetten. ‘Je moet ergens voor staan’, is zijn opvatting. Kees van Rooij was eerder algemeen directeur van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en algemeen secretaris van het MKB. Later werd hij burgemeester van Horst aan de Maas. Sinds december 2017 is Kees van Rooij burgemeester van de fusiegemeente Meierijstad (circa 80.000 inwoners).

Hoe tevreden bent u over de website van de gemeente Meierijstad?