Voorkomen en bestrijden van ratten

U bent hier:

Gezamenlijke aanpak werkt beter

Om de rattenbestrijding goed uit te voeren, is het aan te raden om dit samen met een aantal buren te doen. Waarom werkt dit beter? Ratten laten zich niet beperken door een schutting of haag. Het kan zomaar zijn dat de rat bij u komt eten en zijn nest bij de buren heeft of andersom.

Waar ze eten vinden, water(vijver) en een goede plaats voor hun nest, zullen ze zich vestigen. Dit hoeft niet in één tuin te zijn; ratten verplaatsen zich in een straal van ongeveer 15 meter rond hun nest. Dus het gebied kan zomaar zes tot acht tuinen omvatten.

Wat kunt u zelf doen om ratten te voorkómen?

 • Zorg dat uw tuin netjes is en ruim rommel op. Laat ’s nachts geen voedsel, borden of bestek etc. ongewassen achter
 • Voer voor het konijn, de kippen etc. kunt u het beste in een afgesloten bak bewaren
 • Knoei geen voer of ruim het direct op
 • Voer geen vogeltjes met vetbollen, pindaslingers of ander eten dat blijft liggen/hangen Let op met fruit- en notenbomen in uw tuin, ruim het afgevallen fruit meteen op
 • Herfst- of wintertafels, sier- en bloemstukken kunnen beter geen fruit, noten, eikels, kastanjes etc. bevatten. Ook pompoenen zijn een lekkernij voor ratten!

Hoe kunt u de ratten bestrijden?

Als u last heeft van ratten, is rattenbestrijding altijd noodzakelijk. Begin met het weren van ratten uit uw tuin zoals hiervoor beschreven. Bestrijden van ratten kan met klemmen.

Klem

 • Koop een rattenklem, en doe er pindakaas op. Rattenklemmen zijn vaak verkrijgbaar bij winkels waar ook dierenvoer verkocht wordt.
 • De klemmen plaatst u op de looppaden van de ratten in uw tuin.
 • Vergeet niet om de klem met een ijzerdraad ergens aan vast te maken, de rat verdwijnt anders misschien wel met klem en al.
 • Controleer de klemmen elke dag.
 • Ga ook met klemmen voorzichtig te werk (let op kinderen en huisdieren).
 • Let op dat er geen vogels in de klem kunnen komen; plaats de klem ’s avonds als het donker wordt of scherm hem af met een plank.

Een alternatief is dat u zelf een gespecialiseerd rattenbestrijdingsbedrijf inschakelt.

Wat doet de gemeente om ratten te bestrijden?

Voor rattenbestrijding en –preventie op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk. Voor informatie en advies op maat kunt u terecht bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD):

De gemeente voert alleen preventie en bestrijding uit in het openbaar gebied.

Doe een melding!

Ziet u ratten, meld dit dan altijd bij het KAD, ook al bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het KAD registreert en monitort uw meldingen en kan deze met elkaar in verband brengen. Alleen door registratie van uw meldingen krijgt de gemeente een goed beeld van omvang van de rattenpopulatie.

Meld ratten bij het KAD