De Art Studio van Christian van Hedel

De wereld kan wel wat kleur gebruiken

Je hoeft geen kenner te zijn om een goed gesprek over kunst te voeren. Sterker nog, wie de Art Studio van Christian van Hedel bezoekt, komt gegarandeerd met een glimlach naar buiten. En dat is precies wat de Veghelse ondernemer wil.

Christian opende vorig jaar zijn kunstatelier/ galerie aan de Hoofdstraat in Veghel. “Door de combinatie van galerie en atelier probeer ik de drempel te verkleinen om even binnen te stappen”, licht Christian toe. “Al van buitenaf zie je me aan het werk in mijn atelier. Ik merk dat dat nieuwsgierigheid oproept bij voorbijgangers, die daardoor gemakkelijker binnenwandelen dan in een reguliere galerie.”

Altijd tijd voor een praatje

Christian houdt ervan om in gesprek te gaan over kunst. “Soms zijn bezoekers terughoudend. ‘Ik heb helemaal geen verstand van kunst’, zeggen ze. Na een half uurtje denken ze daar totaal anders over. Dat maakt mijn beroep ontzettend leuk.” Christian maakt gevarieerde moderne kunst: abstract en met een opvallend kleurgebruik. “Noem het streetartachtig”, aldus de kunstenaar zelf. “Ik maak schilderijen, maar beschilder ook objecten, zoals beelden of kunstblokken. Allemaal vrolijk van kleur. Want de wereld kan wel wat kleur gebruiken.”

Fijn onderkomen

Christians werk hangt en staat in verschillende galerieën, beurzen en exposities over de hele wereld, maar Veghel is en blijft zijn creatieve thuisbasis. “Daarom was ik ook zo blij dat de gemeente Meierijstad de samenwerking aanging met VOLOP, een partij die bemiddelt tussen startende ondernemers en pandeigenaren. Na overleg met beleidsmedewerkers cultuur, Arno van Alebeek en Erik Tausch vond ik via VOLOP al snel mijn huidige locatie. Goed voor mij én goed voor de gemeente, in de strijd tegen leegstand in het centrum. En daardoor weer goed voor de centrumbezoekers.”

Goede centrumsfeer

In december zou Christian het eenjarig bestaan vieren van zijn studio. Dat ging door corona helaas niet door, maar van uitstel komt geen afstel, belooft de kunstenaar. “Samen met twee collega-ondernemers gaan we alsnog een feestje organiseren, zodra het kan. Wel dacht ik op 19 december even terug aan de opening, waar onder andere wethouder Harry van Rooijen bij aanwezig was. Een mooi signaal van de gemeente, waardoor ik me echt welkom voelde. Wat mij betreft mogen ze de leegstand in het centrum veel vaker op deze manier aanpakken.”