Een mooiere leefomgeving bij MBI

Bowen aan een duurzame toekomst

Grijze industrieterreinen inrichten? Dat slaan ze bij MBI liever over. Wél blij worden ze van een mooie winkelstraat of een stijlvol ingerichte hotelomgeving. Niet voor niets is hun missie ‘partners succesvol maken bij het creëren van een mooiere, comfortabelere en duurzamere leefomgeving’. Momenteel bereidt MBI de bouw voor van een nieuwe fabriek in Veghel. BI werd opgericht in Eindhoven, maar verhuisde in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Veghel, waar nog altijd het hoofdkantoor staat. Daarnaast is het bedrijf gevestigd in Kampen, Aalst en Nieuw-Lekkerland. Iedere vestiging heeft zijn eigen specialisatie (zo is Veghel dé locatie voor straatstenen in de openbare ruimte), en vormen ze samen, als groep, een krachtige allround organisatie. Centraal staan de 5 W’s concepten: wonen, werken, winkelen, wegen en welzijn. 

Duurzame stenen

Marcel Bettonvil, algemeen directeur van de MBI Groep, vertelt over de nieuwe Veghelse productielocatie, waar de onderneming vanaf 2024 duurzame stenen gaat produceren. “Wat de duurzame steen inhoudt? Eenvoudig gezegd vervangen we een functieloos deel van het cement door een vulstof, waardoor we veel minder cement nodig hebben. Maar: die nieuwe stenen moeten langer uitharden, dus hebben we meer vierkante meters nodig. Vandaar de plannen voor een nieuwe fabriek.”

Praktisch en constructief

Zo kort als Marcel het uitlegt, zo gecompliceerd is de daadwerkelijke realisatie van de plannen. “We proberen overal rekening mee te houden”, aldus de directeur. “Neem een thema als geluidsproductie. We willen onze fabriek stiller maken, bijvoorbeeld door betere isolatie en het ‘inpakken’ van onze nieuwere/stillere machines. Daar komt heel wat bij kijken, al in de ontwerpfase. Daarom zijn we blij dat de gemeente onze plannen vanaf het begin praktisch en constructief benadert.”

Ondernemers faciliteren

Natuurlijk houdt de gemeente Meierijstad de wetten en regels in de gaten. Maar, zo stelt Marcel: “Het is vooral hun doel om te faciliteren. Je merkt dat ze veel ervaring hebben met het omgaan met ondernemers. Niet voor niets vind je hier zo veel mooie en succesvolle ondernemingen. De economische beleidsmedewerkers hebben een gezonde, intrinsieke belangstelling voor wat er bij al die bedrijven gebeurt. Dat maakt Meierijstad een aantrekkelijke gemeente voor ondernemers die vooruit willen.”