Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht staat uw antwoord er tussen

Ik wil zonnepanelen op mijn huis, maar er staat een boom die schaduw geeft: kan de gemeente die kappen?

De gemeente vindt bomen erg belangrijk. Ze geven schaduw en zorgen voor een koele omgeving. Ze halen CO2 en fijnstof uit de lucht en zorgen voor zuurstof. In een omgeving met veel bomen is er minder snel wateroverlast. Zonnepanelen helpen om klimaatverandering tegen te gaan, maar een boom vaak nog meer. De gemeente snoeit of kapt daarom geen bomen als deze schaduw geven op zonnepanelen.

Ik wil mijn huis verduurzamen, wanneer en hoe wil de gemeente mijn wijk aardgasvrij gaan maken?

De gemeente heeft twee startwijken aangewezen, waar als eerste verder onderzoek wordt gedaan. Dit zijn de Bunders (Laren en Donken) in Veghel en Oranjewijk/Dorsveld in Veghel. Voor deze wijken wil de gemeente onderzoeken of ze in 2030 aardgasvrij kunnen zijn. We denken nu aan een gezamenlijke oplossing, zoals een warmtenet.

Ik wil een groen dak op mijn huis leggen. Is daar subsidie voor?

De gemeente en waterschappen samen geven subsidie voor de aanleg van groene daken. Meer informatie over subsidie klimaatbestendige maatregelen.

Ik heb geen geld voor maatregelen, maar wil wel minder energie gebruiken. Wat kan ik doen?

Ook zonder geld uit te geven kunt u al veel energie besparen. U kunt gratis een bezoek krijgen van een energiecoach van Energiecoöperatie Meierijstad. Deze opgeleide vrijwilligers kijken samen met u wat er allemaal kan in uw huis. 

Ik kom in de problemen door een hoge energierekening. Kan ik hulp krijgen van de gemeente?

De gemeente ondersteunt inwoners die in de knel zitten door de hoge energierekening. Neem contact op met uw begeleider van de gemeente of welzijnsorganisatie. Meer informatie over de energietoeslag minima.