Geveltuintjes

Wilt u meer groen in de straat: Leg een geveltuintje aan.

Sommige woningen grenzen direct aan de (stenen) stoep, waardoor er weinig groen in de straat is. Grenst uw woning ook direct aan de stoep en wilt u uw woning én de straat opfleuren? Leg dan een geveltuintje aan!

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuintje is een smalle groenstrook tegen de voorgevel van een woning. Deze strook ligt in de openbare ruimte. Een geveltuintje is maximaal 2 stoeptegels (60 cm) breed en langs de voorgevel met een maximum van 10 meter lengte.

Waarom een geveltuintje?

Extra groen in de straat maakt Meierijstad beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het zorgt ervoor dat regenwater beter wegloopt en het riool minder belast wordt. Andere voordelen van een geveltuintje zijn:

  • De planten en bloemen trekken allerlei insecten en vogels aan.
  • Het fleurt de woning én de straat op.
  • Het zorgt voor een groenere en gezondere leefomgeving.
  • Het verbetert de luchtkwaliteit, doordat planten fijnstof filteren en zuurstof produceren.
  • Het zorgt voor verkoeling omdat het minder warmte vast houdt dan tegels/beton.

Vraag een geveltuintje aan

Omdat een geveltuintje in de openbare ruimte ligt, moet u dit vooraf wel melden. 

Melden geveltuintje aanleggen

Betrek bij het aanleggen van een geveltuin ook je buren. Uw idee kan anderen inspireren, maar ook tot vragen leiden. Het is goed om dat vooraf met elkaar te bespreken.

Na uw melding

Na de melding kunt u starten met de aanleg. Veelal komen wij op huisbezoek om onze spelregels toe te lichten en u tips mee te geven. Dan is er ook de gelegenheid om vragen te stellen. 

Meer informatie?

Wij helpen u graag. Neem telefonisch contact met ons op via 14 0413, vul het contactformulier in of stuur een e-mail via info@meierijstad.nl.

Tegels eruit

Vooral het verwijderen van de eerste tegel kan een lastig klusje zijn. De tegels zijn namelijk strak gelegd waardoor het moeilijk is om er tussen te komen. Met een oude bijtel of schroevendraaier kunt u eerst het zand rondom een tegel verwijderen waardoor er een beetje speling ontstaat en het mogelijk wordt om de tegel op te lichten. Zodra de eerste tegel er uit is, wordt het makkelijker. 

Om er voor te zorgen dat rest van de stoeptegels netjes op hun plek blijven liggen, kun je de gewipte tegels gebruiken als een rand. Dit doe je door ze overdwars in de grond te steken. Graaf de tegels hiervoor wel diep genoeg in zodat het regenwater dat op de stoep valt nog gemakkelijk jou geveltuintje in kan stromen en zodat er geen struikelrandje ontstaat. 

Let wel op, de randen van de tegels kunnen scherp zijn.

De tegels kunnen zolang de actie loopt onder voorwaarden gratis worden afgevoerd naar de gemeentelijke milieustraten. Kijk hiervoor op deze pagina.

Graven en nieuwe aarde

Omdat tegels op wit zand worden gelegd, is het verstandig om een deel van het witte zand te verwijderen en de rest te mengen met wat tuinaarde zonder turf/veen (tot zo’n 30cm diep). Wilt u van het zand ontdoen, dan kunt u dit inleveren bij de milieustraat of via markplaats aanbieden.

De gemeente doet een KLIC-melding bij de behandeling van de aanvraag. Desalniettemin adviseren wij om heel voorzichtig te graven, er kunnen namelijk kabels en leidingen onder de grond zitten. De gemeente is niet aansprakelijk voor veroorzaakte schade. Wel kan schade op de veroorzaker worden verhaald.

Extra tip: Bij de milieustraat in Veghel en Sint-Oedenrode is gratis compost te halen. Zie voor openingstijden deze pagina.

Houd rekening met de locatie van uw geveltuintje

Ligt de voorgevel van uw woning op het zuiden? Kies dan voor planten/bloemen die veel zonlicht nodig hebben. Ligt de voorgevel van je woning op het noorden? Kies dan voor bijvoorbeeld schaduwplanten. Ligt de voorgevel van je woning op het westen of oosten? Dan zijn vrijwel alle planten en/of bloemen wel geschikt. 

Denk daarnaast ook aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.

Kies voor inheemse planten

Kies planten die passen in de beschikbare ruimte. Er kunnen dan ook geen grote bomen of heesters, planten met doornen of stekels of woekerende exoten (zoals bamboe) geplant. 

Inheemse planten zijn planten die hier van nature voorkomen. Ze zijn aangepast aan de lokale omgeving zoals het weer en de bodem. Ook dragen ze bij aan de rijkdom aan soorten. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen aan waardevolle insecten, vlinders en bodemdieren, die op hun beurt weer voedsel vormen voor vogels, egels, vleermuizen en amfibieën.

Zorg daarbij voor inheemse planten. Vaak kunt u in de omgeving wel zien welke planten inheems zijn. U ziet veel insecten op de bloemen, er wordt van de bladeren gegeten en ze groeien goed. Als u deze planten mooi vindt, kunt u er misschien zaad van oogsten of een stekje van nemen. Zo kunt u deze planten ook op andere plekken laten groeien.

Voorbeelden van inheemse planten in Brabant:

  • Wilde marjolein: deze kruidachtige plant heeft mooie paarse bloemen en trekt bijen en vlinders aan. Het groeit in graslanden, bermen en tuinen.
  • Gewone margriet: een prachtige bloem met witte bloemblaadjes en een geel hart. Het is een veel voorkomende plant in weilanden en graslanden.
  • Wilde kamperfoelie: deze klimplant heeft geurige bloemen en is geliefd bij bijen en vlinders. Het groeit in bosranden en hagen.
  • Knoopkruid: een bloemrijke plant met paarse bloemhoofdjes die talrijke insecten aantrekken. Het groeit in graslanden, bermen en natuurgebieden.
  • Gewone agrimonie: een meerjarige plant met gele bloemen die voorkomt in graslanden en bosranden. Het trekt vlinders en andere bestuivers aan.
  • Wilde peen: deze plant heeft witte bloemschermen en groeit langs wegen, in bermen en op droge graslanden. Het is een belangrijke voedselbron voor insecten.

Bij klimplanten dient u te zorgen dat zij voldoende steun krijgen.

Heeft u vragen over specifieke planten- en/of bloemensoorten? Vraag dan meer informatie en extra tips bij een tuincentrum/hovenier bij u in de buurt. Tevens komt de gemeente langs nadat de aanvraag is gedaan en zal advies geven.