Doe mee met het NK tegelwippen!

Gemeente Meierijstad doet weer mee, helpt u ook mee?

Van 21 maart tot en met 31 oktober speelt gemeente Meierijstad mee met het NK Tegelwippen: Welke gemeente wipt de meeste tegels er uit en vervangt deze door groen? In 2023 zijn wij mede dankzij u Poulewinnaar van de As50+ gemeenten geworden. Doe mee en help ons ook dit jaar aan de overwinning! Wip een tegel in uw eigen tuin (dus niet op gemeentegrond) en vervang deze door groen. Meld uw actie daarna op de site van het NK-Tegelwippen. U maakt kans op een Publiekswipper award, mooie prijspakketten én u helpt ons. Samen krijgen we meer voor elkaar!

Meld uw actie op de site van NK-Tegelwippen

Spelregels

  • Een tegel is 30×30 cm en er gaan 11 standaard stoeptegels in een m2. Alle stenen die kleiner of groter zijn, mogen ook ingeleverd worden maar moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.
    • Voor 40x60 cm en 50x50 cm tegels geldt 4 tegels per vierkante meter
    • Voor 20x5 cm tegels (een klinker) geldt 100 tegels per vierkante meter
  • Maak een foto van de nieuwe situatie waarin wij zien dat de tegels zijn vervangen door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen.
  • Geef het aantal gewipte tegels door.
Wat kunt u doen met de tegels
  • Hergebruik de tegels:
    • Bouw er iets mooi van, zoals een mooie bank of moestuinbak.
    • Of ga voor een kruidenkrul, een ronde toren van stenen, met uitsparingen voor tuinaarde met daarin kruiden.
    • Een insectenhotel bouwen is ook een goed idee. Het gaat slecht met onze bijen en andere insecten, dus alle hulp is welkom. Maak van de tegels een toren met gaatjes ertussen voor beschutting.
    • Of geef de tegels weg aan iemand anders.
  • Lever de tegels gratis in bij 1 van onze milieustraten. U mag gratis compost mee terug nemen (geldt alleen bij de milieustraten Veghel en Sint-Oedenrode).
Proces en voorwaarden gratis inleveren tegels bij de milieustraat 
  1. Meld de tegels inclusief foto aan op de website van het NK Tegelwippen.
  2. Print de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen uit en neem deze mee naar één van de milieustraten van de gemeente Meierijstad. Geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op via info@nk-tegelwippen.nl.
  3. Alleen tegels en klinkers mogen worden ingeleverd, dus geen ander afval, zoals zand of (tuin)aarde.
  4. Toon bij binnenkomst bij de milieustraat aan de medewerker en lever de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen in.
  5. Volg de aangegeven route op milieustraat.
  6. Stort de tegels en klinkers in de daarvoor bestemde container. 
  7. Als bedankje mag men gratis compost ophalen (maximaal 0,5 m3, op=op, alleen beschikbaar bij de milieustraten Veghel en Sint-Oedenrode).
  8. Het gratis inleveren van de tegels bij onze milieustraten geldt tot en met 31 oktober 2024. 

Tegelwippen met de buren

Heeft u meer dan 200 tegels of 20 m2 en wilt u samen met de buren in de straat een dag tegelwippen. Dan is een container wel handig. Deze kan op kosten van de gemeente geplaatst worden. Let op: dit geldt alleen voor tegels en stenen uit tuinen en het is niet de bedoeling dat ze worden vervangen door andere tegels.

Vraag een container aan

Winactie 'Plant je mee' voor een fleurige straat

Kijk eens goed rond naar de voortuinen in uw straat.
Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig?
Kunnen de voortuinen wel een beetje meer groen gebruiken?

Maak dan dit najaar gratis kans op een 'Plant je mee'-feestje voor uw straat.
Samen met de buren de handen uit de mouwen steken is gezellig en u maakt de bijen en vlinders er heel blij mee! 

'Plant je mee'-feestje, wat kun je winnen?

Tijdens het Plant je mee feestje gaan bewoners uit één straat op 1 dag samen meerdere voortuinen een beetje groener maken. De winnende straat krijgt van ons:

  • Hulp en advies van een hovenier 
  • Container voor afvoer van minimaal 20m2 verharding uit één straat
  • Diverse vaste planten voor minimaal 20m2 te verdelen onder de buren
  • Bemeste tuinaarde
  • Afvoer wit zand
  • en wat lekkers bij de koffie

Beginnen uw (groene) vingers al te kriebelen? Lees dan verder hoe u kans maakt om te winnen.

Buren werven: halen jullie samen minimaal 20m2?

Ga in gesprek met uw buren en vertel waarom u het leuk vindt om samen de voortuinen een beetje groener te maken. Kunnen jullie samen minimaal 20 m2 (meer mag ook!) aan tegels uit voortuinen verwijderen? Gaan jullie samen in minimaal 5 voortuinen aan de slag? Goed nieuws want misschien wint uw straat!

Aanmelden winactie

Stuur uiterlijk 30 juni 2024 een email naar barbara@dekselencom.nl en vermeld daarbij:

  • Naam contactpersoon en vermelding van straat en woonplaats
  • De huisnummers die meedoen 
  • Hoeveel stenen ongeveer worden verwijderd.
  • Stuur een foto mee van de huidige situatie van de straat.
  • Vertel waarom uw straat moet winnen.

Voorwaarden:

De winnende straat

De jury neemt in juli contact op met de winnende straat. Het Plant je mee feestje wordt georganiseerd in oktober. De exacte datum en praktische zaken worden vooraf met de contactpersoon van de straat afgestemd. 
Hopelijk is het tijdens de plant dag mooi weer en gaan jullie als bewoners lekker samen aan de slag. Kaplaarzen aan, schep en kruiwagen klaar en help elkaar als buren om samen te zorgen voor een fleurige straat! 
Deze actie wordt in het kader van het NK Tegelwippen mede mogelijk gemaakt door de Watersamenwerking As50+. Een samenwerkingsverband van gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Brabant Water en Waterschap Aa en Maas.

Samen vergroenen 

Steeds vaker hebben we te maken met hoosbuien, periode van droogte en dagen met tropische temperaturen. In een groene tuin zakt het regenwater beter weg in de grond. Het grondwater wordt aangevuld en dit is weer nodig voor voldoende drinkwater. Bomen, planten en bloemen zorgen ervoor dat uw tuin (en huis!) koeler blijft in de zomer. Dit scheelt al snel zo’n 5 graden en gevoelstemperatuur zelfs nog meer. Bovendien zorgt meer groen voor een fijne plek voor vogels, vlinders en zoemende bijen. En met meer planten, bomen en bloemen ziet de straat er veel gezelliger uit!
Als gemeente nemen wij de komende jaren maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte hebben wij ook de hulp van tuinbezitters nodig. 

Meer groen helpt en is gezond

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Meierijstad klimaatbestendiger. Dit maakt het ook beter voor insecten en dieren én koeler op warme dagen. Daarnaast heeft een groenere leefomgeving een positief effect op onze mentale gezondheid.

Inspiratie

Inspiratie en tips kunt u vinden op de website van het NK Tegelwippen en de tuintips op de website van Steenbreek.

Subsidie

Combineer het wippen van tegels met onze subsidie voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van uw tuin. Meer informatie over deze subsidie.