Centrumgebieden

De kernwinkelgebieden in Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel hebben ieder hun eigen identiteit, sfeer en dynamiek maar onderscheiden zich alle drie door een gevarieerd aanbod van ca 250 speciaalzaken, landelijk opererende winkelketens en ca. 60 horecaondernemingen.

De laatste jaren zijn centrumgebieden sterk in ontwikkeling. Dit komt onder andere door veranderend koopgedrag. Vandaar dat wij actief inzetten op het aantrekkelijk en actueel houden van onze centra. Dit doen wij onder andere door de inzet van de centrummanagers, de uitvoering van projecten en beleidsdocumenten. 

Schijndel

Het winkelgebied in Schijndel heeft een lokale functie. Het aanbod is gevarieerd, zowel voor dagelijkse boodschappen als voor kleding, cadeaus en luxe artikelen. Er is het museum Jan Heestershuis, een theaterzaal en een discotheek. In het RAADhuis is de bibliotheek, een klantcontactcentrum van de gemeente, een trouwzaal, horeca en flexibele werkplekken. Daarnaast kunnen bezoekers er een gedeelte van de gemeentelijke kunstcollectie bekijken. In het Schijndelse centrum zijn diverse cafés, bistro’s, cafetaria’s en restaurants te vinden. De weekmarkt op zaterdag trekt veel bezoekers naar het Schijndelse centrum, ook van buiten het dorp. 
Op de markt vindt u de Glazen Boerderij. Deze is in 2013 geopend en dit is een uitvergrote, gemiddelde Schijndelse boerderij, geheel opgetrokken uit glas. In de Glazen Boerderij zijn kantoren, winkels, restaurants en een wellness-centrum gehuisvest. Dit unieke object verkrijgt nationale als internationale (toeristische) aandacht vanwege het bijzondere ontwerp dat historie en kunst met elkaar verbindt. 

Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode heeft sinds 1232 stadsrechten en heeft naast een historisch centrum een uitgestrekt buitengebied met vele fiets- en wandelpaden De natuur is tot in het centrum te vinden. De Dommel stroomt dwars door het centrum. Sint-Oedenrode heeft een gastvrij centrum waar men kan genieten van terrassen, een divers winkelaanbod, goede restaurants, musea en de vele historische bezienswaardigheden. Het centrum heeft een bourgondisch karakter.

Veghel

Veghel is de grootste kern van Meierijstad en biedt een uitgebreid winkelaanbod. De rivier de Aa stroomt dwars door het centrum. Op de Markt in Veghel bevinden zich een groot aantal gezellige café’s en een fontein. Het centrum van Veghel is verkeersluw en na 11.00 uur is er een klein voetgangersgebied. In de Kalverstraat zijn diverse verszaken gevestigd en in de Hoofdstraat een aantal modezaken.
Veghel beschikt daarnaast over een recreantenhaven. Aangrenzend ligt kunst- en cultuurcentrum De Noordkade. Dit historische CHV-complex heeft een transformatie ondergaan waarbij de oude graansilo’s en mengvoederfabrieken zijn omgebouwd tot een bioscoop, een museum, een escaperoom, een foodmarkt en diverse restaurants en café’s. De combinatie van winkels, de recreatiehaven en de Noordkade maakt het centrum van Veghel aantrekkelijk en dynamisch. 

Centrummanagementorganisaties

De drie grootste kernen binnen onze gemeente hebben een eigen centrummanagementorganisatie. Zij geven uitvoering aan het beleid om onze centra vitaal en aantrekkelijk te houden. Meer weten over onze centrummanagementorganisaties? Bezoek dan:  

Beleid

Wilt u graag ondernemen in een van onze centra en wilt u weten wat onze visie en uitgangspunten zijn op een aantal onderwerpen? Dan zijn de volgende beleidsdocumenten wellicht interessant voor u. 

Wilt u een van onderstaande beleidsdocumenten ontvangen? Stuur dan een e-mail naar bedrijven@meierijstad.nl

  • Horecavisie en beleid Meierijstad 
  • Centrumvisie Gemeente Meierijstad
  • Visie herstructurering Veghel Centrum 
Gevel- en verplaatsingssubsidie

Bent u een pandeigenaar of ondernemer in het centrum van Schijndel, Sint-Oedenrode of Veghel? En heeft u plannen of ziet u mogelijkheden om uw gevel te verbeteren of te vergroenen? Of bent u op dit moment met uw winkel of horecazaak buiten het centrum gevestigd en wilt u graag naar het centrum verhuizen? Hiervoor is voor de komende vier jaar subsidie beschikbaar. 
Het betreft een tijdelijke subsidieregeling welke in het leven is geroepen om onze ambities voor vitale centra in onze gemeente te realiseren. Lees voordat u een aanvraag doet eerst de volledige subsidieregeling via onderstaande link. Onderaan de subsidieregeling treft u ook de plattegronden aan van het gebied per kern dat voor subsidie in aanmerking komt. Vervolgens vraagt u de subsidie eenvoudig aan via onderstaande knop. 

Lees hier de volledige subsidieregeling (2024-2027)

Vraag de subsidie aan

De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De regeling kent voor 2024 een subsidie plafond van € 75.000,-.