Circulariteit en kruisbestuivingen bij Rob van Kaathoven

Dromen van een circulaire boulevard bij Exit9

Ondernemers, opgelet: als je met Rob van Kaathoven in gesprek gaat over Neovito, zorg dan dat je genoeg tijd hebt. Er staat je een inspirerend verhaal te wachten over circulariteit, Sustainable Development Goals, kruisbestuivingen en nog veel meer. En het leuke is: hoe langer het gesprek duurt, des te meer je wilt weten.

Neovito is het bedrijf dat behouden werd toen de familie van Kaathoven het welbekende recyclingbedrijf verkocht. “Neovito betekent ‘nieuw leven’. Het was vóór de verkoop van ons bedrijf al onze innovatie- en onderzoekstak”, vertelt Rob. “Waar Neovito voor staat? Het is een duurzaam ontwikkelingsplatform in de breedste zin van het woord.”

Van elkaar leren

Aan de Eversestraat in Sint-Oedenrode (te bereiken via A50 ‘EXIT9’) komen Robs woorden pas echt tot leven. Daar wordt namelijk aan de Circulaire Boulevard gewerkt, waar tal van samenwerkingen samenkomen, zoals een milieustraat ‘2.0’ (gekoppeld aan een Kringloop en Repair Café). Rob: “Hier wordt heel gericht gekeken naar hoe afvalstromen beter kunnen worden hergebruikt, onder andere met hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Begin 2022 verwelkomen we er de Kringloopwinkel en er is een Repair Café. Daar worden producten gerepareerd die nog waarde vertegenwoordigen, en daarnaast is het een ontmoetingsplek voor ‘grijs en wijs’ en ‘jong en fris’, die volop van elkaar kunnen leren.”

Totaalplaatje zien

Rob vertelt verder over het SDG Ontdeklab Meierijstad, waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven allerlei activiteiten biedt voor (schoolgaande) jeugd. Zo bouwden de kinderen van Stichting Neobots bijvoorbeeld sorteerrobots voor afval. “Je kunt je voorstellen dat we met heel wat ambtenaren te maken hebben”, vertelt Rob. “Op het gebied van afval en milieu, scholing en educatie, het sociale aspect… Belangrijk dus, dat onze contactpersonen het totaalplaatje kunnen zien. Gelukkig namen accountmanagers bedrijven Jos van de Steeg en Ellen Dangé de tijd om ons concept te doorgronden. Ze lieten zich onderdompelen om de potentie van onze droom te ontdekken.”

Bouwen aan een droom

Een goed voorbeeld was het plan om de Kringloop te verwelkomen. “Wij wilden die puzzel graag leggen, maar dan wel snel, omdat we hoorden dat de Kringloop in het dorp weg moest. Daar heeft de gemeente gehoor aan gegeven en inmiddels staat ook de provincie achter het koppelen van de milieustraat aan de Kringloop op deze plek. Waar ik van droom? Van een boulevard waar we met circulaire verbindingen iedere dag een toevoeging zijn in het omgaan met maatschappelijke thema’s. Het is heel mooi dat de gemeente de potentie ziet en bereid is mee te bouwen aan deze droom.”