Airborne & Air Assault

Banner Airborne en Air Assaultdemo

Kom op dinsdag 17 september naar de Vlagheide voor een demonstratie van Airborne & Air Assaultdemo. U heeft nu de kans om hier gratis bij aanwezig te zijn. Wilt u één van deze demo's zien bestel dan snel uw gratis ticket. 

Bestel uw gratis ticket 

Bestel uw gratis ticket

De tickets zijn gratis en de ticket geeft toegang tot beide onderstaande demo's. Komt u met de auto, bestel dan meteen uw parkeerkaart van € 12,50. 

Van 11.00 - 14.00 uur: airborne (herdenkingssprongen)

parachutisten meerdereHoud er rekening mee dat de tijden op het laatste moment kunnen wijzigen. De sprongen zijn namelijk weersafhankelijk.

Van 11.00 uur tot 13.30 uur verzorgt het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) een indrukwekkende parachutedemonstratie. Zij springen vanuit een authentieke 80-jarige Dakota C-47, gekleed in oorspronkelijke uniformen en met dezelfde parachutes als de Amerikaanse 101st Airborne Division gebruikte op 17 september 1944. Deze demonstratie vindt plaats in het Vlagheidegebied, op de toenmalige Dropzone A, en biedt een levendig beeld van de historische luchtlandingen die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidden.

14.30 - 16.00 uur: Air Assault demo (Black Hawk helikopters)

Black hawkVanaf 14.30 uur tot uiterlijk 16.00 uur toont de huidige 101st Airborne Division (Air Assault), in samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade, hun moderne militaire capaciteiten. Meer dan 100 militairen zullen met behulp van Black Hawk-helikopters een object innemen en een (oefen-)vijand uitschakelen. Deze demonstratie, compleet met rook, bommen en nep-kogels, belooft een spectaculaire 'Hollywood Style' beleving.

Houd rekening met het geluid. De helicopters kunenn laag overvliegen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van oefenmunitie en kunt u mogelijk knallen horen. 

Eenheid: 11 Luchtmobiele Brigade
Aantal deelnemers: 120 Amerikaanse en Nederlandse 

Heden en Verleden

Precies 80 jaar geleden markeerden de parachutistenlandingen van de 101st Airborne Division het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland. Eerde was het eerste bevrijde dorp van Noord-Brabant, na zware gevechten in de smalle corridor richting Arnhem. Dit historische moment wordt nu herdacht met de demonstraties die de moed en vastberadenheid van die tijd eer aandoen.

In het licht van de huidige oorlog in Europa is de rol van de 101st Airborne Division nog steeds cruciaal. De demonstraties tonen hun huidige werkwijze en benadrukken de samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade.