Menno Roozendaal op bezoek bij Berco Car Carpets

Berry gooit de deur enthousiast open voor Menno Roozendaal, wethouder Jeugd en Werk en Atiq Rasekh, locatiemanager Crisisnoodopvang Schijndel. Berry van der Velden, directeur van Berco Car Carpets heet de bezoekers van harte welkom. Ook Marleen van Vugt als HR adviseur van Berco sluit aan bij het gesprek. Deze gastvrijheid, de open deur, staat model voor de filosofie van Berco. 

De reden van het bezoek is dat Berco als eerste onderneming mensen uit de CNO (Crisis Noodopvang) in hun bedrijf hebben verwelkomd. Menno benoemt het juist: “de basishouding van Berco is openstaan voor nieuwe uitdagingen; dat is wat wij als gemeente zo in jullie waarderen.” 

In juni 2023 zijn de eerste drie medewerkers (nieuwkomers) uit de CNO gestart. Het is wel een mooi verhaal, aldus Atiq. Door PIM Werkt (Participeren in Meierijstad) werd medio vorig jaar een banenmarkt georganiseerd. Op een banenmarkt presenteren bedrijven zich aan potentiële werknemers. ‘Het leek me zeker interessant voor onze bewoners om hier naar toe te gaan. Ik ging uit van een groepje van 12 geïnteresseerden, maar uiteindelijk kwamen we met een bus van 80 geïnteresseerde bewoners van de CNO.” 

Marleen vertelt dat ze deze overweldigende belangstelling heel mooi vond en daarom extra haar best wilde doen om mensen de kans op werk te bieden bij Berco. Berry: “We willen graag iets doen voor de maatschappij en bij deze groep mensen zit een aantal vaklieden, die het in Nederland inmiddels uitgestorven vak van kledingmaker uitstekend beheerst. Het sluit goed aan op onze specifieke werkzaamheden. We hebben ook een Arabisch sprekende teamleider, wat zorgt dat de communicatie goed is en daardoor ook een succesfactor is. Niet alle plaatsingen zijn uiteraard succesvol gegaan. Enerzijds hebben sommige bewoners uit de CNO zelf opgezegd omdat de werkzaamheden toch niet pasten. Maar ook zijn bewoners uit de CNO Schijndel  door COA (Centraal Opvang Asiel) overgeplaatst naar andere locaties om verschillende redenen. Daar hebben wij geen of weinig invloed op en dat frustreert natuurlijk wel eens. Maar we laten onze kop niet hangen en proberen daar waar mogelijk samen invloed uit te oefenen op de systemen bij én UWV én COA.”

En inmiddels zijn er 19 mensen werkzaam (geweest) bij Berco. Atiq onderstreept dat deze ‘nieuwkomers’ erg gemotiveerd zijn mee te doen in de maatschappij en hun steentje willen bijdragen. De eerste zes maanden in de noodopvang mogen ze nog niet werken omdat ze de basisuitgangspunten, de normen, waarden en gebruiken in Nederland leren kennen.  “De taal leren is ook belangrijk en de klaslokalen zitten bij ons altijd vol. Dat zegt genoeg over hun motivatie. De achtergrond van de bewoners is heel verschillend, zowel in leeftijd als in opleiding. Van theoretisch opgeleid (artsen/bankiers) tot praktisch opgeleide mensen (kleermakers, timmerlieden). Zij kunnen van toegevoegde waarde zijn in Nederland en hun eigenwaarde groeit als ze ook zelf iets kunnen betekenen in Nederland door bijvoorbeeld te werken. Heel belangrijk,” aldus Atiq. 

Wat nog een aandachtspunt blijft is de inburgeringsplicht van de nieuwkomers. Dat kan betekenen dat ze onder werktijd langdurig weg zijn om naar de inburgeringslessen te gaan. Het zou fijn zijn als dat buiten werktijden zou kunnen, bijvoorbeeld op een zaterdagochtend. Berco zou wel de faciliteiten beschikbaar hiervoor willen stellen om dat in groepsverband op locatie te doen. Waarbij natuurlijk de belasting van de mensen niet te groot mag worden. En fulltime werken én inburgeren is zwaar. 

Menno vult aan dat het juist mooi is om nu in de praktijk te kunnen ontdekken wat wel werkt en waar regels aangepast zouden mogen worden. Bijvoorbeeld dat inburgeren op de werkvloer ook onderdeel kan zijn van de inburgeringsplicht. Tenslotte wordt in de praktijk bewezen wat werkt en niet in de ‘torens van de ministeries in Den Haag’. 

Het gesprek wordt afgerond met de afspraak dat én Atiq als locatiemanager én Menno namens de gemeente in gesprek gaan met het UWV om te kijken waar UWV versneld TWV’s (te werkstellingsvergunningen) kan afgeven. Deze procedure duurt nu nog 8 weken en dat is lang als er werk ligt te wachten en de gemotiveerde werknemer ook staat te trappelen om te beginnen. 

Menno krijgt nog de gelegenheid om met Ladhem op zijn werkplek te praten. Ladhem is een hele gemotiveerde medewerker. Hij bedient een machine die op maat de automatten snijdt. Zelf stelt hij de machine ook in via een computerprogramma. Hij is trots op zijn werk en hoopt hier nog heel lang te mogen blijven. 
Het bezoek wordt na deze korte rondleiding afgerond. Menno: “Bedankt voor de hartelijke ontvangst, van ons als gemeentelijke vertegenwoordiging, maar vooral voor het hartelijke welkom van onze mensen uit de noodopvang.”

Schijndel, augustus 2024

Op de foto Menno Roozendaal, Berry van der Velden, Atiq Rakesh, Marleen van Vugt