Wilt u een melding doen? Wij gebruiken wij de app Zo Gemeld voor meldingen in de openbare ruimte. U kunt de app gratis downloaden op uw smartphone of tablet. Meer informatie vindt u op deze pagina.
Leefgoed Veghel
LeefGoed Veghel wordt het maatschappelijk hart van Veghel. Samen met tien andere organisaties vanuit wonen, zorg, welzijn, leren en gemeente zetten we ons in om van het Kloosterkwartier (het kloosterterrein en het voormalig Bernhoven ziekenhuisterrein) een plek te maken waar wonen, werken, leren, (be)leven, ontmoeten, ondersteunen en verbinden samenkomen. Het wordt een plek waar het gedachtegoed van de Zusters Franciscanessen centraal staat: omzien naar elkaar en er voor elkaar zijn als dat nodig is. Een plek waar mensen en organisaties elkaar ontmoeten, samen leuke dingen doen en gebruik maken van elkaars talenten. Om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen sturen we zes keer per jaar een nieuwsbrief. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? U kunt zich hier voor de nieuwsbrief aanmelden.
Het gedachtegoed van Leefgoed
LeefGoed is ontstaan vanuit het gedachtegoed van de zusters Franciscanessen: verbinding, zorg en aandacht voor elkaar. Wanneer je op het kloosterterrein loopt voel je de indrukwekkende geschiedenis van de Zusters Franciscanessen. Zij startten in het midden van de 19e eeuw de ziekenzorg in Veghel. Ruim 175 jaar leefden zij op het kloosterterrein. De laatste jaren is het aantal zusters binnen de congregatie in Nederland sterk gedaald en hebben de zusters besloten een deel van het klooster en de tuin terug te geven aan de gemeenschap. Hierbij hadden zij de wens dat de waarden van het klooster behouden blijven. In LeefGoed vonden zij een bestemming die bij het gedachtegoed past. De zusters zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van LeefGoed Veghel. Alle stappen worden met de zusters besproken en Moeder-Overste heeft nog altijd vetorecht. Als zij niet akkoord gaat, gaat het niet door. De zusters blijven een deel van het klooster gebruiken en verspreid wonen over het terrein. Zo blijven ze – ondanks hun gemiddelde leeftijd van 90 jaar – midden in de samenleving staan.