Wat te doen bij direct gevaar

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen.

Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter. Zorg dat u bent voorbereid op een ramp of noodsituatie.

Sirene

Let op! Als u de sirene hoort, is hij voor u bedoeld!

  • ga naar binnen
  • sluit ramen, deuren en ventilatiekanalen

De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur getest. Er is dan niets aan de hand. Gaat de sirene op een ander moment, dan is er wel gevaar. Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender Omroep Brabant heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

NL-Alert

Via NL-Alert krijgt u een tekstbericht op uw mobiel. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Kijk op NL-Alert hoe u uw mobiel instelt. 

Geluidswagen

Is er geen sirene of NL-Alert, maar dreigt er gevaar in een klein gebied? Dan wordt u gewaarschuwd door een geluidswagen. Luister goed en volg de instructies op.

Storing 112

Na de landelijke storing van 112 in 2019 is een alternatief toegangsnummer voor 112 ingesteld: 0343 – 750 112.  Tele2 / T-Mobile bellers worden bij een storing op 112 automatisch doorverbonden naar het alternatieve nummer. Zij kunnen dus gewoon 112 blijven bellen en merken aan de buitenkant geen storing. Voor de bellers via Vodafone lopen momenteel gesprekken om dit op korte termijn te realiseren. Voor KPN is dit nog niet mogelijk, klanten van KPN zullen het nieuwe alternatieve 0343-nummer moeten bellen in het geval van een 112-storing.