Pilot project Smart Twin in Nijnsel

Doel van het project

Het doel van het project is bewoners inzicht te geven in hun eigen woning. Smart Twin is een softwareapplicatie die alle eigenschappen van woningen in één digitale omgeving inzichtelijk maakt. Door met een vooraf gemaakt 3D model van de woning te werken hoeft u als bewoner alleen de invoer te controleren en wat aanvullende data over gebruik van de woning te geven.

Pilot project in Nijnsel

Reden voor de keuze van Nijnsel is dat de doelgroep (koopwoningen 60' 70' + lage labels) in hoge mate aanwezig is. Door te kiezen voor een kleinere kern hoopt de gemeente Meierijstad dat de hoge verbindingsgraad onder de inwoners bijdraagt aan het aantal inwoners dat deelneemt aan Smart Twin. Het project start als proef. Na twee jaar volgt er een evaluatie en wordt er gekeken of het ook in andere wijken in de gemeente van start kan gaan.

Uitvoerder project: De Twee Snoeken

Smart Twin is onderdeel van architectenbureau en softwareontwikkelaar De Twee Snoeken. Dit bureau voert het project uit.

Gegevens op de website van het project Smart Twin over uw woning

De gegevens in Smart Twin zijn aangeleverd door de gemeente. Deze informatie is afkomstig van de website van het Brabants Historisch Informatie Museum (www.bhic.nl). Alle bouwtekeningen die zijn ingediend zijn open toegankelijk. De informatie is gebaseerd op de bouwtekening. Niet voor elke verbetering aan uw woning zijn bouwtekeningen gemaakt. Als u bijvoorbeeld net een woning heeft gekocht heeft u geen inzicht wat er in het verleden is uitgevoerd. Bij de aanschaf van een woning dient er een energielabel te worden overhandigd, hierin wordt ook onderzoek gedaan naar hoe goed de woning is geïsoleerd. Dit kan worden gebruik om de gegevens van de woning te controleren.

Meer informatie

Opslag van data

Data over privégebruik van uw woning wordt niet permanent opgeslagen. De gegevens die door u worden ingevoerd om het energieverbruik in te schatten, worden slechts tijdelijk opgeslagen voor het project, vervolgens worden deze gegevens weer verwijderd en zijn ze voor niemand op te halen. Hiernaast is de uitvoerder van het project, De Twee Snoeken, gecertificeerd met ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Dat is een internationaal erkend certificaat dat aantoont dat een organisatie voldoet aan de normen van informatiebeveiliging.

Inzicht van de gemeente in het project Smart Twin

De gemeente krijgt geanonimiseerde informatie over welke maatregelen er zijn bekeken. De gemeente kan niet zien welke verbeteringen er per woning worden aangebracht.

Kosten

De kosten voor de besparingen die u in Smart Twin ziet, zijn gebaseerd op een halfjaarlijks onderzoek van Arcadis naar kosten voor de verbouw van woningen. De kosten zijn wel indicatief en de offertes kunnen een paar procent afwijken. De gemeente is niet verantwoordelijk voor deze kosten.

Voor de inwoner zijn er geen kosten aan het gebruik van het softwareprogramma Smart Twin. De abonnementskosten per woning worden door de gemeente betaald. Het aanvragen van offertes is vrijblijvend. Er worden pas kosten gemaakt als een offerte van een aannemer wordt geaccepteerd door de bewoner.

Ondernemers op de website

De ondernemers die te vinden zijn op de website zijn afkomstig van www.verbeterjehuis.nl. Ondernemers kunnen zichzelf hier gratis op aanmelden. Wel dienen bedrijven de “Algemene Voorwaarden van het Platform Verbeter je huis” te accepteren waarin ze verklaren waarheidsgetrouwe informatie aanleveren en zorgvuldig zullen omgaan met jouw gegevens.

Geen verdienmodel

De Twee Snoeken verdient niet aan de ondernemers die op de website getoond worden. Oorspronkelijk heeft de Twee Snoeken de opdracht voor verbeterjehuis.nl als concessie gewonnen. Dat wil zeggen dat de Twee Snoeken geld mogen ontvangen van de aannemers. De Twee Snoeken kiest ervoor om dit niet te doen, omdat het bureau dit niet zuiver vindt. De Twee Snoeken garandeert dan ook dat hier geen verdienmodel aan zit.

Gebruik van de website

De woning kan altijd gereset worden naar hoe de woning door Smart Twin is gemaakt. Er kan dus aan invoer niets misgaan. Het belangrijkste onderdeel is het controleren van de gegevens van de eigen woning aangezien anders kosten van de bespaarwerkzaamheden hoger kunnen uitvallen. Op 7 november wordt er een informatieavond georganiseerd waarin Smart Twin wordt uitgelegd, stelt u hier gerust uw vragen. In februari 2025 wordt er nog een inloopavond georganiseerd waar zowel de energiecoaches als de gemeente aanwezig is om te helpen met het invullen van de website.

Vragen?

Voor andere vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Angelique van de Schraaf of Jannes Bastian via 14 0413.