Zwerfafval

Wij willen graag onze buurt schoon houden.

  • Ziet u zwerfafval of ervaart u overlast dan kunt u dit bij ons melden. 
  • Ook is mogelijk om bij ons een gratis elektrische bakfiets te lenen: genaamd ‘Dubakki'. U kunt de 'Dubakki' gebruiken om samen de handen uit de mouwen te steken en uw buurt of wijk schoner te maken.
Melden van zwerfafval

U kunt zwerfafval op diverse manieren melden.

Zwerfafval langs provinciale wegen

Heeft u zwerfafval gezien langs een provinciale weg? Dit is de verantwoordelijkheid van de Provincie. U kunt op twee manieren een melding doen.

Zwerfafval langs rijkswegen

Heeft u zwerfafval langs een rijksweg gezien?

Houd er rekening mee dat er voor opruimacties soms een verkeersmaatregel nodig is, bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) wegafsluiting.  

Samen zwerfafval opruimen? Organiseer een opruimactie!

Wilt u samen aan de slag om het zwerfafval op te ruimen in uw wijk/buurt? De gemeente ondersteunt u daar graag bij. Zo zorgen we ervoor dat u afvalgrijpers, afvalzakken, veiligheidshesjes en handschoenen kunt lenen van de gemeente. Ook halen we het verzamelde afval op een afgesproken plaats op.

Hoe werkt het?

Vul het aanmeldformulier in

  • U organiseert de opruimactie.
  • Een medewerker van de gemeente neemt contact met u op en zorgt ervoor dat u genoeg materialen heeft om aan de slag te kunnen.
  • U haalt de materialen op bij de gemeentewerf in Veghel.
  • Na afloop van de opruimactie levert u de geleende materialen weer in op de gemeentewerf in Veghel.
Lenen elektrische bakfiets Dubakki

Wilt u aan de slag om uw buurt of wijk een stukje schoner te maken? Dan kunt u hiervoor gratis een elektrische bakfiets lenen. De bakfietsen hebben de naam ‘Dubakki’ dat staat voor Duurzaam Bakkie.

Wie kan de elektrische bakfietsen lenen?

Iedere betrokken bewoner, vereniging, school of dorps- of wijkraad uit Meierijstad kan de bakfietsen lenen om bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen.

Wat zit er in de elektrische bakfiets?

‘Dubakki’ is super handig om samen de handen uit de mouwen te steken en uw buurt of wijk schoner te maken. De bakfiets heeft handige vakken waarin de volgende materialen zitten:

  • Veiligheidshesjes
  • Handschoenen
  • Knijpers
  • Doorzichtige zakken voor zwerfafval

Waar kan ik de elektrische bakfiets ophalen en inleveren?

U kunt de bakfiets ophalen en inleveren op de gemeentewerf in Veghel of Schijndel tijdens de openingstijden. En het geraapte afval gratis inleveren op de milieustraat.

Lenen elektrische bakfiets