Zwerfafval

Wij willen graag onze buurt schoon houden.

 • Ziet u zwerfafval of ervaart u overlast dan kunt u dit bij ons melden. 
 • Wordt één van onze Zwerf-Afval-Pakkers (ZAPper)
 • Ook is mogelijk om bij ons een gratis elektrische bakfiets te lenen: genaamd ‘Dubakki'. U kunt de 'Dubakki' gebruiken om samen de handen uit de mouwen te steken en uw buurt of wijk schoner te maken.

Samen maken we Nederland schoon. Kijk op nederlandschoon.nl.

Melden van zwerfafval

U kunt zwerfafval op diverse manieren melden.

Zwerfafval langs de weg

Houd er rekening mee dat er voor opruimacties soms een verkeersmaatregel nodig is, bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) wegafsluiting.  

Zwerfafval in buurt of wijk

Heeft u zwerfafval gezien in uw buurt of wijk? Maak dan een melding woon- en leefomgeving

Samen zwerfafval opruimen? Organiseer een opruimactie!

Wilt u samen aan de slag om het zwerfafval op te ruimen in uw wijk/buurt? De gemeente ondersteunt u daar graag bij. Zo zorgen we ervoor dat u afvalgrijpers, afvalzakken, veiligheidshesjes en handschoenen kunt lenen van de gemeente. Ook halen we het verzamelde afval op een afgesproken plaats op.

Hoe werkt het?

Vul het aanmeldformulier in

 • U organiseert de opruimactie.
 • Een medewerker van de gemeente neemt contact met u op en zorgt ervoor dat u genoeg materialen heeft om aan de slag te kunnen.
 • U haalt de materialen op bij de gemeentewerf in Veghel.
 • Na afloop van de opruimactie levert u de geleende materialen weer in op de gemeentewerf in Veghel.
Meld je aan als ZAPper (Zwerf Afval Pakker)

ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf Afval Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente Meierijstad die vrijwillig zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld wanneer ze een rondje (hard-)lopen, de hond uitlaten of bewust de natuur ingaan om zwerfafval op te ruimen. In de gemeente Meierijstad zijn al ruim 400 vrijwilligers actief!

Waar mag ik ZAPpen?

Overal waar u wilt en het nodig vindt binnen de openbare ruimte: op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken, uw sportvereniging.

Wanneer kan ik ZAPpen?

Wanneer u zelf wilt. U bent hier volledig vrij in.

Hoe vaak moet ik zwerfafval opruimen?

U moet niets! Al het zwerfafval dat u opruimt is mooi meegenomen en het maakt de omgeving een stukje schoner. Merkt u dat u geen tijd meer hebt om te ZAPpen, lever de materialen dan weer in bij de gemeentewerf. Zo gaat de gemeente Meierijstad duurzaam om met de materialen.

Hoe kom ik aan opruimspullen?

Als u aangemeld bent als ZAPper krijgt u van de gemeente Meierijstad een zwerfafvalpakket bestaande uit een knijper en speciale zakken. Deze zakken vult u met het opgeraapte zwerfafval en kunt u gratis inleveren bij de milieustraat. Alléén deze zakken worden geaccepteerd!

Wat doe ik met het verzamelde zwerfafval?

U kunt het afval in de speciale zakken gratis inleveren bij de milieustraten in Meierijstad. Zijn de zakken te zwaar? Maak een melding en geef door waar de zakken staan via de Mijngemeente app. De gemeente haalt de speciale zakken dan voor u op.

Hoe meld ik me aan?

U meld zich aan door het aanmeldformulier in te vullen.

Aanmelden als ZAPper

Een medewerker van de gemeente neemt vervolgens contact met u op om een afspraak te maken om het pakket op te halen.

Gebruik de HelemaalGroen app

Deze app brengt duidelijk in kaart welke gebieden schoongehouden worden. Op de kaart zie je ook waar anderen zwerfafval rapen. We denken dat het voor iedereen fijn is om te zien waar zwerfafval wordt geraapt. Daarnaast is het voor nieuwe vrijwilligers ook een fijne leidraad om te zien op welke plekken ze terecht kunnen.
Download de app via de site van HelemaalGroen.

Lenen elektrische bakfiets Dubakki

Wilt u aan de slag om uw buurt of wijk een stukje schoner te maken? Dan kunt u hiervoor gratis een elektrische bakfiets lenen. De bakfietsen hebben de naam ‘Dubakki’ dat staat voor Duurzaam Bakkie.

Wie kan de elektrische bakfietsen lenen?

Iedere betrokken bewoner, vereniging, school of dorps- of wijkraad uit Meierijstad kan de bakfietsen lenen om bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen.

Wat zit er in de elektrische bakfiets?

‘Dubakki’ is super handig om samen de handen uit de mouwen te steken en uw buurt of wijk schoner te maken. De bakfiets heeft handige vakken waarin de volgende materialen zitten:

 • Veiligheidshesjes
 • Handschoenen
 • Knijpers
 • Doorzichtige zakken voor zwerfafval

Waar kan ik de elektrische bakfiets ophalen en inleveren?

U kunt de bakfiets ophalen en inleveren op de gemeentewerf in Veghel of Schijndel tijdens de openingstijden. En het geraapte afval gratis inleveren op de milieustraat.

Lenen elektrische bakfiets