Vragen en antwoorden

Algemeen

Locaties

De volgende locaties worden al gebruikt voor de opvang van asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders:

  • Woningen in de wijk De Hoevenbraak in Schijndel
  • Het voormalige gemeentehuis aan de Markt in Schijndel 
  • Een voormalig kantoorpand aan de Heidebloemstraat in Schijndel 
  • Voormalig pand van de Rabobank aan de Jan Tinbergenstraat in Sint-Oedenrode
  • 1 Woning aan de Zwembadweg Sint-Oedenrode 
  • Chaletpark Boschvoort in Sint-Oedenrode (vanaf medio juni)
  • Het voormalige klooster aan de Deken van Miertstraat in Veghel 
  • 2 Woningen aan Nederboekt in Veghel 
  • Vleugel in woonzorgcentrum De Watersteeg in Veghel 

In voorbereiding is een kavel aan de Bremweg in Schijndel. Hier zijn 3x48 woningen van het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB) voorzien (vanaf eind 2023 / begin 2024).

Waarom is gekozen voor deze locaties?

  • Deze locaties liggen verspreid over de gemeente;
  • Waar mogelijk liggen de locaties in de buurt van voorzieningen;
  • Het zijn locaties waar we snel en makkelijk over kunnen beschikken. Bijvoorbeeld omdat de gemeente ze in eigendom heeft of omdat ze worden aangeboden door vastgoedeigenaren en/of corporaties.

Zijn deze locaties definitief?  

Het vinden van voldoende locaties voor de opvang en huisvesting van genoemde groepen is een enorme klus en een continu proces. Er kunnen dus locaties vervallen en/of bijkomen.  

Kan huisvesting automatisch verlengd worden? 

Dat hangt van de locatie af. Mocht er sprake zijn van verlenging, dan zullen wij dit communiceren.

Welke garanties zijn er dat deze situatie niet permanent, of voor een langere periode dan nu gepland, is? 

Wij kunnen niet voorzien hoe de toestroom van vluchtelingen zich gaat ontwikkelen en daarom geen garanties geven. 

Kunnen deze locaties ook gebruikt worden in de toekomst voor mensen die op de wachtlijst staan voor een huurwoning bij de woningcorporaties?

De locaties die wij tijdelijk in gebruik hebben voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers en die niet in ons bezit zijn, uiteraard niet. Als het gaat om locaties die wij zelf in bezit hebben, dan kijken wij zeker naar kansen voor andere doelgroepen. Een voorbeeld zijn de tijdelijke woningen die er komen aan de Bremweg. Deze kunnen mogelijk ook benut worden voor andere doelgroepen, zoals spoedzoekers.  

Kan er op soortgelijke locaties zoals Bremweg nog meer (tijdelijk) gebouwd worden voor ‘eigen jeugd’? 

Wij onderzoeken of wij de RVB-woningen aan de Bremweg ook kunnen benutten als buffer voor andere urgenten, zoals spoedzoekers.

Waarom komt er geen locatie op de Vlagheide in Eerde? 

Wij hebben diverse locaties bekeken. Deze genoemde locaties kwamen om diverse redenen als beste uit de bus. Dan gaat het onder meer om de nabijheid van voorzieningen en de aanwezigheid van nutsaansluitingen. 

Waarom mag er nu wel gewoond worden op bedrijventerrein, terwijl dit normaal niet mag?

Dit kan met een gedoogbeschikking. Deze is afgegeven vanwege de urgentie van de situatie. Ondertussen worden omgevingsvergunningen aangevraagd.

Welke rol heeft de provincie bij deze plannen?

Bij de keuze voor locaties speelt de provincie geen specifieke rol.  

Worden de wachtlijsten voor een woning voor inwoners van Meierijstad nu langer?

Nee. Sterker nog, we zoeken naar oplossingen die ook kansen bieden voor andere groepen, zoals spoedzoekers en reguliere woningzoekers. Daarom is met woningcorporaties afgesproken om uiterlijk in het derde kwartaal van 2024 versneld 200 (flex)woningen op tijdelijke locaties (voor 10-15 jaar) klaar te hebben. Daarnaast is het plan om nog eens 150 extra flexwoningen te bouwen. Hierover volgt begin volgend jaar een definitief besluit. Ook zijn er nog de ongeveer 150 woningen aan de Bremweg. Deze komen uit het aanbod van minister Hugo de Jonge om de woningbouw te versnellen. Zoals hierboven is aangegeven, kunnen deze op termijn ook benut worden voor andere urgenten, zoals spoedzoekers. Er zijn dus veel extra kansen voor iedereen.  

Kunnen buurtbewoners komen kijken op terrein (eventueel voordat bewoners er zijn)?

Wij organiseren zeker bijeenkomsten voor buurtbewoners. Rond de bestaande opvanglocaties is dat ook al gebeurd. Rond nieuwe locaties gaan wij dat zeker ook doen.   

Besluitvorming en bevoegdheden

Wie is er bevoegd om besluiten te nemen? 

De gemeenteraad en het college van B en W.   

Hoe is de besluitvorming gelopen, met name wat is de rol van de burgemeester hierin geweest? 

De burgemeester is portefeuillehouder. De raad heeft in haar vergadering van 15 december 2022 besloten tot de opvang van asielzoekers en (Oekraïense) vluchtelingen. Het college voert dit besluit uit. 

Kan uitleg worden gegeven welke instantie bevoegd is en in welk orgaan besloten is dat de gemeente Meierijstad deze aantallen asielzoekers, Oekraïners en statushouders gaat/moet opvangen? 

In de regio Noordoost Brabant zijn onder regie van de provincie afspraken gemaakt over de verdeling van het aantal op te vangen asielzoekers en (Oekraïense) vluchtelingen (zie bijlage). Daarnaast heeft de gemeente een halfjaarlijkse huisvestingstaak voor statushouders.

Nieuwkomers

Waarom komen er zoveel ontheemden naar Meierijstad?

Door de oorlog in de Oekraïne zijn er veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Verder heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een groot tekort aan opvanglocaties. De bestaande asielzoekerscentra zitten overvol en aanmeldcentrum Ter Apel kan het grote aantal nieuwe vluchtelingen niet aan. In de regio Noordoost-Brabant zijn afspraken gemaakt over de verdeling van vluchtelingen en asielzoekers over de diverse gemeenten. Ook andere gemeenten in de regio vangen vluchtelingen op. Daarnaast komt er een spreidingswet die gemeenten dwingt vluchtelingen op te vangen. 

Welke nieuwkomers komen naar Meierijstad toe?  

De op te vangen doelgroepen zijn asielzoekers, vluchtelingen en statushouders. De verschillen tussen deze groepen.

Wie heeft bepaald dat er 300 asielzoekers, 450 gevluchte Oekraïners en ongeveer 200 statushouders komen in Meierijstad?

De staatssecretaris heeft opdracht gegeven aan de Veiligheidsregio’s om per regio asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Wij hebben binnen de Veiligheidsregio besproken wat alle gemeenten op dit moment al doen en wat de mogelijkheden zijn. Daar kwam uit dat de gemeente Meierijstad aan deze taakstelling kan voldoen. Dit ook gezien de inspanningen die andere gemeenten al verrichten. We voelen ons ook uit menselijk oogpunt geroepen om een bijdrage te leveren. Zoals we dat eerder dit jaar ook deden voor vluchtelingen uit Oekraïne en de crisisnoodopvang in het bestuurscentrum. Als het gaat om het huisvesten van statushouders dan heeft iedere gemeente elk halfjaar een taakstelling van het rijk waaraan voldaan moet worden. 

Wie komen er? Zijn dat gezinnen, mannen alleen en komen er ook kinderen?

De groep die wij opvangen is divers. Het gaat dus om gezinnen met kinderen, stellen en mensen die alleen zijn. Ook leeftijden en achtergronden variëren. Het Chaletpark Boschvoort wordt voorlopig een locatie uitsluitend voor minderjarige asielzoekers (AMV’ers).

Zitten hier uitgeprocedeerde asielzoekers bij?

Nee. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten Nederland na 28 dagen verlaten. Wij vangen bij voorkeur en vooral asielzoekers op die kansrijk zijn om in Nederland te mogen blijven. En bij voorkeur ook asielzoekers die straks – als ze statushouder zijn- aan onze gemeente of aan onze regio worden gekoppeld. Zodat we investeren in nieuwkomers in onze gemeente.

Wie bepaalt wie hier naartoe komen?

Dat bepaalt het COA in overleg met de gemeente.

In Den Bosch is fase 1 mislukt, maar bij een fase 2, waarbij nieuwkomers gemixt werden met woningzoekenden was dit wel een succes. Is dit een les die hier ook getrokken wordt?

Wij kijken zeker naar voorbeelden van andere gemeenten.

Waar komen de minderjarige asielzoekers? 

Zij worden gehuisvest op Chaletpark Boschvoort. 

Waarom heeft de gemeenteraad in december besloten voor opvang van een aantal asielzoekers, Oekraïners en statushouders en wordt er nu, twee maanden later, buiten de gemeente, besloten dat het aantal verveelvoudigd wordt?

De raad heeft besloten in ieder geval tot maart 2024 te voorzien in de opvang van gevluchte Oekraïners en in de opvang van 250 asielzoekers of zoveel als volgens de afspraken in de regio Noordoost-Brabant nodig is. In de raadscommissie is bovendien mondeling toegelicht dat het aantal op te vangen Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers kan stijgen. In de regio is inmiddels afgesproken dat er 450 Oekraïners en 300 asielzoekers opvangen worden. Dit is conform het besluit dat door de raad is genomen. Daarnaast heeft de gemeente een halfjaarlijkse huisvestingstaak voor statushouders. In het 1e halfjaar van 2023 moeten wij 99 statushouders huisvesten.  

Zijn de aantallen waarover in december is beslist, inbegrepen in de aantallen waarover nu wordt gesproken?

Zie het antwoord hierboven. 

Heeft de huisvesting van asielzoekers, Oekraïners en statushouders invloed op de wachttijd van woningzoekenden van de gemeente Meierijstad die ingeschreven staan bij de woningbouwvereniging? 

Omdat wij de wachttijden voor regulier woningzoekenden niet willen laten oplopen, hebben we met de corporaties afgesproken dat we versneld 200 tijdelijke woningen bouwen. Daarnaast hebben we de intentie uitgesproken om nog eens 150 extra tijdelijke woningen te bouwen. Verder kunnen (zoals hierboven aangegeven) de 3x48 RVB-woningen aan de Bremweg mogelijk ook benut worden als buffer voor andere doelgroepen, zoals spoedzoekers. De gemeente krijgt elk halfjaar de taak om statushouders te huisvesten (zie hierboven). Statushouders hebben net als andere woningzoekenden recht op een woning.     

Valt de groep asielzoekers, Oekraïners en statushouders onder de categorie 'toewijzing onder bemiddeling' zoals aangeduid bij toegewezen sociale huurwoningen?  

In de prestatieafspraken is overeengekomen dat 25 procent van de sociale huurwoningen naar bijzondere doelgroepen gaat. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die uitstromen uit beschermd wonen, statushouders etc. Van de vrijgekomen huurwoningen gaat 8 tot 9 procent naar statushouders. Asielzoekers en (Oekraïense) vluchtelingen wonen in opvanglocaties en beïnvloeden daarmee de beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor regulier woningzoekenden niet. 

Geld en kosten

Wie draagt de kosten voor de opvang?

De kosten van opvang van nieuwkomers worden gedeclareerd bij de rijksoverheid. Voor de gemeenten zijn er uiteindelijk geen kosten aan verbonden.

Krijgen asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen leefgeld?

Ja. De hoeveelheid is (bij Oekraïners) afhankelijk van een aantal zaken: of zij zelf (kunnen) koken of niet (sommige locaties hebben centrale catering); of zij werken of niet en van de gezinsgrootte. Voor persoonlijke verzorging (excl. eten) krijgen Oekraïners een bedrag van ca. 60 euro per persoon per maand. Ook bij asielzoekers hangt het bedrag af van de gezinssamenstelling, de fase van de procedure etc. Ga uit van circa 60 euro per week per persoon (deze vergoeding is voor eten, kleding, persoonlijke verzorging etc.) Statushouders hebben dezelfde rechten en plichten als Nederlanders.

Wat zijn mogelijkheden voor compensatie/planschade voor mensen met een woning/kavel?

Een verzoek om planschade behoort tot de mogelijkheden.

Veiligheid en overlast

Hoe zit het met de veiligheid rondom de locaties? Is er bewaking? En hoeveel?

In het voormalige gemeentehuis aan de Markt in Schijndel, de locatie aan de Heidebloemstraat in Schijndel, de Rabobank in Sint-Oedenrode en het klooster in Veghel is 24 uur per dag beveiliging aanwezig.     

Is er ook extra toezicht in de buurt van de locaties?

Er is goed contact met de politie. De politie komt regelmatig een kijkje nemen bij de huidige en nieuwe opvanglocaties en treedt als dat nodig is op. 

Mogen Oekraïense vluchtelingen en/of asielzoekers bezoek ontvangen?

Wij hebben nu de regeling dat op centrale locaties bezoek tot 22 uur ’s avonds mogelijk is. 

Worden asielzoekers gescreend?

Ja, de mensen zijn vooraf gescreend. Dit is een eerste, beperkte screening. Een uitgebreide screening volgt tijdens het traject van een asielaanvraag. Deze eerste screening bestaat uit het nemen van vingerafdrukken. Dit is een Europees systeem, waarmee gecheckt kan worden of de persoon al eerder een asielaanvraag heeft gedaan in een ander land. Daarnaast wordt de identiteit gecheckt voor zover mogelijk (bijvoorbeeld door identiteitsbewijzen als die aanwezig zijn). Verder wordt gevraagd naar de reisroute en de manier van reizen, en wordt een tijdelijk identiteitsbewijs verstrekt. Daarnaast krijgen zij een medische intake bij de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA). Meer informatie over de verdere screening op de website van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Wat gebeurt er met bewoners die zich structureel niet aan regels/ afspraken/ wetten houden? Is er een overplaatsingsprocedure en hoe zit deze dan in elkaar? 

Wij gaan in eerste instantie direct in gesprek met bewoners van opvanglocaties die zich niet aan afspraken houden. Mocht er sprake zijn van herhaalde en ernstige overlast dan kunnen wij mensen naar elders verplaatsen. 

Hoe snel is politie ter plekke op de verschillende locaties?

De politie is nauw betrokken en alert als het gaat om de nieuw te openen locaties. Daarnaast is er aan de Markt, de Heidebloemstraat en bij opening ook bij Boschvoort 24/7 beveiliging. De beveiligers hebben een prima contact met de politie en/of de wijkagent.    

Zijn er tijden waarop bewoners binnen moeten zijn? Of kunnen mensen 24/7 in- en uitlopen? 

Bewoners kunnen zich vrij bewegen. Wel signaleert de beveiliging de bewegingen van bewoners. Mocht daar aanleiding toe zijn, zal worden ingegrepen.  

In mei is in Eindhoven een tiny house (Skaeve Huse) afgebrand. Hoe zit het hier met brandveiligheid? 

Wij voeren controles uit op alle locaties als het gaat om de eisen rond brandveiligheid.

Welke lessen worden er getrokken naar aanleiding van de problemen in het asielzoekerscentrum in Maarheeze? 

Op de website van het COA is meer te lezen over deze locatie en de ontwikkelingen.

Hoe is de rijstijl van Oekraïners en levert dit problemen op? Zij zouden vaak onverzekerd rondrijden. 

Dit is ons niet bekend.

In hoeverre wordt er bij de selectie van asielzoekers, Oekraïners en statushouders rekening gehouden met het voorkomen van de plaatsing van overlast gevende veiligelanders in de gemeente Meierijstad? 

De gemeente Meierijstad wil vooral vluchtelingen opvangen die kunnen (gaan) meedoen in onze samenleven en bij voorkeur onze nieuwe inwoners worden. 

Voorzieningen en dagbesteding

Krijgen asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen eten op de verschillende locaties?

Onze voorkeur heeft dat zij zelf hun huishouden kunnen regelen en dus ook zelf koken. Helaas lukt dat niet altijd. Dat hangt van de locatie af. Soms is zelf koken mogelijk, soms niet. 

Is er voldoende kleding aanwezig?

p sommige locaties is een beperkt aanbod aan kleding, bijvoorbeeld via kringloopwinkels. Wie kleding of andere goederen wil doneren kan terecht bij de kringloopwinkels.

Komt er onderwijs voor de kinderen op de locaties?

Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs binnen drie maanden. 

  • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen vanuit Veghel en Sint-Oedenrode naar De Horizon
  • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar uit Schijndel gaan naar nieuwkomersklas De Kombuis op basisschool ’t Talent
  • Jongeren van 12 tot en met 17 jaar gaan naar een Internationale Schakelklas. Afhankelijk waar de jongere woont, kan dit in Den Bosch/Boxtel, Oss/Uden of Eindhoven zijn. 

Komen er speelvoorzieningen voor de kinderen op de locaties?

Als het mogelijk is komen er speelvoorziening voor kinderen op locatie.

Wat kunnen de nieuwkomers overdag doen?  

We streven ernaar dat nieuwkomers zoveel mogelijk meedoen met bijv. werk, school of vrijwilligerswerk. Een groot deel van bijvoorbeeld de Oekraïense vluchtelingen zijn aan het werk en de minderjarigen gaan naar school. Ook komt er een aanbod aan activiteiten.  

Wie draagt zorg voor welke groep mensen en hoe is dit georganiseerd? 

De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers op de locaties aan de Heidebloemstraat en de Markt in Schijndel. Ook zijn we verantwoordelijk voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De opvang van minderjarige asielzoekers valt onder de verantwoordelijkheid van het COA. Wel werken gemeente en COA hierin intensief samen.

Zijn er voldoende mensen om te helpen?

 

We kunnen altijd hulp gebruiken. We werken daarin samen met ONS Welzijn en Welzijn de Meierij.  

 Wordt het OV op locaties aangepast? Is het OV berekend op extra groep?

Nee, het openbaar vervoer wordt niet aangepast. Vluchtelingen kunnen gebruik maken van regulier openbaar vervoer.

Hoe gaat verlichting naar en op locaties geregeld worden? 

Specifieke vragen over locaties kunnen gesteld worden via opvang@meierijstad.nl

Communicatie en meer info

Contact en vragen 

Wellicht heeft u als omwonende van een locatie een vraag en wilt u contact opnemen. Hieronder vindt u de contactgegevens per locatie:

Algemene vragen kunnen gesteld worden via opvang@meierijstad.nl. Daarnaast zijn wij bezig met het inrichten van klankbordgroepen. Omwonenden die daar interesse in hebben, kunnen zich ook melden via opvang@meierijstad.nl. Als er klankbordgroepen zijn ingericht, zullen wij de contactgegevens publiceren op deze website. 

Waarom is er pas laat gecommuniceerd?

Omdat wij pas vlak voordat de eerste vluchtelingen kwamen definitieve afspraken met locaties rond waren, hadden wij weinig tijd om te communiceren. Wij hebben ervoor gekozen om eerst een brief bij direct omwonenden te bezorgen en dezelfde dag vanaf 17:00 uur de pers de gelegenheid te geven te communiceren. De keuze van Omroep Brabant om direct om 17.00 uur bij bewoners op de stoep te staan, is aan hen. 

Ik heb geen brief ontvangen.

We hebben direct omwonenden geïnformeerd. Ook is via de media en in huis-aan-huisbladen gecommuniceerd. Mochten omwonenden alsnog vragen hebben, dan kunnen zij die stellen via opvang@meierijstad.nl.

Komt er een periodiek overleg met bewoners en omwonenden? 

Wij zijn bezig met het inrichten van klankbordgroepen. Belangstellenden kunnen zich melden via opvang@meierijstad.nl

Ik heb het antwoord op mijn vraag hier niet gevonden?

Stuur dan een mail met uw vraag en contactgegevens naar opvang@meierijstad.nl.

Bremweg Schijndel

Welke nieuwkomers komen op de Bremweg (ongeveer 10 jaar)  

De Tiny Houses (3 x 48) die aan de Bremweg zijn voorzien, zijn verschillend van grootte. Ze zijn geschikt van één tot meer persoons huishoudens. Op dit moment is het voornemen is om in deze woningen Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. Deze mensen wonen al in onze gemeente, bijvoorbeeld in de wijk Hoevenbraak. Een deel van de Oekraïners werkt of gaat naar school. Zij worden begeleid door onder meer de welzijnsorganisatie en buddy’s. Wij zijn in gesprek met de woningcorporaties om het mogelijk te maken ook andere doelgroepen te huisvesten aan de Bremweg. Zoals urgent woningzoekenden.

Komen bij Bremweg 3x48 woningen én flexwoningen?

Aan de Bremweg komen 3x48 woningen van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook wel de Hugo-de-Jonge-woningen genoemd. Deze zijn verschillend van grootte en bedoeld voor 1 en meerpersoons huishoudens. Aan de Bremweg zijn verder geen flexwoningen voorzien. 

Komen urgent wachtenden tussen Oekraïners te wonen? 

Die mogelijkheid onderzoeken wij. 

Wat worden de huurprijzen? 

Dit is nog niet aan de orde. Als de woningen worden verhuurd, gebeurt dat via de woningcorporaties.

Er zijn geluiden dat aangrenzende terrein (Rooise Heide) ook gereed wordt gemaakt. Klopt dit? 

Nee, niet als bedoeld wordt dat deze locatie voor de opvang van vluchtelingen wordt ingezet. 

Wordt de Bremweg ontsloten via de sportvelden? 

Tot nu toe is niet het plan om deze locatie via de sportvelden te ontsluiten.

Zijn de sportverenigingen betrokken?

Ja, zij hebben zich aangemeld voor de klankbordgroep. 

Hoe is er een flora en fauna onderzoek uitgevoerd, gezien de vorst? 

Het flora en fauna onderzoek is afgerond.  

Is tussen Plein en Venushoek geen betere locatie i.p.v. Bremweg? Of waarom is dit niet geschikt?

Wij hebben diverse locaties bekeken. Deze locatie kwam om diverse redenen als beste uit de bus. Dan gaat het onder meer om de nabijheid van voorzieningen en de aanwezigheid van nutsaansluitingen. 

Kan de Heistraat niet deels worden afgesloten om éénrichtingsverkeer te creëren? Dat komt de verkeersveiligheid ten goede. 

Wij praten graag verder met omwonenden over maatregelen voor de verkeersveiligheid in een klankbordgroep. Belangstellenden kunnen zich melden via opvang@meierijstad.nl.

Komen de tijdelijke woningen aan de Bremweg te Schijndel nu beschikbaar aan asielzoekers, terwijl deze eerder voor woningzoekenden van gemeente Meierijstad beschikbaar waren? 

De woningen aan de Bremweg zijn nog niet gerealiseerd en staan los van de flexwoningen waarover met de gemeenteraad afspraken zijn gemaakt. Deze woningen zijn primair bedoeld voor de opvang van (Oekraïense) vluchtelingen. We onderzoeken nog of deze woningen ook kunnen worden ingezet als buffer voor andere doelgroepen, zoals spoedzoekers. 

Chaletpark Boschvoort

Welke nieuwkomers komen op chaletpark Boschvoort?   

In chaletpark Boschvoort komen alleenstaande minderjarige asielzoekers te wonen (AMV’ers). Dat zijn jongeren die nog niet volwassen zijn en alleen naar Nederland zijn gekomen. Er komen tussen de 50-80 jongeren in de leeftijd tussen de 13-18 jaar. 

Wanneer worden zij gehuisvest en in welke omvang en tempo?  

Het COA heeft een contract met de eigenaar van het chaletpark vanaf 1 april 2023. Vanaf die datum wordt de locatie verder klaar gemaakt voor de komst van AMV’ers. Dit kan 1-2 maanden duren. De eerste jongeren worden begin juni gehuisvest.  

Er zijn geen voorzieningen ter plekke. Hoe wordt hierin voorzien om te voorkomen dat asielzoekers gaan zwerven?

Het COA begeleidt de kinderen/jongeren. Zij worden opgevangen in een groepslocatie en krijgen de beschikking over een slaapkamer, vaak samen met een ander kinderen /jongeren. De kinderen zijn van allerlei nationaliteiten en met verschillende sociale, culturele en religieuze achtergronden. In de opvanglocaties werken voornamelijk HBO opgeleide en SKJ- geregistreerde jeugdprofessionals. Zij begeleiden de kinderen en jongeren 24 uur per dag in hun verdere ontwikkeling. Nidos, de jeugdbeschermingsorganisatie, verzorgt het voogdijschap voor de kinderen/jongeren. De COA-medewerkers en de jeugdbeschermers werken nauw samen in de begeleiding van het individuele kind. 

Hoe zit het met onderwijs? 

Behalve dat amv’ers begeleiding krijgen, gaan zij naar school. Vanaf het moment dat kinderen en jongeren in Nederland asiel aanvragen, zijn ze leerplichtig. Er wordt zo snel mogelijk onderwijs georganiseerd. Het is een wettelijke verplichting dat zij binnen drie maanden onderwijs krijgen. In eerste instantie is dat ISK-onderwijs (internationale schakelklas). Op het moment dat hun Nederlands goed genoeg is, volgen zij regulier onderwijs. 

Hoe wordt er opgetreden tegen eventuele overlast?

Op het terrein is het COA verantwoordelijk voor de veiligheid, daarbuiten de politie en de gemeente. Wij zullen de veiligheid nauwgezet monitoren en hierover ook afspraken maken met omwonenden. Dit bij voorkeur via een klankbordgroep. 

Was de gemeente op de hoogte van het feit dat recreatiepark Boschvoort bewoond wordt?

Wij waren eerder niet op de hoogte van illegale bewoning.   

Recreatiepark Boschvoort is voorzien van camera’s. Hoe zit het met de privacy van de (toekomstige) bewoners?

Wij zijn ter plaatse geweest en hebben de situatie onderzocht. De camera’s staan op eigen terrein en zijn gericht op eigen terrein. Wij hebben hierin als gemeente dan ook geen (handhavende) rol.  

Moet het bestemmingsplan worden aangepast? 

Het bestemmingsplan hoeft niet te worden aangepast. Er dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd. Het COA is huurder van de locatie en zal hiertoe het initiatief nemen. Ter overbrugging heeft het college van B en W van de gemeente Meierijstad een gedoogbeschikking afgegeven, zodat de locatie per 1 april in gebruik genomen kan worden. U kunt de gedoogbeschikking raadplegen en downloaden op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-141308.html. Deze wordt ook gepubliceerd op de gemeentepagina in de huis-aan-huisbladen op 5 april.

Wat gaat de gemeente Meierijstad doen om de huidige bewoners (legaal of illegaal) elders onder te brengen? 

Er staan bij onze gemeente geen mensen ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) die in een chalet op het park Boschvoort wonen. Als deze mensen nu aangeven dat zij er woonden, dan wonen zij er illegaal. Net als ander woningzoekenden dienen deze mensen zich in te schrijven bij een van onze woningcorporaties als woningzoekenden. Net als voor andere woningzoekenden zal voor hen een wachttijd gelden. Wij gaan graag het gesprek met hen aan om te kijken of zij op een of andere manier van hulp of ondersteuning nodig of mogelijk is.  

Heidebloemstraat & Voormalig gemeentehuis Schijndel   

Welke nieuwkomers komen in de Heidebloemstraat en het voormalig gemeentehuis in Schijndel?  

  • In de Heidebloemstraat (circa 2-3 jaar) en in het voormalig gemeentehuis in Schijndel (circa 1 jaar) wonen circa 70 asielzoekers.  
  • Aan de Markt 20 wonen ongeveer 120 asielzoekers.
  • Veel asielzoekers woonden eerder in een CNBO op landgoed Velder in Liempde.  
  • Deze groep staat bekend als een hechte en rustige groep.  
  • Een groot aantal medewerkers van de vorige locatie (Velder) worden ook ingezet op de nieuwe locaties.  
  • In Liempde zijn door een aantal bewoners mooie initiatieven opgestart, zo hebben bewoners een eigen kapperszaak en fietswerkplaats gerealiseerd op het terrein. Deze initiatieven zullen door de gemeente Meierijstad uiteraard worden gestimuleerd.   
  • Er is 24 uur bewaking op beide locaties. De bewaking/beveiliging is 24/7 te bereiken mocht dat nodig zijn. Voor de Heidebloemstraat via telefoonnummer: 06 27 38 67 45. En voor het voormalig gemeentehuis op de Markt via telefoonnummer 06 15 55 34 51. Wij monitoren goed.   

Kan het zijn dat huisvesting op de Heidebloemstraat leidt tot huisvestiging van arbeidsmigranten? 

Er is geen directe relatie tussen de opvang van asielzoekers en de huisvesting van arbeidsmigranten.

Welke (buiten) voorzieningen zijn er aan de Heidebloemstraat? Wat zijn hiervan de risico’s voor (geluids)overlast? 

Er is 24/7 beveiliging. De beveiliging is aanspreekbaar en benaderbaar als er signalen en/of zorgen zijn over overlast. Ook is er een locatiemanager en -coördinator. Deze persoon is te bereiken via 06 15 25 84 95 of via CNO2@meierijstad.nl.  

Er wordt gesproken over huisvesting voor 1 tot 2 jaar. Bewoners horen uitspraken over 2 tot 3 jaar. Hoe zit dit? 

Aan de Heidebloemstaat kunnen bewoners tot nu toe max. 2 jaar blijven. Daarna wordt bekeken of verlenging mogelijk en/of noodzakelijk is. 

Is de gedoogbeschikking openbaar en kan die toegestuurd worden? 

De gedoogbeschikkingen zijn gepubliceerd op de gemeentepagina in de huis-aan-huisbladen. U kunt deze downloaden via overheid.nl. 

Bij de Heidebloemstraat was er bezwaar tegen arbeidsmigranten, en daar wordt over geprocedeerd. Maar er komen nu wel vluchtelingen. Hoe kan dat?

Hangende de procedure staat de locatie aan de Heidebloemstraat voor langere tijd leeg. Er is tegelijkertijd urgent behoefte aan opvanglocaties voor asielzoekers. Vandaar dat deze locatie tijdelijk in gebruik is genomen. 

Wie is aansprakelijk bij ongevallen aan de Heidebloemstraat?

Hier is in algemene zin geen antwoord op te geven. Wel gaan wij graag in gesprek als het gaat om zorgen over de verkeersveiligheid, via opvang@meierijstad.nl.  

De oprit van Dortmans wordt nu al vaak foutief gebruikt. Hoe voorkomen we dat dit veel erger wordt met meer buurtbewoners?

Hierover maken we graag afspraken in een klankbordgroep. Wilt u deelnemen aan een klankbordgroep? Meldt u dan via opvang@meierijstad.nl

Nu al klimmen arbeidsmigranten over het hekwerk en lopen zo de Structuurweg op. Gaan nieuwe bewoners dit voorbeeld volgen? 

Dat weten wij uiteraard (nog) niet. Wel zullen wij dit meenemen als punt van aandacht en hierop toezien.  

Er wordt op de Markt veel waarde gehecht aan uitstraling van het pand. Kunnen alle verdiepingen dezelfde raambekleding krijgen voor een net straatbeeld?

Op dit moment is de raambekleding ongewijzigd. 

Zijn er voldoende fietsenstallingen in het voormalig gemeentehuis? 

In de kelder onder het gebouw is voldoende ruimte voor het stallen van fietsen.

Komende maanden zijn er veel evenementen in centrum Schijndel. Worden inwoners hiervan op hoogte gebracht om eventuele overlast/oproepen van trauma te voorkomen? 

Wij houden inwoners zo goed mogelijk op de hoogte van activiteiten rond de opvanglocatie. 

Hebben bewoners van het voormalig gemeentehuis een auto en zo ja: wordt er gezorgd voor parkeerplekken? 

Asielzoekers maken hoofdzakelijk gebruik van het openbaar vervoer.

Hoe kan ik meedenken over het welkom heten van de nieuwkomers en hen laten kennis laten maken met het gebied? 

Het is fijn als we samen kunnen optrekken en nieuwkomers en warm welkom kunnen geven. U kunt het beste contact opnemen met de buurtadviseur

Vragen voor klankbordgroep(en)

De volgende vragen komen aan de orde in de klankbordgroep(en):

  • Er zijn zorgen om verkeersveiligheid Rooiseheide (bij Bremweg). Nu smal wegprofiel en erg druk (wonen, bedrijven, sport, supermarkt, kringloop, sluiproute Boxtel). Door aangekondigde afsluiting route Boxtel zal verkeer aankomende tijd meer toenemen. Vraag: Komt er een extra weg/pad via sportpark? En kan de Bremweg afgesloten worden ter hoogte van de opvanglocatie, zodat deze niet ontsluit via Rooiseheide, maar via Heiweg. 
  • Komt de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven in de knel door de komst van de nieuwe inwoners.
  • Bij Heidebloemstraat  is geen trottoir/fietspad.  Hoe gaat de gemeente om met de verkeersveiligheid hier?
  • Kan het riool op de Bremweg deze extra belasting aan, omdat nu al regelmatig problemen zijn met vuilwaterafvoer?