Afaf, 26 jaar en ze komt uit Jemen.

Ze is twee jaar geleden via een Skolarship in Delft terecht gekomenen heeft daar haar studie ‘Environment Science & Technology’ met succes afgerond. Ze wil graag verder studeren.

‘Want ik sta nog maar aan het begin, er valt nog zoveel te leren. Bijvoorbeeld hoe goud te winnen uit steen op een veilige manier. Nu is het zo,  dat heel veel arbeiders door de vele stoffige werkzaamheden getroffen worden door kanker. Daar zou ik zo graag verder onderzoek naar willen doen’, aldus Afaf.

Ver weg van vader en moeder

Afaf komt uit Jemen, met 25 miljoen inwoners, met heel veel vluchtelingen, een land omringd door Saoedi Arabië, Arabische Emiraten en Iran. En die landen zijn de agressors in Jemen. Immers, Jemen is een rijk land met olie, goud en een heel belangrijk kanaal in het Zuiden. En die rijkdom willen de omringende landen graag in eigendom krijgen, waardoor in Jemen op alle fronten een bloedige oorlog woedt. Afaf heeft door haar studie de kans gekregen om naar het buitenland te gaan. Ook haar zusje is inmiddels in Nederland afgestudeerd en woont in Den Haag. Haar vader en moeder echter zijn in Jemen en dat is erg zwaar voor Afaf en haar zusje. Contact met elkaar is alleen mogelijk via tekstberichten. En wat er werkelijk speelt, hoeveel angst en eenzaamheid er is, wordt niet gedeeld met elkaar. Afaf vertelt dat ze voelt dat haar ouders heel erg onder druk leven in onveiligheid, maar haar moeder wil dat niet vertellen. Zo vertelt Afaf ook niet dat zij zich ook erg alleen voelt en haar ouders ontzettend mist. En veel zorgen heeft over de veiligheid van haar ouders. Zal zij ze ooit nog zien?

Een stap naar voren

Maar nadat Afaf dit verteld heeft herpakt ze zich en vertelt dat ze heel dankbaar is dat zij in Schijndel wordt opgevangen. ‘Ik kan hier niet blijven leven in angst en op mijn kamer blijven zitten. Ik moet overleven en daardoor stap ik naar voren. Ik heb zoveel geleerd hier in Nederland. Ik ben eigenlijk heel introvert, maar hier heb ik geleerd om te praten. Te zeggen wat me bezighoudt, waarom ik bang ben, wat mij zou helpen. En juist door contact te zoeken met andere mensen gaat het minder slecht met mij. Ik wil en moet verder.’

Toekomstplannen

Afaf zou heel graag zich verder willen verdiepen hoe de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in Jemen in de mijnbouw verbeterd kunnen worden. Ze zou heel graag bij Naturalis in Leiden willen worden opgeleid. Naturalis is een museum en nationaal onderzoeksinstituut, waar ook wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Daar zou Afaf heel graag naar toe willen om zich verder te bekwamen. Daarnaast wil ze graag leren om met edelstenen te werken, hoe ze te bewerken en te polijsten om er zo  sieraden van te maken. Deze sieraden zou ze dan heel graag ook willen gaan verkopen. Wat zou het mooi zijn als dat gaat lukken. 

Afaf spreekt vloeiend Engels en verstaat ook de Nederlandse taal. Er zou een hele mooie toekomst voor haar weggelegd kunnen zijn. Waarbij het samenzijn met haar vader en moeder de toekomst compleet zou maken.