Daan Kraaijkamp HR-manager tuin- en Outdoor webwinkel Toppy uit Veghel

Werken met nieuwkomers levert dankbaar en gemotiveerd personeel op bij Toppy

Personeel vinden is altijd een uitdaging. Maar wanneer je een seizoensbedrijf hebt, dan brengt dat nog meer uitdagingen met zich mee. Tuin- en Outdoor webwinkel Toppy uit Veghel heeft daar een oplossing voor gevonden: nieuwkomers. HR-manager Daan Kraaijkamp is razend enthousiast over deze doelgroep.

Daan: “Wij zijn afhankelijk van het mooie weer. Hoe mooier het weer hoe drukker wij het hebben. In de winter hebben we weinig mensen in dienst, maar zodra het outdoor seizoen begint dan hebben we echt veel handjes nodig. We liepen er steeds vaker tegenaan dat we die handjes bij de jongeren in Meierijstad niet meer konden vinden. Het probleem zit hem vooral in de flexibiliteit. We kunnen moeilijk voorspellen wanneer het echt druk wordt. En jongeren hebben toch vaak allerlei verplichtingen, school, sport etc. Die kan je niet nu bellen om de volgende dag of avond te komen werken. Dat was een reden voor ons om mee te doen met het Match- en meetevenement van PIM werkt. Zo zijn we in contact gekomen met nieuwkomers vanuit de noodopvang. Na een sollicitatieronde zijn een aantal nieuwkomers bij ons begonnen, waaronder Henry. Hij is eigenlijk advocaat maar stond te popelen om aan het werk te gaan, om iets om handen te hebben. Henry is hier alleen, zijn gezin is niet naar Nederland gekomen.”

Ontroerend

“Wij zijn heel enthousiast over deze werknemers en met name ook over Henry. Hij is gemotiveerd en bovendien heel flexibel. Ik hoef maar vandaag te bellen en Henry staat klaar om te werken. Zin dankbaarheid is zo groot. Na zijn eerste salaris stuurde hij mij een berichtje dat zijn dochtertje nu eindelijk naar school kon. Dat is ontroerend,” aldus Daan.

Investering

Daan: “Ik zou tegen andere bedrijven willen zeggen: denk eens aan nieuwkomers en wat zij voor jou kunnen betekenen. Veel bedrijven weten niet van de mogelijkheden om nieuwkomers in dienst te nemen. Ik moet zeggen dat wij er ook niet echt van op de hoogte waren van wat er geregeld moet worden. Het bleek enorm mee te vallen. De aanvraag van een werkvergunning is een kwestie van een paar minuten. Wel moet je daarna een aantal weken wachten op goedkeuring. Het vraagt dus wel wat investering maar je krijgt er wel toegewijd en dankbaar personeel voor terug. Bij Toppy vinden wij het meer dan waard.”