De Syrische Sheam werkzaam bij Ton Kanters

‘”Ik kan ze eigenlijk niet meer missen”, zei Ton Kanters uit Schijndel in een uitzending van het TV programma Khalid en Sophie over de nieuwkomers die hij in dienst heeft. Tijd om eens een kijkje te nemen in zijn fruit- en groentewinkel in Schijndel.

“We hebben drie dames in dienst die in de opvang in Schijndel wonen, vertelt Ton. “Na de zomer vorig jaar was het moeilijk om personeel te vinden, via de citymanager ben ik in gesprek gegaan met de locatiemanager van de opvang Joshua Bax. Zo is het balletje gaan rollen. Er zijn 8 dames komen kijken en daarvan werken er nu 3 al een aantal maanden bij ons.”

Tandarts

De Syrische Sheam (31) is één van hen. Zij woont sinds 8 maanden met haar man in de opvang aan de Markt in Schijndel. “In Syrië heb ik de studie tot tandarts afgerond”,  vertelt ze. “Maar met dat diploma kan ik in Europa niet aan de slag. Ik ben blij dat ik bij Ton kan werken want niks doen is niet goed en zo heb ik contacten met Nederlandse mensen en leer ik de taal sneller. En dat wil Sheam graag want haar droom is om als tandarts aan de slag te kunnen in Nederland. “Ik heb met tandartsen gesproken en die zeggen dat het niet onmogelijk is, het zal niet makkelijk worden maar het is mogelijk. Dus daar wil ik voor gaan. Maar dan moet ik hard studeren en ik moet op een hoger niveau Nederlands kunnen.”

Investeren

De dames die bij Ton werken zijn wat hem betreft zeer welkom. “Wij verkopen verse producten, salades, rauwkost. Daarvoor zijn veel handjes nodig. Maar je moet best wel wat investeren in deze mensen. Voorheen mochten ze maar 24 weken werken, dat is nu niet meer zo. Dat is fijn want dan ga je er als werkgever ook meer in investeren. Het moeilijkste? Dat blijft toch wel de taal. Sheam kan goed Engels maar dat kunnen ze niet allemaal. Het kost dan meer tijd om mensen in te leren. Gelukkig kan Sheam goed tolken,” lacht Ton. 

Niet rondhangen

Dat vluchtelingen of zoals Meierijstad ze noemt, nieuwkomers niet willen werken is een misverstand denkt Ton. “Veel van de bewoners van de opvang in Schijndel werken. Ze wíllen ook graag werken. Als je niet werkt wat moet je dan de hele dag doen? Dan ga je rondhangen. Dat is voor niemand goed.”
Dat beaamt Sheam. Naar Syrië terug kan niet, daar is het niet veilig. “Er is daar geen toekomst”, zegt ze. Die toekomst ligt voor haar ook niet bij Ton Kanters denkt ze. “Ik werk hier graag, de mensen zijn erg aardig, het is voor nu goed om bezig te blijven.” Maar Sheam hoopt snel zekerheid te krijgen of ze mag blijven. “Dan wil ik samen met mijn man in een stad gaan wonen en daar studeren. Dan kan mijn leven pas echt beginnen, opnieuw.”