Rein van Zandvoort, locatiecoördinator van de gemeente

‘Je waardevol voelen in het leven daar draait het om’

Ineens waren ze daar, gevlucht voor het oorlogsgeweld. Huis en haard achter gelaten. Vluchtelingen uit Oekraïne. Zo’n 420 Oekraïners vonden een thuis in Meierijstad. Als locatiecoördinator van de gemeente is Rein van Zandvoort nauw betrokken bij het dagelijks reilen en zeilen in de opvanglocaties zoals het klooster in Veghel. 

Elkaar aanspreken

Rein: “Als locatiecoördinator regel ik het facilitaire gedeelte voor de opvang van vluchtelingen. Bewoners kunnen bij mij terecht, maar ik probeer ze ook vooral veel zelf te laten doen. Mensen kunnen bijvoorbeeld best zelf hun medicijnen bij de apotheek ophalen. Zelfredzaam zijn vind ik heel belangrijk. Het is ook heel bevorderlijk voor het leven in een groep. Je ziet nu dat mensen binnen de groep elkaar ergens op aanspreken. Ze doen het echt samen. Die groepsdynamiek is onmisbaar. Ik ben geen politieagent en dat hoeft ook niet. 
We betrekken de buurt ook regelmatig bij wat we doen. Met nieuwsbrieven of door ze uit te nodigen rond de feestdagen. Ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen in Meierijstad. De meeste mensen staan er positief in. De gemeente denkt in oplossingen maar verliest het menselijke aspect hierbij niet uit het oog.”

Eigenwaarde door werk

“Het is niet altijd makkelijk, zeker niet in het begin. Want niemand weet hoelang het gaat duren. Je ziet de frustratie bij mensen, ze zitten op een kamer met de hele familie. Mensen willen vooruit. Daarom helpen we mensen ook concreet op weg met het zoeken naar werk. Zelfs als je de taal niet spreekt is er werk te vinden. 
Ruim 62% van de mensen in de opvang werkt nu. Het levert veel op, het brengt eigenwaarde, discipline en contacten met andere mensen. Je ziet dat ze daar echt van opleven. Er is weer een dagelijkse routine, ze betekenen weer iets in het leven. Ze bloeien weer op. Het bijdragen aan de samenleving doet mensen veel goed. Ze staan meer open voor andere dingen, zijn beter benaderbaar”

Een geschenk

“Als ex-kanker patiënt is het iets willen betekenen in het leven heel herkenbaar voor Rein. “Voordat ik kanker kreeg, had ik een hotel in Cambodja. 29 jaar heb ik in het buitenland gewoond. Na een lang herstel kon dat niet meer. Maar ik wil vooruit, mezelf waardevol voelen. Daar draait het om in het leven  Dat voel ik mij door deze baan zeer zeker. Het is een geschenk om dit te mogen doen.”
“Elke dag leer ik heel veel. Ik heb in mijn leven met zeker 78 verschillende nationaliteiten gewerkt. We kunnen zoveel leren van elkaar. Ik kijk niet naar achtergrond of opleidingsniveau en laat iedereen in zijn of haar eigen waarde. Dan kan je zonder vooroordeel naar mensen kijken. Ik vind het een verrijking van de maatschappij. Als je je openstelt kan je dagelijks zoveel van mensen leren. Het wereldbeeld openbreken is super belangrijk, als we dat doen wordt de wereld een stuk mooier.”