Identiteitskaart

Met een Nederlandse identiteitskaart kunt u reizen naar een beperkt aantal landen. Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van de identiteitskaart. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

 • Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig.
 • Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Maak een afspraak

Maak eerst een afspraak voor het aanvragen van een identiteitskaart. Na 5 werkdagen kunt u het document ophalen. 

Afspraak maken aanvragen ID kaart

De baliemedewerker maakt bij het aanvragen van uw identiteitskaart meteen een afspraak voor het ophalen van het document.
Natuurlijk mag u dit ook zelf inplannen.

Meenemen

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van de identiteitskaart.

Ouder dan 12 jaar 

 • alle reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in uw bezit zijn, ook als deze verlopen zijn
 • een pasfoto, let op de eisen
 • pinpas (alleen in het dienstverleningscentrum in Veghel kunt u ook nog met contant geld betalen)

Jonger dan 12 jaar 

 • alle reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in uw bezit zijn, ook als deze verlopen zijn
 • een pasfoto, let op de eisen
 • schriftelijke toestemming van de ouder(s) of degene(n) die het gezag hebben. Laat ze het formulier “Toestemming reisdocument minderjarige” (Pdf, 306 kB) invullen
 • een identiteitsbewijs van de ouder(s) of van degene(n) die het gezag hebben (origineel of kopie)
 • pinpas (alleen in het dienstverleningscentrum in Veghel kunt u ook nog met contant geld betalen)

Bij het afhalen van uw identiteitskaart

 • het eventueel in te leveren document
Kosten 

U betaalt de kosten van een identiteitskaart bij de aanvraag. 

In Schijndel en Sint-Oedenrode kunt u alleen met uw pinpas betalen.

Soorten ID-kaart Prijs 2021
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder  € 67,55
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder met spoedaanvraag € 118,45
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar € 36,45
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar met spoedaanvraag € 87,35
Reizen met kinderen 

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen.

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Een toestemmingsformulier vindt u op de website: bij de Marechaussee.

Spoedaanvraag

Hebt u de identiteitskaart snel nodig? Doe dan voor 14.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u de identiteitskaart meestal de volgende werkdag afhalen. Bent u uw oude ID-kaart kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. De nevenvestigingen zijn beperkt geopend. Een spoedaanvraag kunt u alleen in het gemeentehuis van Meierijstad in Veghel doen.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? Maak een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in. Daarna kunt u direct een nieuwe ID-kaart aanvragen. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Vindt u alsnog uw ID-kaart? Lever deze dan in bij de gemeente, deze ID-kaart is namelijk niet meer geldig.

Aanvragen vanuit het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een identiteitskaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de zogeheten grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een identiteitskaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Tips

Veilige kopie

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Mijnoverheid Berichtenbox

Via MijnOverheid ontvangt u serviceberichten (verlengen reisdocument) digitaal in plaats van via de reguliere post. Film: hoe werkt de Berichtenbox van MijnOverheid. Meer informatie over MijnOverheid vindt u op de website mijn.overheid.nl

DigiD

Binnen 5 werkdagen nadat u de nieuwe identiteitskaart hebt afgehaald krijgt u per post een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie op uw identiteitskaart activeren. Om uw persoonsgegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met uw identiteitskaart in de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt voor een goede bescherming van uw persoonsgegevens. Meer informatie hierover leest u op de website van DigiD.