Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Ook om uw rijbewijs te vernieuwen (verlengen) gaat u naar de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs zelf afhalen. Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Voordat u uw rijbewijs kunt vernieuwen heeft u een medische keuring nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft;
 • u een medische beperking heeft

U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen. 

Afspraak maken

Maak eerst een afspraak voor het aanvragen van uw rijbewijs. Na 5 werkdagen kunt u het document ophalen.

Afspraak maken aanvragen rijbewijs

De baliemedewerker maakt bij het aanvragen van uw rijbewijs meteen een afspraak voor het ophalen van het document.
Uiteraard mag u dit ook zelf inplannen.

Meenemen

Bij de aanvraag

 • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • bij vernieuwing of verlenging: uw oude rijbewijs
 • pasfoto. Let op de eisen.
 • goedkeuring van het CBR als u medisch gekeurd moet worden. Voor de medische keuring hebt u een Gezondheidsverklaring nodig
 • pinpas (alleen in het dienstverleningscentrum in Veghel kunt u ook nog met contant geld betalen)

Bij het ophalen

Als u het hebt: uw oude rijbewijs.

Kosten 

U betaalt de kosten voor een rijbewijs bij de aanvraag.

In Schijndel en Sint-Oedenrode kunt u alleen met uw pinpas betalen.

Soort rijbewijs Prijs 2021
Rijbewijs € 41,00
Rijbewijs, met spoedaanvraag € 75,10
Vermissing rijbewijs € 28,00

 

Spoedaanvraag

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan voor 14.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. De nevenvestigingen zijn beperkt geopend. Een spoedaanvraag kunt u alleen in het gemeentehuis van Meierijstad in Veghel doen.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijlessen en het afleggen van het theorie-examen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Totdat zij 18 jaar zijn, mogen jongeren alleen in Nederland rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Deze kan vanaf 16,5 jaar aangevraagd worden.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD. Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijgt u binnen 10 werkdagen de pas toegestuurd.

Kwijt of gestolen
 • maak een afspraak bij de gemeente.
 • aan de balie vult u een verklaring van vermissing in. 
 • u kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. 
 • u betaalt voor de vermissing € 28,00 extra.
 • u hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen.
 • vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.
 • als u uw oude rijbewijs niet meer in kunt leveren bij het ophalen, dan moet er alsnog een verklaring van vermissing worden opgemaakt.
Tips

Veilige kopie

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Digitale berichtgeving dat het rijbewijs gaat verlopen

De RDW stuurt steeds meer post digitaal naar de Berichtenbox op MijnOverheid. Activeer nu uw account via DigiD voor MijnOverheid via de website www.mijnoverheid.nl. Vergeet niet om bij instellingen uw e-mailadres in te vullen. U ontvangt dan automatisch een e-mail als er nieuwe berichten voor u klaar staan.

Meer informatie

Voor meer informatie over het rijbewijs kunt u ook terecht op de volgende website:

DigiD

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Digitale berichtgeving dat het rijbewijs gaat verlopen

De RDW stuurt steeds meer post digitaal naar de Berichtenbox op MijnOverheid. Activeer nu uw account via DigiD voor MijnOverheid via de website www.mijnoverheid.nl. Vergeet niet om bij instellingen uw e-mailadres in te vullen. U ontvangt dan automatisch een e-mail als er nieuwe berichten voor u klaar staan.