Subsidie maatschappelijk welzijn 2024: concept opdracht 2024 en subsidieplafond

De gemeente Meierijstad subsidieert jaarlijks haar maatschappelijke (welzijns-) partners. De subsidie is bedoeld voor diverse (welzijns-)activiteiten. Het college formuleert hiervoor jaarlijks een “subsidie-opdracht”.

De subsidie opdracht voor 2024

  1. Algemeen deel 
  2. Deelopdrachten

Tot 1 juli reageren op concept-opdracht

De Coöperatie Maatschappelijk Werk Meierijstad en overige gegadigden krijgen tot 1 juli de gelegenheid om op de concept-opdracht te reageren.  Zij kunnen inhoudelijk op de deelopdrachten reageren.

Uiterlijk 1 september stelt het college de definitieve opdracht vast, en stuurt deze naar de maatschappelijke partners en de overige gegadigden die gereageerd hebben. Tot 1 oktober kunnen gegadigden een subsidieaanvraag indienen. De beoordeling van alle subsidieaanvragen leidt uiteindelijk tot subsidieverlening in december 2023.

Deelopdrachten

  • Reageren kan zowel op alle deelopdrachten van blok b als op blok a.
  •  Maar men kan ook reageren op een afzonderlijke deelopdracht(en). De deelopdrachten zijn:
    • Blok a inzet in relatie tot toegang tot zorg.
    • Blok b met deelopdrachten voor CJG, aanbod voor jeugdigen met beginnende problematiek/kwetsbare jongeren, jongerenwerk, VVE/taalstimulering, aanpak laaggeletterdheid, inclusieve samenleving, Laagdrempelige inloopvoorzieningen en  daginvulling, mantelzorg, dementie, zorg en veiligheid, onafhankelijk cliëntondersteuning, vrijwilligers, ondersteuning burgerinitiatieven en sociale partners en eenzaamheid.

Subsidieplafond

Gaat de raad in december akkoord, dan is het totaal beschikbare budget € 6.960.095,- (exclusief indexering). Een subsidieaanvraag mag niet hoger zijn, dan het hiervoor genoemde subsidiebedrag.

Verdeelcriteria

In het geval dat er meerdere subsidieaanvragen zijn zullen de aanvragen worden beoordeeld op een vijftal criteria. Op elk van de criteria wordt een score toegekend. Bij dreigende overschrijding van het subsidieplafond c.q. meerdere subsidieaanvragen voor dezelfde (deel-)opdracht wordt een rangschikking gemaakt. De  aanvragen met de hoogste kwaliteit (en score) worden dan het hoogste gerangschikt. Verdeling van de beschikbare middelen gebeurd dan in de volgorde van rangschikking.

Qua beoordeling wordt een afweging gemaakt op basis van:

  1. Kwaliteit van het inhoudelijk werkplan (bijdrage aan doelstellingen, samenhang tussen opdrachten). Hierbij moeten noodzakelijke voorwaarden voor de uitvoering van de opdracht aantoonbaar aanwezig zijn (o.a. capaciteit, bereikbaarheid) (weging 20%).
  2. Meerwaarde voor uitvoering opdracht en samenwerking (inhoud, efficiency en financieel) (weging 20%).
  3. Bekendheid met en kennis van lokale situatie (weging 20%).
  4. Aantoonbare ervaring met welzijnswerk en onderdelen zoals beschreven in de opdracht (weging 20%).
  5. Bereidheid tot samenwerking/participatie in samenwerking tussen partners (weging 20%).